Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ці люди зазирнули в очі смерті»

На «1+1» готують програму про сучасних українських героїв
29 серпня, 12:30
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Переродження країни впливає і на перезавантаження інформаційного контенту мовників. Услід за очищенням телеканалів від російського телепродукту, українські медійники починають готувати свої якісні, суспільно-важливі телепередачі. До таких телеканалів належить і «1+1». Незабаром глядачі побачать у вечірньому ефірі програму зовсім нового формату — військово-патріотичне ток-шоу. Програма про сучасних українських героїв.

«Ідея «Хоробрих сердець» з’явилася близько місяця тому, — розповідає «Дню» продюсер проекту Максим ШИЛЕНКО. — Це ток-шоу про героїв, людей, котрі у тяжкі часи проявили надзвичайну відвагу. Наша програма про людські цінності. Про людей, котрі ціною власного життя і здоров’я рятують життя іншим людям. Героями «Хоробрих сердець» будуть не лише військові. Це й лікарі, і волонтери, і матері солдатів, і діти — усі, хто у складний військовий час якось проявив себе»

Як зазначають творці проекту, у студії щоразу буде 10—15 гостей і близько 200 глядачів. Також заплановано показ 5—7 сюжетів, у тому числі із зони бойових дій «Найбільша складність у тому, що герої програми — це люди, які зараз активно проявляють себе у зоні АТО. І навіть просто приїхати до студії для них вкрай важко, — говорить Максим Шиленко. — З точки зору збереження військових таємниць до нас не дуже охоче йдуть військові. Їм забороняє командування. Навіть обличчя військових ми часто не можемо показувати — наші друзі-сусіди повідомляють, що їхнє ФСБ відстежує наших вояків. До того ж сюжети у зоні конфлікту знімаються безпосередньо під кулями і свистом снарядів. Тобто наші репортери насправді ризикують життям. Оскільки програма записується буквально напередодні виходу в ефір, можна сказати, що ми працюємо у режимі, максимально наближеному до он-лайн».

Під час запису організатори планують прямі включення. Приблизно половину програми складатимуть журналістські сюжети — репортажі з лінії фронту, реконструкції тих подвигів, про які розповідають, портрети героїв, які приходять, репортажі зі звільнених міст, а також із окупованих територій. Основним посилом у кінці програми все ж буде позитив. «Тому ми готуємо для наших героїв подарунки та сюрпризи. Щоб вони відчували, що ними пишаються і їм вдячні. Ми віримо у перемогу! І шануємо своїх героїв!» — додає продюсер проекту.

Ведучим ток-шоу «Хоробрі серця» буде режисер та виконавець головної ролі фільму «Хайтарма» Ахтем Сеітаблаєв. До речі, День Незалежності Сеїтаблаєв святкував у Слов’янську. Він став учасником так званого культурного десанту на чолі з Адою Роговцевою. «Можливо, нам вдасться донести думку, що наша країна просто зобов’язана бути єдиною. І де б ми не жили — в Донбасі, в Криму, у Львові — і якою б мовою не говорили, ми є громадянами однієї країни», — впевнений Ахтем Сеітаблаєв. Ведучий ток-шоу розповів «Дню» про те, чим конкретно допомагатиме програма «Хоробрі серця», як не нашкодити людям, що приходять у студію, і чому для нього, як для кримського татарина, було важливим вести саме цю програму.

Чи є у вас знайомі, які зараз у зоні АТО?

— Так, є. Я би не хотів називати прізвища, щоб не нашкодити їм. Але з одним із хлопців, які зараз зі зброєю захищають нашу з вами країну, я знайомий ще з інституту. Ніколи б у житті не міг уявити, що цей інтелігентний хлопець, режисер за освітою, котрий знімав переважно мелодраматичні історії, абсолютно неконфліктний, зможе взяти в руки зброю. Також беруть участь у АТО і мої співвітчизники — кримські татари.

За вашими спостереженнями, участь у АТО якось змінює людей?

— Я сам щойно повернувся з нещодавно звільнених міст — Краматорська, Слов’янська... Звичайно, війна змінює людей. В очах хлопців, які беруть участь в АТО, є і біль, і жорсткість, і мудрість. Ці чоловіки зазирнули в очі смерті. Вони ховали своїх товаришів і самі ледь залишилися живими на передовій. Люди, котрі живуть у звільнених містах, дуже жадібні до спілкування. Переважна більшість тих, хто приходив на наші творчі зустрічі — це жінки. Ада Миколаївна дуже хороші слова наводила з п’єси Островського «Бесприданница». Коли Катерина просить одного з персонажів розділити її горе, закінчується діалог тим, що «ти просто поплач зі мною». Я вкотре зрозумів, наскільки важливо людям розмовляти одне з одним.

А такі програми, як «Хоробрі серця», можуть у цьому допомогти?

— Безумовно. Адже наша програма не лише про військову доблесть. Вона — про людяність. Про подвиг у всіх його розуміннях — військовий, материнський, волонтерський. На жаль, життя стало таким драматичним і трагічним, що нам буде про що поговорити. І говорити потрібно навіть про найболючіше. І ще я вважаю: якщо під час програми піднімається якесь питання, воно має вирішуватися. Комусь потрібен протез. Комусь — допомога у побуті. А комусь — психологічна підтримка. І якщо ми не вирішуємо проблему в рамках програми, то як мінімум будемо стежити за розвитком подій, доки не буде позитивного результату. Героями «Хоробрих сердець» стануть люди, буквально обпалені війною. І дуже важливо не забувати про них після зйомок. Вийти і відкритися на всю країну — стрес для будь-кого. Тим не менш, говорити про те, що болить, — це як ліки. Вони гіркі, але необхідні для одужання. Одне з наших фундаментальних завдань — бути необхідними.

У програмі вам доведеться спілкуватися з людьми, котрі пережили по-справжньому трагічні ситуації. Як спілкуватися з ними, щоб не поранити ще більше?

— Мені здається, що нічого кращого за людське співчуття важко придумати. Найчастіше потрібно бути людиною, яка вміє слухати і чути. І бути максимально зануреним у розмову. Дуже важливо не нашкодити людям, котрі приходять у студію. Адже ситуації дуже різні! Дуже! І часто люди по праву хочуть почути конкретні відповіді на конкретні свої запитання. З одного боку, я є певною сполучною ланкою між героями «Хоробрих сердець» і глядачами. А з іншого, хочу стати якщо не другом, то принаймні людиною, від спілкування з якою нашим героям стане трохи тепліше. Я хотів би подякувати каналу «1+1» за надану можливість і велику відповідальність. Для мене як для кримського татарина дуже важливо вести таку програму. Тому що я знаю, що переважна більшість моїх співвітчизників і кримчан дивляться канал «1+1». І для мене це можливість хоча й віртуального, але діалогу зі своїми співвітчизниками. Повірте, у Криму дуже багато людей — і я це точно знаю! — котрі позиціонують себе як громадяни України. Так само, як і люди у звільнених містах зони АТО, вони хочуть спілкування. Вони хочуть розуміти, що про них не забули. Сподіваюся, тематика Криму також буде підніматися у «Хоробрих серцях». Для мене це можливість і на «території» нашої програми підтримати співвітчизників. Це просто фізично піднімає дух, коли люди бачать, що кримський татарин на центральному каналі України веде таку важливу програму, як «Хоробрі серця». І за це дякую каналу «1+1».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати