Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відзначення платинового ювілею

У Великій Британії 2022 рік проходить під знаком рекорду правління королеви Єлизавети II
11 лютого, 08:46
ФОТО З ОФІЦІЙНОЇ СТОРІНКИ THE ROYAL FAMILY

Сьомого лютого в Грін-парку, королівському парку Вестмінстера, а також в Единбурзі відбулися урочисті гарматні салюти на честь 70-річчя з дня вступу британської королеви Єлизавети II на престол, що відбувся 6 лютого 1952 року. Як повідомляють медіа, постріли робили зі знарядь часів Першої світової війни, які використовували під час жалобного салюту на згадку про короля Георга VI в 1952 році, а також під час салюту на честь коронації Єлизавети II.

А в сам день визначної річниці королівський палац опублікував нове фото британського монарха. На ньому її величність зображена з однією з її знаменитих червоних коробок. «Протягом останніх 70 років королева отримувала щоденні документи від своїх особистих секретарів особисто або через червону коробку. У скриньках зберігаються документи, що інформують її величність про події в парламенті, а також справи за кордоном і у Співдружності, а також державні документи, які вимагають її підпису та королівської згоди», — нагадують на офіційній фб-сторінці The Royal Family. Прикраси, у яких зображена королева на світлині, дві діамантові заколки у вигляді листя плюща — подарунок королеви-матері на 21-й день народження принцеси Єлизавети. На фб-сторінці новий знімок доповнили подібними світлинами королева, з такими ж червоними коробками, але за різні роки: 1959, 1972, 1977 та 2015-й. «Вічно молода королева», — такий коментар до королівської світлини однієї з користувачок фейсубку отримав багато десятків «лайків» і схвалень.

Найбільші національні урочистості, присвячені рекорду правління Єлизавети II, відбудуться з 2 до 5 червня, але протягом усього року відбуваються різноманітні заходи. Наприклад The Queen’s Green Canopy (QGC) —  унікальна ініціатива з посадки дерев у Великій Британії, започаткована ще 2021 року саме для відзначення платинового ювілею її величності у 2022 році. Людей (від окремих осіб до груп скаутів, громад сіл, міст, округів, шкіл та юридичних осіб) запрошують «Посадити дерево до ювілею». Ініціатива триває з жовтня 2021 року, коли у Британії починається сезон посадки дерев, і до кінця ювілейного року в 2022 році, роз’яснюється на офіційній сторінці www.royal.uk. «The Queen’s Green Canopy має на меті заохотити всіх дізнатися більше про найкращий спосіб садити дерева, щоб вони вижили та квітнули протягом багатьох років. Створено спеціальну інтерактивну карту для відстеження насаджень ювілейних дерев на веб-сайті QGC, щоб кожен міг поділитися та надихнути інших», — ідеться в інформації.

Першим деревом у межах ювілейної ініціативи став «Верденський дуб» (Quercus petraea). Його королева посадила разом із принцом Уельським на території Віндзорського замку ще навесні 2021 року. Верденські дерева — це дуб і кінський каштан, посаджені у Сполученому Королівстві після Першої світової війни. Жолуді та каштани були зібрані з дерев на полі битви під Верденом і відправлені до Англії для поширення та посадки як військових пам’яток, роз’яснюється на офіційному сайті.

До речі, за час свого правління королева посадила понад 1500 дерев по всьому світі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати