Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Я вирушила до вас, щоб на власні очі побачити історію...»

Відома російська фотокореспондентка Вікторія Івлєва розповіла студентам Острозької академії про труднощі роботи в зоні АТО
20 березня, 13:32
ВІКТОРІЯ ІВЛЄВА

«Я не можу говорити від імені всієї країни, бо є тільки однією зі 140 мільйонів жителів Росії. Однак прошу, пробачте, що ми не змогли стримати свою державу», — саме такими словами розпочала свою лекцію в Острозькій академії російська фотожурналістка Вікторія Івлєва. На запрошення студентства вона нещодавно приїжджала в університет.

Вікторія Івлєва була єдиним журналістом, що побувала всередині реактора після вибуху на Чорнобильській АЕС. 1991 року зняла репортаж «Всередині Чорнобиля». За це отримала вищу нагороду Golden Eye відомого конкурсу у сфері фотожурналістики World Press Photo. У кінці 1980-х — початку 1990-х знімала майже в усіх гарячих точках СРСР. Багато працювала в африканських країнах, допомагаючи різним міжнародним гуманітарним місіям. Була єдиним російським журналістом у Руанді під час геноциду. Багато років працювала в «Новій газеті», її роботи виходили в журналі «Огонек», «Московских новостях», німецькому Spiegel, французькому Figaro, англійському Guardian, американському The New York Times та інших виданнях. Вікторію Івлєву удостоєно премії Спілки журналістів Росії (2007) і німецької премії імені Герда Буцеріуса (2008).

Зараз Вікторія Івлєва — волонтер у зоні АТО, допомагає людям покинути окуповані території. Революція на Майдані, анексія Криму і війна на сході України змусили журналістку змінити звичний порядок життя. «Я зрозуміла, що мушу якимось чином брати участь в історичних подіях, які відбуваються в Україні. Я вирушила до вас, щоб на власні очі побачити історію, яка твориться. Бути на цій війні простим спостерігачем, журналістом, який лише описує події і не намагається якось вплинути на їхній перебіг, я не змогла. Тому стала допомагати місцевим жителям. Повертаючись до Москви, збирала гроші на гуманітарну допомогу, привозила її сама і роздавала нужденним. Я говорила з людьми і записувала їхні історії», — розповідає Вікторія Івлєва.

Враження від перебування в Україні пані Вікторія вмістила у книжці «Мандрівка, или Путешествие фейсбучного червя по Украине», що вийшла в київському видавництві «Дух і літера» у грудні минулого року. У книжці йдеться про штучно роз’єднану країну, про людей, які намагаються пояснити собі і автору, що з ними відбувається. За словами Зої Свєтової, автора «Открытой России», розповіді у книжці сумні, веселі, трагічні та пронизливі. Це погляд небайдужої людини, людини, якій соромно, що йде війна, в якій бере участь Росія. І не тільки бажання розповісти про цю війну, але й бажання зупинити її змусило Вікторію Івлєву взятися за перо і знову та знову повертатися в Україну, щоб розповідати про людські трагедії. І допомагати тим, кому ніхто, крім неї, не міг допомогти.

«Я не слідкую за російською журналістикою, бо давно знаю, хто правий, а хто винний. Варто пам’ятати, що у сьогоднішніх умовах до будь-якого слова можна доставити частку «не», тому доводиться добре обдумувати все написане. Те, що нині відбувається в російській журналістиці — це витягування усього тваринного, що є в людях, на поверхню», — зауважила Вікторія Івлєва.

Також журналістка наголосила на важливості бути на рівні з іншими, адже ми всі — жителі планети Земля: «Внутрішнє відчуття рівності — головне у журналістиці. За цим принципом британська королева мало чим відрізняється від бедуїна в пустелі. Кожне людське життя — безцінне».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати