Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без змін

В Одесі вибори міського голови завершилися неоднозначною перемогою чинного мера Геннадія Труханова
29 жовтня, 11:44
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Виборча кампанія, що тривала менше двох місяців, традиційно для міста відрізнялася напруженістю та войовничістю, а ще — масовим непрямим підкупом виборців.

 Після завершення голосування були оприлюднені результати декількох екзит-полів: як від різних партій, так і від соціологічної служби «3S.TV» Савіка Шустера. І, якщо за даними компаній, близьких до чинного міського голови, він вигравав вибори вже у першому турі, набравши понад 50% голосів виборців, то студія Шустера давала Труханову 47,6%, а його найближчому супернику Олександру Боровику — 30,8%. Ці дані стали чи не головним аргументом у виборчому штабі О. Боровика, який одразу заявив про масові фальсифікації та про те, що на Одесу чекає другий тур виборів.

 Ситуація змінилася після того, як пізно ввечері у понеділок Громадська мережа ОПОРА оприлюднила результати паралельного підрахунку голосів, який вперше проводився цього року за складною комп’ютеризованою системою. Спостерігачі ОПОРИ були присутні абсолютно на всіх виборчих дільницях в Одесі та надали через автоматичну систему підрахунку дані всіх протоколів. Як пояснили у прес-службі організації, дані є достовірними та не містять похибку. За ними, Геннадій Труханов переміг у першому турі, набравши 51,6%.

 Втім, координатор ОПОРИ в Одесі Анатолій Бойко у коментарі газеті «День» зазначив, що на вибір громадян суттєво вплинула брудна передвиборча кампанія: «Протягом усієї кампанії спостерігалися ознаки зловживання адміністративним ресурсом з боку правлячої партії чинного мера — «Довіряй ділам», а також міського голови: використання для агітації міських цільових програм, а також проектів, фінансованих з міського бюджету, використання офіційних заходів у присутності міського голови для агітації, розміщення агітаційних матеріалів в приміщеннях будівель комунальної власності. Низька явка виборців на дільниці тільки посилила ефект впливу діяльності кандидатів з матеріального заохоченню виборців», — відзначив представник ОПОРИ.

 В ніч на 28 жовтня міська виборча комісія підвела результати голосування та визнала обраним мером Геннадія Труханова: за її даними, він набрав 52,6%. Вражає оперативність, з якою новобраний мер та депутати почали виконувати свої обов’язки: сесію терміново призначили на цей же день, депутатський корпус прийняв присягу та привітав міського голову з переобранням. Однак команда Олександра Боровика та Міхеїла Сакашвілі не здається. Губернатор напередодні інавгурації Труханова провів прес-брифінг, де продемонстрував сфальшовані, на його думку, протоколи, та заявив, що «міську раду захопили «зелені чоловічки».

 Ситуація в місті продовжує лишатися напруженою, до Одеського окружного адміністративного подано два позови від Олександра Боровика, а також позови від іще двох кандидатів у мери щодо визнання виборів на окремих дільницях недійсними. Також міліція почала низку кримінальних проваджень за фактами порушення виборчого законодавства. При цьому частина патріотично налаштованої громади налаштована на мітинги та акції протесту, вимагаючи другого туру голосування.

 Водночас серед патріотів спостерігається досить серйозний розкол: одна частина прагне визнання виборів недійсними, інша ж, навпаки, стверджує, що вибори, хоч і відбулися зі значними порушеннями, але кандидат від Саакашвілі — не набагато ліпший за чинного мера. Як аргумент прибічники цієї точки зору наводять факти адміністративного ресурсу, який використовувався Міхеїлом Саакашвілі під час агітації на користь Олександра Боровика.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати