Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До губернаторів – менеджерський підхід

На Івано-Франківщині знову кадрові ротації
10 вересня, 16:02
ФОТО З САЙТА PRAVDA.IF.UA

9 вересня Указом Президента України №712/2014 з посади голови обласної державної адміністрації звільнено Андрія Троценка, який протримався на цьому місці півроку (від 2 березня ц.р). Наступним Указом №713/2014 Петро Порошенко призначив керівником області Олега Гончарука.

Олег Гончарук народився 31 січня 1968 року. Вищу освіту здобув в інституті «Нафти і газу» за спеціальністю «Спорудження нафтопроводів». Нині є генеральним директором ТзОВ «Лігос», а також депутатом міської ради по мажоритарному округу №13 від політичної сили «Фронт змін».

«День» попросив місцевих політологів висловити власну думку про необхідність таких кадрових призначень та оцінити політичний потенціал «новоспеченого» губернатора Івано-Франківської області Олега Гончарука.

Політолог Володимир ДЖИГІТА говорить про логічність такого призначення. «На мою думку, голова обласної державної адміністрації повинен бути господарником, а не політиком. В Україні сьогодні є тенденція призначати на керівні посади не політиків, а менеджерів, успішних підприємців, тому таке призначення є логічним, – твердить він. – Вважаю, що значний досвід у бізнесі допоможе Олегу Гончаруку налагодити співпрацю з підприємцями, політичним та громадським сектором, що й повинно стати основою спокійної та ефективної роботи області».

Керівник регіонального відділення «Інституту політичної освіти» в Івано-Франківській області Тарас СЛУЧИК підтримує колегу: «Призначення Олега Гончарука головою ОДА вписується в загальний підхід до кадрів Петра Порошенка. Як бачимо зі складу Адміністрації Президента та інших місцевих держадміністрацій, глава держави віддає перевагу успішним бізнесменам, які не мали великого досвіду політичної діяльності. Наскільки буде успішним новий глава Адміністрації, можна буде аналізувати після перших ста днів його роботи. Проте «ламати» систему йому, мабуть, буде легше, ніж будь-кому з інтегрованих в політику діячів. А управлінський досвід у великому підприємництві може зробити діяльність адміністрації ефективнішою. Проте для цього потрібна воля як Порошенка, так і самого новопризначеного високопосадовця».

Про «менеджерський підхід» у виборі кадрів говорить і політолог Василь КЕДИК. «Кожен президент хоче покладатися на людей, з якими йому зручно працювати, важливо спиратися на тих, кому він може довіряти. Судячи з кадрових ротацій, які здійснювалися Петром Порошенком довкола губернаторів, ці посади зайняли люди, що були бізнес-партнерами або топ-менеджерами його виборчої кампанії, – розмірковує він. – Звільнення Андрія Троценка і призначення Олега Гончарука свідчить про те, що главі держави потрібен буде менеджер для наступної виборчої кампанії. Тому логічно, що нині відбувається ця кадрова зміна, оскільки 26 жовтня будуть вибори до парламенту, а посада губернатора – це певний вагомий ресурс, який завжди працював у минулому під час виборів, працює зараз і буде працювати й надалі. У контексті застосування адміністративного ресурсу для досягнення бажаного результату в Івано-Франківській області ця зміна є до певної міри виправданою.

Якщо подивитися на ситуацію з другого боку, то є певні нюанси. Олег Гончарук досить успішний підприємець, він користується повагою в ділових колах міста й області. Але є така специфіка, якщо підприємець приходить у політику, то намагається застосувати економічні закони і направляти їх на політичну ситуацію, що не завжди доречно чи правильно. Якщо аналізувати діяльність Олега Гончарука як депутата міської ради, то він нічим особливим не запам’ятався, до того ж, не є надто публічною людиною».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати