Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«КОРОНА «Дня» – «за точний політичний аналіз»

«Цей рік стане точкою відліку для еволюції українського державного і національного проекту»
26 грудня, 12:15

Максим РОЗУМНИЙ, доктор політичних наук, завідувач відділу політичних стратегій Національного інституту стратегічних досліджень:

— Це був рік загрози втрати державності й суверенітету, рік боротьби проти узурпації влади, перший досвід протистояння іноземній окупації, а також спроба привести до влади і контролювати демократичний уряд.

Цей рік означив точку самовизначення для України. До цього моменту наша держава постійно хиталася між конкурентною демократією західного зразка і пострадянським авторитаризмом, між відновленням пострадянського союзу та євроатлантичною інтеграцією. Були й інші менш визначні дилеми: будувати сильну армію чи розкрадати її радянські залишки, переходити на рейки класичного капіталізму чи намагатися будувати соціальну державу. Таких точок самовизначення у нас завжди було багато, але ми весь час затягували процес вибору, намагалися йти в кількох напрямках одночасно, декілька разів на ходу змінювали вектор руху. І це ні до чого хорошого не привело. У той момент, коли самовизначення стало необхідним, воно відбулося у доволі болісний спосіб і за доволі кризовим сценарієм.

У майбутньому цей рік стане точкою відліку для еволюції українського державного і національного проекту. Його успішність залежатиме від вихідних умов, якості нашої політичної еліти, нашого суспільства та його самосвідомості, від сприяння зовнішніх чинників. Але, в будь-якому разі, ця точка буде такою, що до неї час від часу повертатимуться і запитуватимуть: чи правильний вибір було зроблено? Все це відображатиметься в хитаннях політичного маятника. Альтернативні нинішньому курсу політичні сили, представлені, скажімо, «Опозиційним блоком», можуть очікувати зростання своєї популярності в якісь моменти. Проте повернення до досвіду цього року та усвідомлення нашого вибору буде болісним, але корисним для всього суспільства. Саме з такого болісного національного досвіду і складається історія всіх серйозних народів, які реалізували себе у світовій історії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати