Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кривий Ріг – потрібне політичне рішення

Експерт: «Громадяни мають право створити нові органи самоврядування, але ці органи мають бути легітимними. Як це зробити правильно — закон замовчує»
01 грудня, 11:47

Кривий Ріг може дати перший приклад прямої демократії і справжнього самоврядування громадян в регіонах України. Так прокоментував останні події в цьому місті координатор Дніпропетровського правозахисного центру Василь Сухов. Як відомо, минулої неділі в Кривому Розі відбулося народне віче, учасники якого висловили свій протест проти фальсифікації підсумків другого туру виборів міського голови. За офіційними даними, перемогу в ньому здобув чинний мер, кандидат від «Опозиційного блоку» Юрій Вілкул, який випередив свого суперника, представника «Самопомочі» Юрія Милобога всього лише на 752 голоси. Команда останнього намагалася опротестувати результат підрахунку бюлетенів, який був сумнівним на закритих виборчих дільницях, а також в Інгулецькому районі міста, де явка значно перевищила середні показники. У прибічників Ю.Милобога накопичилося чимало претензій до міської територіальної виборчої комісії, яка, на їхню думку, діяла необ’єктивно, — не розглядала скарг і намагалася якомога швидше оголосити результати.

Незважаючи на те, що Юрій Вілкул вже склав присягу міського голови, команда його суперника спробувала оскаржити результати виборів в судових інстанціях Дніпропетровської області. Після того, як окружний адміністративний і обласний апеляційний суд не задовольнили їхніх позовів, було прийнято рішення скликати народне віче у Кривому Розі. У неділю його учасники під керівництвом народних депутатів України від «Самопомочі», здолавши опір поліції, зайшли до будівлі криворізької мерії і почали формувати свої органи самоврядування — «Громадську Раду» і «Громадську варту». До першої з них увійшли представники громадських організацій, друга — займається охороною громадського порядку. Учасники протестної акції заявили, що народне віче біля будівлі Криворізької міськради збиратиметься щодня. Вимоги залишаються такі самі — перерахунок бюлетенів і встановлення фактів фальсифікації, а також призначення нових виборів міського голови Кривого Рогу.

«Дати оцінку цим діям водночас і просто, і складно, — вважає Василь Сухов. — Стаття 5 Конституцій України проголошує, що вся влада належить народові, а в статті 40-й сказано, що громадяни України можуть здійснювати свою владу як безпосередньо, так і через обрані ними органи самоврядування. Мешканці Кривого Рогу наполягають на тому, щоб міського голову було обрано законно. Якщо в цьому є сумніви, результати виборів згідно із законом можна оскаржити лише через суд, але результати ми вже знаємо. У принципі громадяни мають право створити нові органи самоврядування, але ці органи мають бути легітимними. Як це зробити правильно — закон замовчує. Думаю, що це недоліки нашого законодавства».

На думку В.Сухова, якщо діяти в рамках чинного закону, то на даному етапі можна оскаржити рішення дніпропетровських судів у Верховному Суді України, але це може затягтися на тривалий час. «Проблема ще в тому, що роботу наших судів не можна назвати бездоганною. Я це знаю із власного досвіду, коли й сам намагався оскаржити результати виборів», — каже В.Сухов.

Залишається ще шанс звернутися до Президента, адже від його політичної волі досі залежить багато. «Хоч би як ми ставилися до подій у Кривому Розі, але якщо громадяни через мирні акції доб’ються перегляду результатів другого туру і призначення нових виборів міського голови, тоді це буде перший досвід народовладдя і прямої демократії в нашій країні на регіональному рівні. Те, що вони наполягають на дотриманні своїх законних прав на справедливі вибори — позитивний факт. Він свідчить про те, що два Майдани в нашій країні відбулися не марно», — зазначає правозахисник.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати