Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проти «бізнесу на крові»

Група народних депутатів пропонує зібрати круглий стіл для обговорення контролю за доставкою і роздачею гуманітарної допомоги на окупованих територіях, а також внести низку змін до законодавства
18 грудня, 12:32
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Торгівлю з окупованими територіями України необхідно заборонити, аби позбавити сепаратистів фінансово-економічної бази. Так вважають командири добровольчих батальйонів і парламентарії, які зробили поїздку до зони АТО з метою вивчити ситуацію з допрравленням гуманітарних вантажів. Вони дійшли висновку, що під виглядом гуманітарної допомоги на Донбас часто-густо завозяться товари і продовольство, з торгівлі якими бойовики стягують мзду. «Бізнес на крові має офіційно стати нелегальним. Ми повинні заборонити торгівлю з окупованими територіями. Тоді як одні віддають свої життя за те, що б ця земля була українською, інші наживаються на різниці в цінах і на біді людей, які живуть в умовах окупації», — сказав на прес-конференції в Дніпропетровську народний депутат України, голова комітету з протидії корупції Єгор Соболєв. Він зазначив, що заборона торгівлі буде сильним ударом по терористах, оскільки багато хто з них живе на «відкатах», що отримуються з підприємців в обмін на додаткові права і захист.

За спостереженнями депутатів, незважаючи на бойові дії, в зоні АТО активно здійснюються перевезення вугілля, лісоматеріалів, металобрухту, продовольства, а також алкоголю і тютюну, ціни на які тут значно вищі, ніж у решті України. «Солдати, оглядаючи машини, знаходять там цигарки, алкоголь, шампанське і пиво. Виникає запитання: ми воюємо чи торгуємо? Документів при собі у перевізників немає», — каже Є.Соболєв.

Підозри в депутатів і командирів добровольчих батальйонів викликають регулярні гуманітарні рейси на територію, що перебуває під контролем сепаратистів. «Ніхто не забороняє доправляти гуманітарну допомогу, але деякі використовують її для збагачення. Цілком імовірно, що вона потрапляє під контроль бойовиків, а мешканці не отримують цієї допомоги. Ніхто не розуміє, чому гуманітарні вантажі не везуть до сіл на звільненій території, хоча там теж потрібна допомога», — сказав народний депутат України Володимир Парасюк. За свідченням військових, торгівля в зоні АТО настільки вигідна, що за перепуск фури з продовольством чи алкоголем постовим пропонують від 20 до 70 тисяч гривень. Таким чином, розвивається корупція, не сплачуються податки і акцизи. «Там заплутаний клубок. Незрозуміло, хто кому везе, немає контролю — суцільний бандитизм», — вважає В.Парасюк. У зв’язку з цим народні депутати збираються ще до Нового року подати у Верховну Раду законопроекти про впорядкування статусу АТО і про заборону торгівлі з окупованими територіями.

Як заявив Семен Семенченко, в умовах, коли АТО не визнається війною, в Україні має бути створена законодавча база, на основі якої суспільство і економіка ставляться в мобілізаційний режим. «Ми вимагатимемо і вноситимемо до Верховної Ради два законопроекти. Перший законопроект стосується врегулювання ситуації в АТО. Якщо ми не можемо назвати процес на Донбасі війною, то нам потрібен режим, який максимально мобілізує економіку і суспільство. Сьогодні ми також виходимо з ініціативою заборонити торгівлю з тимчасово окупованими територіями, детально прописати їхній статус. При цьому сюди належить не лише Донбас, а й Крим. Якщо ми воюємо, то ми воюємо, а не робимо бізнес на крові і дивуємо світ своєю пасивністю», — сказав С. Семенченко. Таке рішення є чесним щодо солдатів, з другого боку, це буде серйозним ударам по терористах.

Одночасно командири добровольців і народні депутати пов’язали питання доправлення гуманітарної допомоги зі звільненням полонених, які перебувають в руках сепаратистів. «Учора нашу ініціативу підтримали добровольці, а сьогодні батальйони і бригади Збройних сил України», — сказав у вівторок на прес-конференції заступник командира полку МВС «Дніпро-1» Валентин Манько. Військові обіцяють перекрити всі шляхи на територію, яку контролюють сепаратисти, зокрема і для гуманітарних рейсів, які організовують представники структур Ріната Ахметова. «Більше жодна фура не проїде до Донецька, поки нам не повернуть всіх наших хлопців. Ми пропонуємо зібрати всіх за круглим столом, де зможемо обговорити всі проблеми, зокрема й обміну полоненими. Нехай гуманітарна допомога доправляється і роздається населенню під контролем міжнародних спостерігачів», — сказав В. Манько.

 

P.S.: Секретар РНБО Олександр Турчинов на брифінгу в середу заявив про необхідність координації та контролю за просуванням гуманітарних вантажів по українській території, передає Інтерфакс-Україна. «Є інтернати на окупованій території, де наші українські діти, є будинки престарілих. Саме така цільова допомога від держави необхідна в цих складних умовах... У той же час повинна бути чітка перевірка будь-яких вантажів, щоб під виглядом гуманітарної допомоги не передавалися ті речі, які можуть використовуватися проти нашої країни», — підкреслив секретар РНБО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати