Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ринг. Полiтичний

Зураб АЛАСАНІЯ: «Сподіваюся, телевізійні дебати матимуть стратегічний ефект, щоб громадяни почали думати та сприймати політиків не як клоунів, а як людей, які відповідають за своє слово»
09 жовтня, 12:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня», 1997 р.

Із понеділка, 13 жовтня, глядачі Першого Національного спостерігатимуть за політичними боями лідерів партій. Жеребкування, яке визначило учасників «Національних дебатів», відбулося днями. Із 29 політичних партій, які братимуть участь у позачергових парламентських виборах 26 жовтня, дебатуватимуть 28. Крім Компартії. Хоча є дивним, чому взагалі цю антиукраїнську силу допущено до виборів. Перші позитивні сигнали щодо заборони КПУ ще два місяці тому сьогодні фактично «притухли».

Усього буде чотири блоки: політичний, економічний, культурний, соціальний. Дебати розпочинатимуться о 21.15. Запитання учасникам ставитимуть гості із зали: викладачі, студенти, експерти, журналісти тощо. І ще два додаткові блоки, в яких представники партій ставитимуть запитання одне одному. Також буде інтерактивне голосування, в якому братимуть участь гості. Якщо лідер партії не приходить у визначений день на ефір, то час партії згорає.

У результаті жеребкування визначилися сім четвірок партій, які братимуть участь у дебатах. Деякі з них обіцяють бути цікавими.

•   13 жовтня — «Народний фронт», Націонал-демократична партія України, «Зелена планета» і  «Заступ».

•   14 жовтня — Блок Петра Порошенка, «Україна майбутнього», Конгрес українських націоналістів, Партія зелених.

•   15 жовтня — «Правий сектор», «Інтернет-партія», Партія  «5.10», ВО «Україна — єдина країна».

•   16 жовтня — «Сильна Україна», «Нова політика», «Свобода» і «Сила людей».

•   21 жовтня — «Громадянська позиція», Опозиційний блок, «Солідарність жінок України», Ліберальна партія.

•   22 жовтня — Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч», «Сила і честь»,  «Громадянський рух».

•   23 жовтня — «Батьківщина», Блок лівих сил, «Відродження» і «Єдина країна».

Очевидно, громадяни, виходячи з попередньої поведінки політиків, очікують чергове шоу із заготовленими лозунгами. Хоча на тлі війни така парламентська передвиборча кампанія виглядає, як мінімум, цинічно. Так, шоу — це частина дебатів, але наскільки все-таки варто очікувати змагання думок, позицій, програм, ідеологій?  

«Дебати завжди цікаві, але інша справа,  коли вони стають елементом політичних маніпуляцій і політтехнологій, — коментує «Дню» політолог Тарас Березовець. — Тому очікувати від них конструктиву  не варто. Скоріше за все, це буде самопозиціонування та захоплення від самих себе й поливання брудом політичних опонентів. У будь-якому разі суспільству буде цікаво подивитися модель приблизних стосунків між політиками після того, як вони ввійдуть до парламенту».

Говоримо також з одним із ведучих проекту — генеральним директором НТКУ Зурабом АЛАСАНІЯ (друга ведуча — журналістка Мирослава Гонгадзе):

— Я б хотів, щоб ці дебати не мали впливу на суспільну думку щодо нинішніх парламентських перегонів. Звісно, вони незалежно від мене якимось чином подіють на вибір людей, але я сподіваюся, що це матиме стратегічний ефект на роки, щоб громадяни почали думати і сприймати політиків не як клоунів, а як людей, які відповідають за своє слово. Це — справа більш довга, ніж нинішні передвиборчі баталії.

Президентські дебати спричинили певну частку зміни громадської думки. Тому певну частку зміни громадської думки я допускаю й цього разу, але розраховую на більший строк.

Насправді мені байдуже, хто зійдеться в дебатах. Зараз мені телефонують і просять: «А можна, щоб прийшов не лідер партії? Адже ми не дебатуватимемо з тими чи іншими представниками політичних сил». Я відповідаю: «Ви дебатуєте із країною, а не з тими, хто буде поряд. По-друге, ви можете зробити все що завгодно, і люди побачать — прийшли ви чи не прийшли».

Зараз я з ненавистю готуюсь до цих дебатів, адже  не люблю бути ведучим і бути в телевізорі — для мене це важке зобов’язання. Ми спочатку розраховували на Мустафу Найєма, але коли він зробив те, що зробив, то довелося мені як президенту НТКУ йти і робити свою неулюблену справу. Але я впевнений, що витримаю всі ці сім раундів дебатів, адже поряд зі мною буде така професійна ведуча, як Мирослава Гонгадзе. Або навіть я буду поруч із нею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати