Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що робив «десант» Опозиційного блоку в Миколаєві?

Експерт: «Тут залишається економічний форпост практично всього олігархату, який виникнув за часів Кучми»
02 квітня, 12:39
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Днями Миколаїв відвідав «десант» представників Об’єднаної опозиції. Так, у місті було помічено народних депутатів Юрія Бойка, Юрія Мірошниченка та Вадима Новінського. Частину з них журналісти абсолютно випадково побачили під час покладання квітів до пам’ятника Ольшанців до дня визволення Миколаєва 27 березня. У місці знаковому для миколаївців — звідси в квітні 2014 року з ганьбою було вигнано колись народного депутата, завзятого прибічника Росії Олега Царьова, тут активні городяни розганяли табір сепаратистів, недалеко від цього місця під час одного з останніх візитів восени 2014 року було закидано яйцями народного депутата Нестора Шуфрича.

Офіційно Опозиційний блок подав прибуття депутатів як зустріч із мешканцями Корабельного району міста Миколаєва. Згідно з прес-релізом, на зустрічі були лідер парламентської фракції «ОБ» Юрій Бойко, народний депутат Вадим Новінський, керівник обласного штабу партії В’ячеслав Рукоманов, депутати облради Ігор Дятлов та Тетяна Демченко, голова ТОВ «МСП Ніка-тера» Олександр Гайду. Варто зазначити, що Корабельний район міг бути вибраний невипадково, адже саме в цьому районі розташовано завод «Океан», власником якого є Вадим Новінський, Миколаївський глиноземний завод, який належить компанії «Русский алюминий», і Морський спеціалізований порт «Ніка-тера», який належить Дмитрові Фірташу.

Деякі інтернет-видання вказали на те, що таке збіговисько лідерів «ОБ» було викликано закритою зустріччю, на якій вирішувалося питання реєстрації партійної організації області й міста.

Думки експертів щодо перспектив Опозиційного блоку в Миколаєві розділилися.

«ДЕРЖАВНА ВЛАДА, Як І САМОВРЯДУВАННЯ МИКОЛАЄВА, ЗАЛИШАЮТЬСЯ СЕРВІЛЬНИМИ ЩОДО ЦИХ КАПІТАЛІСТІВ «ЗА ДОРУЧЕННЯМ»

В’ячеслав ГОЛОВЧЕНКО, журналіст:

— Опозиційний блок сів до останнього вагона електропотяга, який рушає. Ще трохи і вчорашніх «регіоналів» шукали б археологи. Квазісоціалістичні ідеї мають сьогодні мінімальне число симпатиків серед мешканців України за останнє десятиріччя. Навіть у Миколаєві, де позиції вчорашніх «червоних директорів» були сильними, сьогодні лише за гроші можна залучити прибічників. Що й продемонструвала акція на день визволення Миколаєва. Декілька десятків маргіналів у віці і п’ять депутатів від КПУ — ось і вся масовка Опозиційного блоку, яку вони пред’явили містові. На «розвиток» мережі районних структур навіть не витрачалися, як і на роботу з пресою. З іншого боку — примара олігархічного капіталізму не полишила Миколаїв. Тут залишається економічний форпост практично всього олігархату, який виникнув за часів Кучми. Державна влада, як і самоврядування Миколаєва, вочевидь, залишаються сервільними щодо цих капіталістів «за дорученням». А останнім на перспективи регіону наплювати. Якщо городяни зможуть критично оцінити популізм політиків Опозиційного блоку, з яким вони виходять до виборців, число їхніх депутатів істотно скоротиться (до 20% замість вчорашніх 75%).

«ПРОТЕСТНІ НАСТРОЇ ДАЮТЬ «ОБ» ШАНС»

Ігор ПОХ, журналіст:

— Опозиційний блок має максимальну можливість виграти вибори до місцевих рад, у разі проведення виборів восени 2015 року. Згідно з соціологічним дослідженням КМІС від 25 березня, Миколаїв перебуває на п’ятому місці в Україні за індексом «результативності російської пропаганди», тому лише на протесних настроях і традиційній підтримці русофільських популістів у «ОБ» досить серйозний шанс отримати якщо не більшість, то велику кількість місць у місцевих радах.

«У МИКОЛАЄВІ «ОБ» СКОРІШЕ ЗА ВСЕ МАТИМЕ ДОБРИЙ ФІНАНСОВИЙ РЕСУРС»

Олександр УХМАНОВСЬКИЙ, координатор програм Комітету виборців України в Миколаївській області:

— Якщо оперувати чисто аналітичними методами, то можна впевнено говорити, що рейтинг опозиційних сил буде досить високим. У них є шанси взяти до третини місць за списками і певне число мажоритарних мандатів. Особливо небезпечним є факт, що ряд колишніх регіоналів, які є ядром «ОП», піде або чисто за мажоритарною системою, або в лавах кишенькових партій — пригадаймо ідею «Військового блоку» Юрія Дюміна (депутат Миколаївської міської ради. — Авт.). Поза сумнівом є те, що в місцевих радах такі депутати об’єднаються з депутатами від «ОБ». У Миколаєві Опозиційний блок скоріше за все матиме добрий фінансовий ресурс. На даний момент вони формують досить дослідні і технологічні команди для організації виборчої кампанії.

«МЕТА ВІЗИТУ ПОЛЯГАЄ НЕ В ТОМУ, ЩОБ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВИБОРІВ, А В ТОМУ, ЩОБ РОЗІБРАТИСЯ В ПРОТИСТОЯННІ РУКОМАНОВА ТА ДЯТЛОВА»

Ігор ІВАННИКОВ, політтехнолог:

— До Миколаєва заїхали Бойко та інша компанія на запрошення В’ячеслава Рукоманова (колишній заступник глави Миколаївської ОДА Миколи Круглова. — Авт.). Мета їхнього візиту полягає не в тому, щоб підготуватися до виборів у жовтні 2015-го, а в тому, щоб розібратися в протистоянні Рукоманова та Ігоря Дятлова (голова Миколаївської облради 2010—2014 рр. — Авт.). Простіше кажучи, вони приїхали судити двох суперників. Які можливості мають представники цього «ОБ» в Миколаєві? Залежить від того, чи буде врегульовано конфлікт усередині організації. Якщо конфлікт урегулюють, то певні можливості є. Річ у тім, що більшість виборців не поважає колишнього президента. Його вважають боягузом, зрадником. Він повинен був загинути на Майдані, а не втекти. Ці люди йшли за своїм вождем до його втечі. Вони вважають, що ті, хто стояв на «Антимайдані» — це герої, а ті, хто ховався і лише зараз з’явився — це звичайнісінькі злодії. Через це, окрім літніх людей, які дотримуються свого вибору з 2000-х і шанують Круглова, який має певну підтримку, ця категорія людей і далі голосуватиме за Опозиційний блок, але їх замало.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати