Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старі виборчі правила. Чого чекати?

Олесь ДОНІЙ: «Через півроку знову постане питання про переобрання вже переобраного парламенту»
13 серпня, 12:02
УКРАЇНСЬКИЙ УРЯД ЗАВЕРШУЄ РОБОТУ НАД НАЦІОНАЛЬНОЮ ПРОГРАМОЮ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС ТА ФОРМУВАННЯМ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ КООРДИНАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ, ЗАЯВИВ УЧОРА ЗАСТУПНИК ГЛАВИ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВАЛЕРІЙ ЧАЛИЙ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Склад нинішнього парламенту явно треба змінювати. Механізм щодо дострокових виборів вже запущений. Але, схоже, депутати не хочуть просто так йти в минуле. Навіть після Євромайдану. Вони думають про... майбутнє — не країни — своє. Поки готувався номер, Верховна Рада не включила в порядок денний жодний законопроект, який би передбачав зміни виборчого законодавства. Все провалили. Хоча суспільство виступає не просто за перезавантаження, а за перевибори за новими правилами, які дозволять якісно оновити Верховну Раду. В чому проблема? Подробиці учорашнього парламентського дня розповніє народний депутат Олесь ДОНІЙ:

— Президент взяв напрямок на перевибори. За якими правилами? Депутати вважають різні системи найбільш прийнятними. Але виходячи з ситуації, яку ми маємо, перевибори, скоріше, пройдуть за існуючим законом. Як на мене, коли в країну збирається входити під виглядом так званої гуманітарної допомоги від Росії конвой, і взагалі коли проти нас ведеться війна, всі ці кулуарні домовленості по виборчому законодавству виглядають як дрібні ігрища. Бажання зараз у будь-який спосіб «нагнути» парламент і негайно провести вибори, поки не повернулися комбати, щоб вони не мали можливості брати участі в виборах, є неприйнятним. Хто хоче цим займатися — хай займається. Я в цьому не беру участі.

Але соціологія свідчить, що суспільство вимагає перевиборів нинішньої Ради.

— Так, біля 80% наших громадян вимагають перевиборів. Але та ж соціологія свідчить про те, що на перше місце люди ставлять перемогу і досягнення миру. На мою думку, перевибори потрібно проводити через місяць після завершення воєнних дій. А якщо це робити негайно і в будь-який спосіб, значить потім знову доведеться проводити перевибори. 

Тобто вибори зараз відбудуться за старою системою?

— Вибори будуть так, як цього хоче Президент, тобто за старою системою. Максимум правки, які будуть внесені, — реанімація блоків. Але через півроку знову постане питання про переобрання вже переобраного парламенту.

— Чому?

— Сьогоднішня Рада точно не відповідає настроям суспільства, але те, як олігархічні клани, які стоять за більшістю політичних партій, підходять до виборчого процесу... Подивіться зміни, які пропонуються представником Президента в парламенті Князевичем. Вони передбачають збільшення застави для партій (12,5 млн грн) і кандидатів у депутати (120 тис. грн). Це є спробами обмежити суспільство, відокремити його від виборчого процесу. У такому випадку новий склад парламенту буде відірваний від реальності. Ті, хто активно проявив себе на сході, якщо захочуть взяти участь у виборах, не зможуть цього зробити. До речі, ці люди, коли закінчиться війна, повернуться і піднімуть питання щодо неадекватності дій влади і переобраного парламенту.

Виходить, законопроект, який лобіюють громадські активісти, зараз не має шансу?

— Я постійно агітую за законопроект, який передбачає пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Він оптимальний. Але голосів наразі за нього немає.

А в парламенті взагалі хоч залишилося відчуття, що у нас нещодавно ще був Майдан, де люди гинули за зміну системи? Навіть зараз політики, прикриваючись війною, продовжують вирішувати свої кулуарні питання.

— Давайте проаналізуємо. Економіка залишилася під олігархами. Змінилися лише деякі прізвища. Реформування державного механізму за півроку не відбулося. Навіть винуватці злочинного режиму Януковича, не говорячи про вбивць на Майдані, не покарані. Я не відчуває змін після Майдану. Так, демократи при владі, але що вони зробили?

Попри те, що Рада провалила виборчі законопроекти, вона проголосувала за проект закону регіонала Сергія Матвієнкова, який не дозволяє народним депутатам України I—VII скликань знову балотуватися в український парламент. Про що це свідчить?

— Це відвертий тролінг із боку Партії регіонів. Є законопроект про люстрацію. Я за нього голосував, але він не набрав необхідної кількості голосів, тому що реальна люстрація зачіпає багатьох з нинішньої політичної верхівки. Вона не зацікавлена в зміні системи. У відповідь регіонали висміяли спробу про люстрацію і подали свій законопроект. Це клоунада, в якій я не беру участь. Зрозуміло, що за їх законопроект далі не будуть голосувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати