Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Технології залишаються

Як під час виборів заявили про себе українські Суми?
06 листопада, 11:24
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Хоча проукраїнські сили й будуть представлені в оновленому парламенті більшістю, результати дочасних виборів на сході України залишають бажати кращого. Прохідні відсотки «Опозиційного блоку», майже 4% КПУ, депутатські портфелі для колишніх регіоналів — таким було цьогорічне волевиявлення на Донбасі, Бессарабії та навіть Слобожанщині. Винятком, однак, стала Сумщина. У прикордонній з РФ області «Опозиційний блок» ледь-ледь увійшов до п’ятірки лідерів, а КПУ, порівняно з 2012 роком, втратила понад 30 тисяч голосів. Немає чому тішитися й тим екс-регіоналам, які цього разу спробували йти по мажоритарці. Місцеві експерти розповіли «Дню», що саме змінилося на Сумщині з часів попередніх виборів і хто представлятиме регіон у переобраній Раді?

Партійним лідером в області став «Блок Петра Порошенка». Президентська політична сила виборола найвищі рейтинги у п’яти з шістьох округів. По 161-го округу переміг «Народний фронт», який, теж представляє чинну владу. Головний редактор місцевої газети «Панорама» Євген ПОЛОЖІЙ вважає, що основна причина таких результатів не симпатія до провладних партій, а радше брак вибору: «Соціологи пророкували «Блоку Порошенка» значно кращі результати і нероздільну перемогу. Однак протягом останнього передвиборчого тижня БПП, на відміну від «Народного фронту», значно втратив підтримку сумчан. На мою думку, це просто острах узурпації влади. Із оточення Президента залунало: «Прем’єр наш, спікер наш!» Люди подумали: «А чи не забагато? Був уже нещодавно такий». Побоювання, звісно, похитнули позиції президентської партії, але п’ять округів — це теж упевнена перемога».

Певним чином відзначився й 162-й округ. По ньому на другій сходинці після БПП опинився не «Народний фронт», а партія Олега Ляшка. Результат у 18,79% — найвищий для цієї політсили відсоток по всій Україні. Заступник голови обласної організації Радикальної партії Юрій РАДІОНОВ рейтингами цього округу задоволений, а відсотки по області успіхом не вважає, бо сподівався на кращі. За словами пана Юрія, є принаймні дві причини чому виборці 162-го округу віддали голоси за партію: «Це округ, де немає жодного великого населеного пункту — люди переважно зайняті на землі. Жителі села краще реагують на політику Олега Ляшка». Крім того, Олег Ляшко був одним з ініціаторів закону про скасування податку на спадщину. Раніше податок на хату в селі міг бути значно вищим, аніж сума, за яку її справді можна продати. Такі дії теж вплинули на результати виборів.

Альтернативу «новим обличчям» радикалів, жителі області побачили у «Самопомочі». Активіст громадського руху «Чесно» Ганна ТОВСТУХА пояснює успіх цієї партії так: «Місцеві виборці асоціювали «Самопоміч» із Андрієм Садовим, а не побачивши його серед перших номерів списку повірили, що він справді готовий пустити до ВР нових людей. Крім того, більшість інформації про цю силу для виборців Сумщини подавалася як телевізійний продукт. А телевізійна реклама справді зіграла важливу роль на цих виборах. Сталося так, що пройшли ті партії, в яких було більше ТВ-агітації». Мотивація виборців цікавить і експерта з економічних питань доцента Юрія ПЕТРУШЕНКА. Він вважає, що результати «Самопомочі» — вияв того, що існуючі партії не влаштовують мислячих людей. «Сумщина більше не хоче обирати партії з негативним іміджем. А «Самопоміч» видається єдиною партією без заплямованої політичної репутації».

Кандидатом-самовисуванцем від «Самопомочі» по 161-му округу йшов Олександр БОЙКО — громадський діяч та боєць АТО. Під час передвиборчих дебатів він сказав, що покладає надії на цю силу. Не відмовляється Олександр від своїх слів і після виборів: «Я не знаю, чи пішов би до партії, «Самопоміч» мені найбільше подобається. Хочеться дати їм шанс, там багато нових, не політиків». Для певної частини електорату повна відсутність у списку «Самопомочі» депутатів попередніх скликань здалася можливістю якісно змінити склад Ради.

Сумщина і справді прагне долучитися до удосконалення політичної системи України. Виборці дають кредити довіри новим політичним партіям, обираючи серед демократичних сил. Гірша ситуація з мажоритарною складовою виборів. Громадяни виходять із розуміння того, що колишня влада була неефективною і треба щось змінювати. Але, на жаль, не змінюється те, як люди приймають рішення щодо мажоритарних кандидатів. Ганна Товстуха вважає, що 161-й округ був готовий голосувати за нових і молодих (різниця між уже згадуваним Олександром Бойком та обраним у нардепи Миколою Лавриком становить менш ніж один відсоток), на противагу цьому додає: «Все одно голосують за свого «начальника», бо його завод в окрузі. Вважають, якщо йому буде добре, то і людям краще». Набравши понад 60%, до ВР пройшов «кучміст» (цим усе сказано) Андрій Деркач — незмінний депутат від 159-го округу. Від 157-го округу з центром у Сумах вдруге проходить Олег Медуниця.

Олег В’ячеславович розповів, з якими труднощами стикнулася його команда протягом цьогорічної кампанії і як, на його думку, можна запобігти таким випадкам на законодавчому рівні: «Цього року справа дійшла до крадіжки назви руху «Чесно», під маркою якого агітатори поширювали про мене недостовірну інформацію. Ми зверталися до суду і цю ситуацію було вичерпано. Але треба усвідомлювати, що більшість брудних технологій застосовується саме на мажоритарних округах. Тому необхідно внести зміни до виборчого законодавства, а саме скасувати мажоритарку і впровадити вибори за відкритими партійними списками».

Коментуючи склад новоскликаної Верховної Ради, експерти нарікають саме на виборчу систему. Юрій ПЕТРУШЕНКО, наприклад, результатами виборів украй незадоволений: «Нічого не змінилося після Майдану, ті ж брудні технології при тих же недосконалих правилах». Ще більш різко висловлюється про новообрану ВР колишній мер Сум Геннадій МІНАЄВ, називаючи обрану 26 жовтня Верховну Раду «Верховним Цирком». Результати виборів показали, що поруч з новими та незаплямованими діячами до депутатських крісел знову потраплять колишні КГБісти, екс-регіонали, олігархи та кнопкодави. Серед новообраних депутатів 62 голосували за закони 16 січня, двоє з них — мажоритарники Сумської області — Андрій Деркач та Ігор Молоток. Проте навіть якщо це скликання ВР не має внутрішнього потенціалу законодавчо змінити країну, то воно має можливість підготувати ґрунт для майбутніх змін, щонайменше — у вигляді удосконаленого виборчого законодавства.

Сумщина вперше своїм вибором із суттєвими виключеннями довела, що готова здійснювати громадський контроль за діяльністю депутатів. І, можливо, регіон стане локомотивом, який призведе до переродження політичної свідомості всієї Слобожанщини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати