Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Терористи у Донецьку ховаються серед цивільних

28 травня, 11:26
ФОТО РЕЙТЕР

З понеділка у місті розпочалися активні бойові дії, їх епіцентром став аеропорт. Серед бойовиків, які у ніч на 26 травня вдерлися у міжнародний аеропорт імені Прокоф’єва, було  багато іноземців — це підтвердив журналістам керівник групи інформування щодо антитерористичної операції Владислав Селезньов. Керівництво АТО висунуло терористам ультиматум капітулювати. Тим, хто був готовий скласти зброю, гарантувалася безпека. Бойовики не здалися, їх почали нейтралізовувати, зокрема, українські військові застосували авіацію. Терористів, які знаходились у приміщенні терміналу, знищили, розкриті усі об’єкти бойовиків. Вдень 27 травня підтверджених даних про втрати серед учасників АТО не було.

Під час АТО у Донецьку  загинули і доставлені у бюро судмедекспертизи 36 осіб — така інформація департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА станом на 27 травня. Поранення отримали 31 чоловік, вони знаходяться у лікарнях міста, їх стан різного ступеня тяжкості. Серед поранених чотири цивільних особи, серед загиблих — двоє мирних громадян.

Антитерористична операція у місті продовжується, прес-офіцер АТО Олексій ДМИТРАШКІВСЬКИЙ повідомив «Дню», що 27 травня у аеропорту імені Прокоф’єва діяла група фахівців СБУ під контролем прокуратури, яка опрацьовувала інформацію стосовно вбитих та перебігу боїв. Олексій Дмитрашківський акцентував, що терористи діяли відповідно до своєї відпрацьованої тактики: переховувалися у будинках, де мешкають мирні жителі  та переміщалися у густонаселені райони, провокуючи українських військових відкрити вогонь на ураження по цивільних. Втім, відомостей про те, що українські силовики стріляли по мирних громадянах, немає.

Бойовики з ДНР почали співпрацювати із керівництвом АТО. Олексій Дмитрашківський зазначив: «Терористи надають інформацію про свої переміщення та розташування. На сьогодні такі дані перевірені та є достовірними. Це каже про те, що терористи не довіряють своєму керівництву і не впевнені у щасливому майбутньому, яке їм прогнозували їх ватажки».

Влада Донецька не знає нічого про плани бойових сторін та те, де може виникнути нове джерело напруження. У місті вживають заходів безпеки стосовно промислових підприємств, особливо шахт. У центрі Донецька 27 травня було спокійно і тихо: транспорт їздив, частина магазинів працювала та людей на вулицях було менше, ніж зазвичай.

Полковник у відставці, який 23 роки прослужив у внутрішніх військах МВС України, зокрема на території Донеччини, на умовах анонімності поділився враженнями стосовно перебігу АТО у Донецьку:

— Думаю, не випадково бойові дії у місті розгорнулися з понеділка, коли стало зрозумілим, хто буде Президентом України. Всі знають позицію Петра Порошенка стосовно того, що АТО має буде закінчена і усі злочинці повинні бути покарані. Зараз керівництво антитерористичної операції заворушилося: там або отримали чіткі вказівки, або самі почали активніше діяти, бо знають думку майбутнього президента відносно даних питань.

Терористи обрали аеропорт не дарма, у Краматорську вони також почали із захоплення військового аеродрому, він був як військова база. Після невиконання умов ультиматуму силовиків, у Донецьку почався штурм — тут українські військові спрацювали грамотно. Якби армія діяла непрофесійно, жертв було б набагато більше. 

Тепер військові закріплюються в аеропорту, він вдало розташований — у стороні від житлових кварталів. Розвиток подій залежить від ефективності дій армії, поки все організовується грамотно. Ймовірно, далі силовики намагатимуться звільнити основний осередок сепаратистів — облдержадміністрацію. Як це зреалізувати, поки не уявляю. Будинкам поруч не заздрю — вони у зоні ураження. Добре, що вони нижчі за ОДА, інакше там «залізно» би посадили снайперів, а так знизу вгору стріляти незручно. Можливо, якщо українські силовики почнуть активно діяти у Маріуполі та інших містах області, бойовики перелякаються і розбіжаться самі. Втім, це малоймовірно, хоча всім у такому разі буде краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати