Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це – не те, чого домагався Майдан, проте наразі дуже правильний хід»

Донецькі експерти — про призначення Сергія Тарути головою ОДА
05 березня, 11:20
ФОТО УНІАН

Голова Верховної Ради та в. о. президента України Олександр Турчинов 2 березня призначив нових голів низки ОДА. Серед нових очільників облдержадміністрацій — і два олігархи: Сергій Тарута та Ігор Коломойський. Голова Ради директорів корпорації «ІСД» Сергій Тарута очолив Донецьку обласну державну адміністрацію. «День» попросив донецьких експертів прокоментувати це призначення.

Олександр КЕНДЮХОВ, голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів:

— У Донецькій області Сергій Тарута — людина відома й шанована, його поважають ділові кола та громадськість. Новий очільник ОДА добре знає економіку регіону, тримається прогресивних поглядів щодо проведення певних реформ. Сподіваюся, Сергій Тарута ініціює на Донеччині масштабні економічні перетворення, вкрай необхідні нашій державі. Багато проблем лежить саме у цій площині: якби населення Донбасу було краще забезпечено матеріально, жодного сепаратизму тут би не було.

На нового губернатора покладено великі завдання у зв’язку з необхідністю якнайшвидше консолідувати регіон як невід’ємну частину України. Тут Сергій Тарута має спиратися на інтелектуальну еліту Донбасу та громадські структури, якомога більше виступати у ЗМІ, оскільки він підтримує збереження національної єдності, а на Донеччині це зараз проблема номер один. В області треба забезпечити громадянський мир і вже потім займатися економічними питаннями. Наскільки це вдасться — сказати важко, оскільки поки що центральна влада України веде слабку роз’яснювальну роботу на Сході. Втім, методи та інструменти забезпечення стабільності у регіоні є.

Сергій ТКАЧЕНКО, голова правління Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України»:

— Призначення олігархів головами облдержадміністрацій на Сході країни — напевно, не те, чого домагався Майдан. Проте у даній ситуації це дуже правильний хід. У Сергія Тарути є багато переваг: виходець із Донецької області, відомий бізнесмен, має підтримку Ріната Ахметова. До того ж новий очільник ОДА володіє управлінськими навичками, може забезпечити баланс інтересів місцевих еліт, що призведе до порядку. Як підприємець Тарута буде багато що оцінювати з точки зору економічної доцільності, без прихильності до певних політичних сил, на відміну від колишніх губернаторів: так, Андрій Шишацький очолював обласний осередок Партії регіонів.

Новому губернатору, перш за все, треба легітимізувати владу, відновити владно-управлінську вертикаль в області. Також новому голові ОДА потрібно побороти, по суті, саботаж чиновників та силових відомств. Зараз більша частина управлінського апарату або не бачить власної перспективи при новій владі, або дуже ображена на Майдан — через це керівники «грають» на боці Росії, відсутні серйозні дії МВС, СБУ та колишнього керівництва обладміністрації щодо загострення ситуації у регіоні. Тому Сергію Таруті важливо сформувати коло своїх надійних прибічників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати