Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як голосуватимуть переселенці з Криму

Алім АЛІЄВ: «Проблеми кримських татар на півострові зараз важливіші за проблеми переселенців»
09 жовтня, 11:54

Менше трьох тижнів залишається до парламентських виборів в Україні, які сформують «справді проукраїнську Верховну Раду», як сказав Президент на нещодавній зустрічі із львів’янами. Проте, через агресію східного сусіда на Донбасі та окупацію Криму, багато українців не впевнені, чи зможуть проголосувати на цих виборах. «День» поспілкувався із керівником організації Крим-SOS Алімом Алієвим про те, як голосуватимуть кримські татари, які у них настрої та як вони сприймають появу своїх лідерів у списку БПП.

Чи не буде проблем із голосуванням на виборах у переселенців із Криму?

— Я точно впевнений, що кримські переселенці у Львові голосувати будуть. Так само, як вони це робили під час президентських виборів у травні. Вони тоді реєструвались, а за тиждень до дня голосування реєстрація завершилась. Проблем не було взагалі. Зараз питання в тому, що переселенці зможуть голосувати лише на загальнонаціональних виборах до Верховної Ради, тобто за партії, а не по мажоритарних округах за окремих кандидатів.

А що їм потрібно зробити на дільницях?

— Необхідно піти зареєструватись, але ті, хто був уже в списках на президентських виборах, швидше за все, будуть внесені у нові списки й отримають запрошення без додаткових дій.

Як кримські переселенці ставляться до голосування?

— Якщо говорити про кримських переселенців, то треба сказати про дві позиції. Ті, які були пасивні в Криму, такими й залишились. Проте, є певний парадокс, бо деякі з тих, котрі були пасивні у Криму, тепер надзвичайно активні, вони вже не хочуть допускати того, що спіткало їх на півострові. Інша причина — вони вірять, що нова влада зможе щось зробити з Кримом, і люди повернуться на малу батьківщину. Ну, і є ще активна меншість, котра долучається до підготовки виборів.

Чи впливає на вибір кримських переселенців те, що Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров йдуть у списку БПП?

— Абсолютно. Швидше за все, це буде відповіддю на питання «за кого ти голосуватимеш», бо в часи, коли не було кризи, окупації — це впливало на кримських татар. Зараз, коли твої лідери входять у партію, що проходить до ВР, це консолідує кримськотатарське середовище.

У Львові один із найбільших осередків кримських татар. Чи не планують лідери вашого народу навідатись до Львова перед виборами?

— Не впевнений, що Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров взагалі десь їздитимуть перед виборами, бо зараз події в Криму важливіші за будь-які передвиборчі поїздки. Скажу відверто, зараз набагато важливіше надати підтримку не тим кримським татарам, які переїхали на материкову Україну, а тим, які зараз на півострові.

Для тих кримських татар, котрі залишились вдома, є якась можливість проголосувати на виборах?

— В Криму — немає. Там зараз територія беззаконня. Я говорив із громадськими діячами Росії, які теоретично могли б потрапити на півострів, так от — вони теж не мають можливості потрапити у Крим. Кримські татари можуть проголосувати, якщо виїдуть у Херсонську область, але питання в тому, чи впустять їх назад? Чи не буде у них потім проблем? Лідери кримськотатарського народу закликають їх не їхати голосувати через питання безпеки.

Вже пройшло півроку відтоді, коли почалась перша хвиля переселення кримських татар, зокрема до Львова. Вже є можливість говорити про те, як вони асимілювались із населенням, як їх сприймають...

— Найліпше сприймають кримських татар. Це правда. Ми все робимо для того, щоб їхній імідж був на висоті. Нещодавно розпочалось мусульманське релігійне свято Курбан Байрам, і ми вирішили зібрати дітей львів’ян та показати їм нашу культуру. Зараз Крим-SOS ставить у пріоритеті лобіювання інтересів кримськотатарського народу на міжнародній арені, бо дискурс Криму загубився в світі через війну у Сирії, Іраку, протести у Гонконзі.

Як Крим-SOS переорієнтовує свою роботу тепер?

— Зараз ми працюємо з грантами. У нас є два види — на покращення житлових умов та початок введення бізнесу. По питаннях переселенців ми намагаємось закривати все. Для мене ще дуже важливе питання того, що відбувається у Криму зараз — викрадення, вбивства, грабежі. Це тотальне залякування. Кримська влада постійне збільшує страх серед людей, яким вони хочуть перетворити кримських татар у росіян, котрих якраз легко контролюють завдяки страху.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати