Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День родини, кохання й вірності

Допис користувача Павла Скабичевського (співтовариство «Соло із соцмереж з... оркестром», 07.07.2015)
10 липня, 13:32

Завтра в Ялті пафосно відзначатимуть День родини, кохання і вірності. Символами цього свята є святі Петро і Февронія. Начебто зразкова родина, подружжя, яке померло в один день. Я тут трохи покрови позриваю...

Коротко — селянка Февронія одружилася з муромським князем Петром не за великим коханням нетлінним, а шляхом банального шантажу — під вінець він з нею пішов в обмін на приготовану нею цілющу мазь від його важкої шкіряної хвороби. Причому, спілкувалися вони на момент перемовин через слуг, тобто, не бачачи одне одного. Спалах раптового кохання з першого погляду відразу виключений.

Таким чином, Февронія миттєво вирішила всі свої життєві проблеми — з рязанської глушини і сільської хати відразу стрибнула в град Муром і палати князівські.

Даних про якусь небесну родинну ідилію між Февронією і Петром немає — жили собі та й були, молилися багато, піклувалися про челядь. До речі, в ідеальної родини не було дітей.

Будучи вже похилого віку, вирішили піти на покій — постригтися в ченці. Що й обоє зробили.

Якщо хто не знає, то за тих часів постриг означав РОЗЛУЧЕННЯ родинної пари.

Отже, решту життя ідеальна родина доживала в розлученні в різних монастирях, мабуть, відпочиваючи одне від одного.

Після смерті їх у один день, починається найбільш інфернальне — трилер «Ходячі мерці».

Начебто, вони заповідали поховати їх у одній труні, що, природно, було тоді нехтуванням усіх духовних скріп — не могли ховати ченця і черницю в одній труні, оскільки, нагадую, подружжям вони вже не були. Тому, Февронію упокоїли в заміському жіночому монастирі, а Петра (все ж таки князь) — у соборній церкві Мурома. Проте після похорону трупи Петра і Февронії начебто дивовижним чином покинули ці свої окремі могили, і на ранок опинилися разом у тій спільній кам’яній труні, яку вони самі ще за життя для себе приготували. Здивовані муромці витягнули їх звідти і знову переклали в окремі труни, але наступного дня знову знайшли мерців у одній могилі... Коротше, жах у дусі Стівена Кінга якийсь!

У результаті муромці плюнули на ходячих мерців і залишили їх у одній могилі.

Отже, не все так однозначно, як любить говорити Пєсков. Не «кохання до домовини», а кохання в труні якесь...

З наступним вас!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати