Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кожен із нас має будувати навколо себе здоровий простір

21 вересня, 00:00

Севастополь завішаний бігбордами кандидата в депутати від Партії регіонів Вадима Колесніченка з написом: «Мы отстояли право на родной язык». Молодці, виконали свої передвиборчі обіцянки. Тримають слово, дане своїм виборцям. Відстоюють права російськомовних громадян, перемагають опозицію в нерівній боротьбі...

Все це було би смішно, якби не так сумно. Те, що сьогодні Севастополь заповнений такими бігбордами — провина не Партії регіонів чи Вадима Колесніченка, це, насамперед, провина севастопольців, котрі дозволяють маніпулювати собою. На жаль, люди не розуміють, що право говорити рідною мовою у них ніхто ніколи не відбирав і навіть не намагався це зробити. Відповідно, ніхто їм це право не повертав і інтереси російськомовних громадян не відстоював. Політики відстоювали і відстоюватимуть виключно власні інтереси.

Є глобальні проблеми, які треба вирішувати: безробіття, бідність... позбавлення музеїв бюджетного фінансування. Наприклад, це стосується Музею героїчної оборони і звільнення Севастополя. Починаючи з кінця 2010 року співробітники отримують зарплатню за рахунок того, що музей заробить за літній сезон. Питання виживання стоїть перед більшістю музеїв міста. Вирішити його політикам набагато складніше, легше створити штучну проблему. Зараз це мова, а завтра може бути релігія, політичні погляди, сексуальні меншини — все, що може викликати провокацію в суспільстві, створити протистояння; а потім блискавично подолати «ворога» і вийти переможцем.

Для сучасної людини не існує проблеми мови, як каже приказка, «Скільки мов ти знаєш — стільки разів ти людина». Кожен з нас своїми діями, знаннями має будувати навколо себе здоровий простір. Тільки з такими громадянами наше суспільство буде політично активним: вони ходитимуть на вибори, за потреби виходитимуть на вулиці захищати свої права тощо. Зрештою, таке суспільство не буде обирати тих, хто намагатиметься створити штучні конфлікти, вигадуючи неіснуючі проблеми, воно обиратиме сучасних відповідальних політиків європейського рівня, які дійсно здатні змінити ситуацію в країні на краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати