Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Провідному вишу Подніпров’я – 115

Про історію, сучасність та міжнародні проекти Національного гірничого університету
23 жовтня, 19:36
ФОТО ВІДЕОСТУДІЇ «ЮНІСТЬ» НГУ

У жовтні Національний гірничий університет (НГУ, Дніпропетровськ) відзначає 115-ту річницю від дня заснування. Сьогодні НГУ — провідний вищий навчальний заклад на Придніпров’ї — серед 14 університетів України, які мають статус дослідного. Завдяки своїм масштабним освітнім і науковим впровадженням гірничий університет посідає чільне місце серед прогресивних європейських університетів.

У гірничому університеті сформувалися наукові школи, представники яких сьогодні працюють у різних країнах світу. Колись саме тут заснував один із напрямів кібернетики Я. І. Гордін. Було створено школи гірничого мистецтва О. М. Терпигорєва і М. М. Протодьяконова, школа електронної хімії Л. В. Писаржевського, геології та стратиграфії Донбасу М. Й. Лебедєва... З часом колись гірничий інститут, а нині — університет увібрав у себе чималу кількість фундаментальних наукових шкіл.

Саме його напрацювання дали поштовх створенню понад двадцятьом вищим навчальним закладам і низці науково-дослідних інститутів системи НАН України. Популярність НГУ на пострадянському просторі була надзвичайною, тут готували кадри для гірничо-видобувної галузі різних країн світу. Сьогодні визнання гірничого ширшає, адже статус дослідного передбачає євроінтеграційні процеси, реалізацію міжнародних проектів і програм. З кожним роком в університету з’являються все нові й нові закордонні партнери. Це означає, що студентів очікує більше можливостей (серед них є й унікальні) для здобуття якісної освіти.

Традицію відповідати вимогам часу, не відриваючись від фундаменту, напрацьованого за більш ніж століття, і не втрачати успішних позицій, було закладено першими ректорами вишу та продовжено нинішнім його очільником — академіком Національної академії наук України Геннадієм Півняком. Сьогодні в НГУ одночасно здійснюється робота над великою кількістю розгалужених напрямків у науці та освіті. Один із них — надзвичайно важливий і необхідний — це міжнародні програми. Останнім часом у співпрацю з закордонними партнерами НГУ успішно впроваджує низку інновацій.

ЛОНДОНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ У НГУ

НГУ — поки що єдиний в Україні навчальний заклад, який проводить підготовку на здобуття ступеня бакалавра бізнес-адміністрування Лондонського університету (Великобританія). Отримати знання цього освітнього закладу світового рівня — мрія кожного майбутнього економіста.

«Великобританія — батьківщина економічних наук, — розповідає завідувач відділу міжнародних освітніх проектів НГУ, доктор економічних наук Марина Пашкевич. — Адам Сміт, один із фундаторів економічної теорії, — із Великобританії. Тобто наші студенти здобувають знання безпосередньо зі світового центру економіки. Сьогодні дуже важливо виховувати для України економістів високого професіонального рівня, тим більше, що завдяки нашій обдарованій молоді країни-партнери охоче співпрацюють з нами».

До переваг навчання в бакалавраті Лондонського університету належить і те, що студентові не обов’язково їхати до Великобританії. Усі три роки навчання лекції читають сертифіковані викладачі НГУ та ЛУ. «Незабаром буде здійснено перехід на групові онлайн-заняття з використанням технології Cloud, — що буде дуже зручно, — зазначає доктор економічних наук Марина Пашкевич. — Над документом зможе одночасно працювати група студентів, і особистий внесок, творчий підхід усіх не буде губитися. Методика ЛУ базується на розкритті індивідуальних здібностей кожного студента і не дає цим здібностям нівелюватися під час групової роботи он-лайн. Для нас це новий та цікавий досвід. Університетові не потрібно витрачати кошти на нові технології, йдеться про інтелектуальну діяльність з використанням Інтернету».

МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ОСВІТІ

НГУ співпрацює з понад 40 провідними освітніми закладами світу, що допомагає реформувати і розвивати його діяльність. Адже суто внутрішня робота не дає можливості розкривати нові горизонти і не стимулює самого студента. «Ми розуміємо євроінтеграційні процеси в Україні і вже кілька років працюємо в цій сфері, — розповідає ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Півняк. — У нашому університеті створено відповідну інфраструктуру, яка займається міжнародними програмами, питаннями стажування за кордоном та одержання студентами подвійного-потрійного диплома. У гірничому ми виховуємо корпоративну культуру, проводимо лекції як зі студентами, так і з викладачами. У новому навчальному 2014 — 2015 році ми започатковуємо три міжнародні бакалаврські програми: з бізнес-адміністрування ЛУ, спільно з Вищою банківською школою (Польща, м. Вроцлав) і третю — з Академією туризму (Туреччина, м. Анталья) за спеціальністю «готельний менеджмент» та «економіка туризму». До того ж, подібні міжнародні програми ми готуємо до впровадження з університетами Литви, Франції та Канади. Також наш університет розширює магістерські програми, — зазначає Геннадій Півняк. — Важливим є те, що гірничий є учасником створення консорціуму «Міжнародний університет ресурсів» з участю освітніх закладів Польщі, Німеччини, Росії та Австрії. Другий рік поспіль реалізується спільна міжнародна магістерська програма за напрямком «Гірництво». Студенти навчаються англійською мовою чотири семестри в Національному гірничому університеті, ТУ «Фрайберзька гірнича академія» (Німеччина), Монтан-університеті (Австрія). Після завершення навчання вони одержують дипломи цих трьох освітніх закладів...»

НГУ накопичив значний досвід участі в міжнародних програмах, з якого видно, що партнерство розвивається насамперед з думкою про можливості й потреби молоді. Суть усіх програм є такою: студент не повинен навчатися ізольовано, отримуючи усталену інформацію. Світ зазнає змін, треба жваво реагувати на ці зміни, орієнтуватися в потребах людини, новітніх технологіях, бізнесових явищах. Саме тому практична частина міжнародних програм у багатьох випадках передбачає співпрацю з підприємствами. Тільки тоді наш вітчизняний фахівець стає найкращим.

115-річний ланцюг історії і традицій НГУ не переривається. У цьому сила справжнього храму науки. Все найкраще привнесено в сьогодення. Досвід, примножений на невтомну працю, дає результат та унікальні можливості для молоді. Українська освіта — цікава, багатогранна й визнана престижною в міжнародному середовищі!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати