Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Стало більше усмішок на обличчях дітей»

Жителі Луганщини — про роботу на результат
29 січня, 11:56

Єлизавета ПУШКО-ЦИБУЛЯК, перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації:

— З хорошого: днями відвідала прикордонне селище Новотошківка Попаснянського району. Уперше побувала тут ще в жовтні минулого року, під час свого першого робочого візиту на новій посаді. З того часу селище кардинально змінилося. По-перше, тут відновлено 38 будинків, які постраждали від обстрілу; зроблено опалювання в школі. Зараз завершується будівництво логістичного центру. Це не лише допомога жителям окупованої території, а й робочі місця для місцевих людей, які тут так необхідні. По-друге, стало більше усмішок на обличчях дітей. Приємно бачити, що селище повертається до мирного життя, незважаючи на те, що це практично передова.

Ще вдалося побувати на Буковині на Різдво, в колі рідні. Такі моменти завжди приємні.

Погане: не вдалося до кінця побороти бюрократичні пороги урядових кабінетів. Тому питання допомоги людям, у яких у результаті АТО зруйновані будинки, зокрема й у місті Лисичанську, поки що у стадії розгляду. Але я вірю, що це питання вирішиться і все буде добре!

Юрій ПОКИНЬБОРОДА, начальник Головного управління Національної поліції в Луганській області:

— Особливо хвалитися мені нічим. Сім’ї у мене немає, живу чотири місяці в кабінеті й працюю тут же. З ранку до вечора — службові питання. Можу вийти на вулицю за добу двічі покурити й пообідати. Робота йде, проводиться реформа поліції. Я не можу сказати, що наша структура вже стала такою, якою має бути. Зараз усі співробітники поліції працюють за тимчасовими договорами. У лютому-березні буде проведена переатестація, і в березні-квітні ми запустимо нову патрульну поліцію в Сєверодонецьку, Лисичанську, Рубіжному.

На жаль, криміногенна обстановка в області залишає бажати кращого. Але треба розуміти, що йде війна. Тому не все залежить від нас, і не все виходить так швидко, як нам хотілося б. У моїй роботі є моменти, про які зараз я не можу говорити. Проводиться розслідування справ щодо корупції, це великий обсяг різних оперативно-слідчих заходів, і ми не можемо зробити це за два дні. Ось коли ми доведемо ці справи до суду, коли посадимо тих, хто розкрадав бюджет, хто розкрадав гроші на будівництво доріг, оборонних споруд, тоді буде видно результат, і можна буде сказати, що ми все зробили. Люди хочуть бачити цей результат сьогодні або навіть вчора. А результат буде лише завтра. Але ми точно до нього прийдемо.

Володимир ЖДАНОВ,  головний санітарний лікар Луганської області:

—  Незважаючи на всі негаразди, що у нас тут сталися, служба, яку я очолюю, витримала ці випробування. У аномально спекотне літо в Луганській області не було жодних епідемічних ускладнень.

Є такий вислів «Війна є супутником епідемій». Коли немає води, електрики, все зруйновано, коли йдуть міграційні процеси — помітно погіршуються соціальні умови життя, погіршуються можливості особистої гігієни, якість приготування їжі тощо.  Обласна та місцева влада швидко відновлювала й ретельно контролювала водопостачання в прикордонних районах, забезпечувала постраждалих жителів бутильованою водою, чистими ємкостями й фільтрами. Ці заходи показали свою ефективність.

На жаль, вся наша лабораторна база залишилася в Луганську. Але ми знайшли вихід — зараз нас обслуговує Харківський лабораторний центр. Ми відправляємо туди всі проби, і нам ніколи не відмовляли.

Ще з позитивного: фонд ЮНІСЕФ передав нам системи контролю за питною водою. Ми встановили їх у чотирьох районах області. Ця установка протягом 24 годин робить повний аналіз води. Якість води — це наша безпека!

Погане — питання складне. Річ у тому, що ми (тобто санепідслужба. — Прим. авт.) йдемо в реорганізацію, в ліквідацію. Звісно, така новина не є радісною ні для мене, ні для моїх колег. На базі ветеринарної й фітосанітарної служб буде створена Державна служба якості харчових продуктів і захисту споживачів, а моніторинг щодо епідеміологічної ситуації й стану довкілля здійснюватиме Центр суспільного здоров’я. Він буде створений на базі обласного лабораторного центру. До 1 квітня кожний співробітник має сам прийняти рішення: йти працювати в нову службу, або лабораторний центр, або ще кудись. Тобто санстанції не буде як такої. Мета реорганізації — підвищити ефективність роботи, адже ми якоюсь мірою дублювали один одного. Чи будуть нові структури ефективними — час покаже.

Ольга Скурідіна, музикант симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії, викладач з класу скрипки:

— Цей рік у мене був майже повністю присвячений сім’ї: випускний дочки, потім вступ до вишу. Було багато різних проблем, але ми зі всім впоралися. І, звісно, для мене найрадісніша подія, що моє дитя успішно, на відмінно закінчило школу й вступило до чудового вишу на бюджет!

Що стосується професійної діяльності, то здійснилася моя мрія — було проведено Всеукраїнський фестиваль-конкурс дитячих ансамблів «Зіграймо разом: Схід України». Усе, що задумали, вдалося, й навіть більше. Фестиваль пройшов на досить високому рівні. І я вдячна багатьом людям, які відгукнулися на мою пропозицію провести такий масштабний захід для дітвори.

Що ще радує — в місті з’явилися чудові творчі колективи, обласна філармонія й музично-драматичний театр, які переїхали до нас до Сєверодонецька з окупованого Луганська, й культурне життя міста набуло ще яскравіших барв.

Засмутили вибори до місцевих рад і їхній результат, і взагалі все, що пов’язано з управлінським апаратом міста. Хочеться вже якоїсь стабільності й упевненості в завтрашньому дні. Поки цього немає. І ще засмучують ціни на комунальні послуги, дуже все дорого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати