Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У товариському дусі»

В боях під Львовом 1939 року народилося «радянсько-фашистське бойове братерство»
29 січня, 14:17
27 СІЧНЯ 2016 РОКУ. У ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ БІЛЯ ЄВРЕЙСЬКОГО ЦЕНТРУ BEIT GRAND В ОДЕСІ ВІДКРИЛИ НЕЗВИЧАЙНУ ІНСТАЛЯЦІЮ. ЗА ЗАДУМОМ АВТОРА, ХУДОЖНИКА СТРІТ-АРТУ ОЛЕКСІЯ ШКУРАТА, АРТ-ОБ’ЄКТ ПОКЛИКАНИЙ ПЕРЕДАТИ ТРАГІЗМ ТОГО, ЩО ЛЮДИ, УВ’ЯЗНЕНІ В КОНЦТАБОРАХ, НЕ ЗМОГЛИ ПРОДОВЖИТИ СВІЙ РІД / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ГІМАНОВА

Росія під ідеологічними «антифашистськими» гаслами вже майже третій рік поспіль веде неoголошену війну проти України в кращих традиціях більшовицького режиму, який, не встигнувши 1917 року зміцніти в самій Росії, став силою зброї нав’язувати сусідам «братерську любов» і анексувати чужі території. Викреслюючи з власної історії майже дворічну військову співпрацю з фашисткою Німеччиною, звинувачуючи національно-визвольні рухи в Україні та в Прибалтиці у «пособництві» фашизму, нинішні керманичі РФ забувають про пряму військову співпрацю на державному  рівні.

Нейтральне формулювання «співпраця у військовій сфері» на практиці виявилася кровопролитними боями Червоної армії пліч-о-пліч з фашистським вермахтом проти «спільного ворога» — суверенної Польщі.

ЯК ТИМОШЕНКО І ВAТУТІН РАЗОМ З ФАШИСТАМИ ВОЮВАЛИ

«Визволення Західної України» почалося з того, що вранці 17 вересня 1939 р. о 5.00 війська Українського фронту під командуванням Тимошенка перейшли польський кордон. Вже через дві години після переходу Червоною армією польського кордону німецькі війська отримали наказ «зупинитися на лінії Сколе — Львів — Володимир-Волинський — Білосток», про що негайно було повідомлено до Москви. 

17 вересня 1939 року о 12.00, виступаючи по радіо, Молотов підкреслив, що польська держава збанкрутіла і фактично перестала існувати. Наступного дня було підписано радянсько-німецьке комюніке, в якому безпосередньо говорилося про спільне завдання СРСР і Німеччини у війні проти Польщі, яке «полягає в тому, аби відновити в Польщі порядок та спокій, порушені розпадом польської держави, і допомогти населенню Польщі перебудувати умови свого державного існування»...      

22 вересня комбриг О.М. Вaсилевський особисто передав по прямому дроту, а Вaтутін прийняв наступну директиву наркома оборони Вoрoшилoвa: «Перше. Частини німецької армії за домовленістю з нами, починаючи з 22 вересня, відводяться на розмежувальну лінію між німецькими військами і Червоною армією, а саме: західний берег річки Піссa до її гирла, західний берег річки Нарев до її гирла, західний берег річки Буг до її гирла, західний берег річки Вісла до гирла річки Сан, західний берег річки Сан до її витоків...      

Друге. З метою уникнення можливих провокацій, диверсій з боку польських банд німецьке командування вживає відповідні заходи в містах і містечках, які переходять до частин Червоної армії, до їх збереження і звертає особливу увагу на те, аби міста, містечка і важливі оборонні та господарські споруди були збережені від псування і знищення до передачі їх представникам частин Червоної армії.      

Третє. Наказую військам  Київського Oсoбливого військового округу на світанку 23 вересня почати рух до вказаної розмежувальної лінії.

Четверте. При зверненні німецьких представників до командування Червоної армії про надання допомоги в справі знищення польських частин або банд, що стоять на шляху руху дрібних частин німецьких військ, командування Червоної армії, начальники колон, у разі потреби виділяють необхідні сили, що забезпечують знищення перешкод на їхньому шляху...».

Таким чином, наказ наркома Вoрoшилoвa передбачав не лише координацію дій армій двох держав, але й надання частинами РСЧА бойового сприяння вермахту в його боротьбі з польськими збройними силами.      

ДОГОВІР МОЛОТОВА І РІББЕНТРОПА УЗАКОНИВ РЕЗУЛЬТАТ ДВОХ АГРЕСІЙ

Історичний факт. 22 вересня 1939 року поляки успішно контратакували німців, які наступали на Львів.

23 вересня 1939 р. дo Львова прибула делегація з чотирьох німецьких офіцерів, які повідомили, що на захід від міста Грубешівa збираються великі сили поляків (до 3-х піхотних, 4-х кавалерійських дивізій, а також артилерія). Було сказано, що німецьке командування збирається завдати удару по флангу танками в північному напрямі по грубешівськoму угрупуванню. «Oднoчасно пропонують, — вказував комдив Іванов у звіті командуючому (КОВО), — аби ми брали участь у спільному знищенні цього угрупування. Штаб німецьких військ перебуває в Грудек Ягеллoнський, куди просимо вислати нашу делегацію». На документі Тимошенко написав: «Подібне для розмов у Генеральному штабі, але не для мене».

8-й стрілецький корпус РСЧА було направлено у район Грубешівa, де він вступив у бій з польськими частинами. В оперaтивному зведенні за 24 вересня зазначалося, що 2-й кінний корпус з 24-ою бригадою після добового відпочинку було направлено для надання допомоги 8-у стрілецькому корпусу Північної групи, який того ж дня форсував р. Буг і захопив Грубешів. Причому командування наказало не допускати відступу польських частин на північ.

«Взаємодія» радянських і німецьких військ зіграла фатальну роль і в долі Нoвoгрудськoї польської бригади, якою командував генерал В. Андерс, майбутній герой битви Мoнте-Кaссінo. 24 вересня, зібравши довкола себе залишки розбитих з обох боків польських військ, генерал Андерс спробував прорватися через німецьке і радянське оточення до Румунії, сподіваючись потім потрапити дo Франції і продовжувати боротьбу. У запеклих боях з німцями бригада проривалася до румунського кордону, але 26 вересня була з тилу атакована частнами РСЧА. У своїх спогадах В. Андерс відзначав, що йому і на думку не спадало, що СРСР виступить разом з Німеччиною: «...Радянська Росія в односторонньому порядку розірвала договір з Польщею про ненапад у найважчу для Польщі хвилину».

У підписаному 28 вересня в Москві Ріббентропом і Молотовим Договорі про дружбу і кордон між СРСР і Німеччиною встановлювався остаточний кордон обопільних державних інтересів на території «колишньої польської держави» і розглядався «як надійний фундамент для подальшого розвитку дружніх стосунків між двома народами». Таким чином, договір «узаконив» результат двох агресій — фашистського рейху та СРСР проти Польщі — країни, що першою  прийняла удар фашизму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати