Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поповніть книгозбірню

У Львові видали абетку «Кобилянська від А до Я»
05 серпня, 19:16

Готувала до друку цю, вже шосту, книжку із серії абеток-енциклопедій «від А до Я», що знайомлять дітей та дорослих з життям відомих українців, «Видавництво Старого Лева». 

Розповідь присвячена письменниці-модерністці, учасниці феміністичного руху в Буковині і майстрині драматичної оповіді, близькій товаришці Лесі Українки – Ользі Кобилянській. 

Автор – Світлана Кирилюк, яка розкриває цікаві факти з біографії письменниці про дитинство, родину, мандри, друзів та товаришок, епоху й традиції, у яких виростала та проходила шлях становлення відома українка. 

Художнє оформлення – Іван Шкоропад.

«Головна «фішка» Кобилянської – в її глибині, в зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. У цьому й криється революційність її творів. Виросла в оточенні п’ятьох братів, мала тихий голос і дуже комплексувала, коли доводилося виступати перед публікою, навіть у дорослому віці. Але мріяла про акторську кар’єру, хотіла бути побаченою і почутою, у письмо вкладала душу… Згодом її назвуть феміністкою, а жінок у її творах – неординарними і суперечливими. Та якою насправді була Ольга Кобилянська, яка порівнювала себе з ніжною квіткою «мімозою сором’язливою», але не боялася першою виказати свої почуття чоловікові? Книжка розповідає про тонку творчу особистість, мрійницю, сміливу і ніжну жінку, яка вміла любити по-справжньому, писати емоційно про сильних духом жінок і любов до рідної землі», – анонсують у «Старому Леві» нове видання.

1-1

«Робота над книжкою «Кобилянська від А до Я» стала для мене викликом і випробуванням, – розповідає Світлана Кирилюк. – Досі писала й говорила про життя і твори моєї улюбленої Ольги Кобилянської як дослідниця її творчості, а тут важило інше – наблизити і юного, і дорослого читача до авторки як до неповторної особистості, розкриваючи світи маленької дівчинки, яка багато мріє і фантазує, зачудованої рухом пера, і жінки, що вповні спізнала мистецтво творення людських характерів». 

У книжці кожна літера абетки знайомить з яскравими фрагментами життя Ольги Кобилянської: «Е» – з «емансипацією», яку відстоювала письменниця, та «едельвейсами», що збирала власноруч в горах; «Ї» – зі ставленням до їжі та навіть рецептом улюблених пампушок Ольги; «П» перенесе читача до Праги, яку колись вдалося відвідати авторці та розповість про парфуми, що подобались героїні книжки.

Текстова частина історії «Кобилянська від А до Я» доповнена ілюстраціями Івана Шкоропада. Художник розповідає, що в основі оформлення видання – буковинська орнаменталістика, елементи характерного художнього різьблення з дерева на приватних будинках Буковини та місць, де жила і працювала Кобилянська. «Стилізовані портрети перегукуються з графічними елементами оформлення, – говорить Іван Шкоропад. – Також хотілось зробити книжку яскравою з використанням обмеженої кількості відкритих, чистих кольорів. Більшість вихідних фотографій, які потрапили до книжки, були чорно-білими, тож я вирішив колоризувати їх, аби в контексті яскравих кольорів вони не контрастували, а навпаки – краще вписувались у загальну картину. Особливу атмосферу книжці додає шрифт Дмитра Растворцева «KyivType», бо ніби підкреслює сильний, вільний, український характер Ольги».

3-1



Довідково: 

Світлана Кирилюк – доцент, викладач Чернівецького національного університету ім. Федьковича (кафедра української літератури). 

Тематика наукових досліджень – проблема літературної традиції в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ ст.; мотиви та образи світової літератури у творчості Ольги Кобилянської; психоаналітичний вимір особистості в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ ст.; проблема маргінальності як складова сучасного літературного процесу.

Тетяна КОЗИРЄВА, «ДЕНЬ»

Фото «Видавництва Старого Лева»

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати