Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові реставрують вітраж із храму Святого Іоана Золотоустого

17 серпня, 16:33

Округлому вітражу, який зображує Непорочне Зачаття, – понад 130 років і він – унікальний. Про це повідомляють у Львівській міській раді із посиланням на управління охорони історичного середовища ЛМР. У повідомленні також ідеться про те, що роботи виконує майстриня Марія Шумська-Барвінок, а  кошти на реставрацію надала фундація ALIPH (Міжнародний альянс захисту культурної спадщини, який базується у Швейцарії і функціонує на базі державно-приватного партнерства).


Ще на початку березня реставратори під керівництвом Руслани Герман провели заходи щодо убезпечення найцінніших елементів храму Святого Іоана Золотоустого від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями, а круглий вітраж над входом демонтували, оскільки його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

«Вітраж розсипався під руками, мав багато різних дефектів, сколів, – говорить  Марія Шумська-Барвінок. – Спайка між елементами була знищена. Відтак просто захистити його щитам, аналогічно до того, як це зробили в інших храмах, неможливо. А найменша ударна хвиля чи буревій його б зруйнували».

Реставратор додає, що відновлювальні роботи – складні, адже потрібно вивчити кожен елемент, знайти і зафіксувати усі дефекти, подбати про належне кріплення.

«Особливістю таких вітражів є те, що велика частина кольору отримана за допомогою нанесення чорної та коричневої фарб на кольорове скло, – розповідають фахівці управління охорони історичного середовища ЛМР. –  Такий тип декору значно ускладнює реставрацію, оскільки фарбовий шар тонкий і значно делікатніший, аніж скло, забарвлене в основній масі».

Довідково:

Храм Святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. Миколи Лисенка, 43. Автор проєкту, здійсненого у 1876–1888 роках, – архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Маєра у 1887–1889 роках.  Центральний зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені святій Меланії та Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

За останні 10 років у пам’ятці відреставрували дахи, шпиль та дерев’яні двері.

Фото Ігоря ЖУКА та ЛМР

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати