Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відреставрований 130-річний вітраж повернуть до львівського храму святого Іоана Золотоустого

17 вересня, 14:53

Роботи над пам’яткою архітектури місцевого значення, а це – округлий вітраж над входом до церкви, який зображує Непорочне Зачаття, добігають кінця. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради з посиланням на управління охорони історичного середовища.  У повідомленні зазначено, що над відновленням пам’ятки працює майстриня Марія Шумська-Барвінок, а кошти на реставрацію надав фонд ALIPH (Міжнародний альянс захисту культурної спадщини, який базується у Швейцарії і функціонує на базі державно-приватного партнерства).

За словами керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, вітраж повернуть на фасад церкви та закриють захисним склом.

Варто додати, що на початку березня група реставраторів під керівництвом Руслани Герман провела заходи щодо убезпечення найцінніших елементів храму святого Іоана Золотоустого від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили захисними конструкціями. А от круглий вітраж над входом довелося демонтувати, оскільки його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

«Вітраж розсипався під руками, мав багато різних дефектів, сколів, – говорить  Марія Шумська-Барвінок. – Спайка між елементами була знищена. Відтак просто захистити його щитам, аналогічно до того, як це зробили в інших храмах, неможливо. А найменша ударна хвиля чи буревій його б зруйнували». 

Довідково:

Храм святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. Миколи Лисенка, 43. Автор проєкту – архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Маєра у 1887–1889 рр. Центральний зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові присвячені святій Меланії та Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

За останні 10 років у пам’ятці відновили шпиль, дерев’яні двері, відреставрували дахи.

У міській раді також розповідають, що у співпраці з фондом ALIPH у Львові відновлять й вітражі із житлового будинку на вул. Князя Романа, 34. Їх уже перевезли до реставраційної майстерні.

Фото Львівської міської ради.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати