Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вже не понищені і не деформовані

У середмісті Львова ще одні відреставровані двері прикрашатимуть під’їзд історичного будинку
10 серпня, 20:42
Після реставрації

Цього разу відновлено внутрішні двері в будинку № 37 на вулиці Івана Франка. Роботи виконано спільнокоштом з мешканцями в рамках міської програми співфінансування, яку координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовищ Львівської міської ради.

Майстри замінили пошкоджені ділянки дерев’яних полотен, встановили завіси та нові латунні ручки. Також було відреставровано красиве дерев’яне обрамлення дверей.

“Двері із сосни, а цей матеріал належить до «м’яких» порід дерев, –  розповідає відповідальний за виконання реставраційних робіт Любомир Чабан. – Так звані двері-віяло мають систему відкривання, яка дозволяє відкриватися як всередину, так і назовні, і через цю особливість дверні полотна були сильно понищені та деформовані». 

До реставрації

Двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм покриття із проявленням природної текстури дерева, яким вони були покриті початково.

За словами директора  ЛКП «Бюро спадщини» Павла Богайчика, загальна вартість робіт становила близько 40 600 грн. З них місто оплатило 70%, а мешканці додали близько 12 000 грн свого внеску. Директор  ЛКП «Бюро спадщини» додає, що напередодні фахівці працювали над вхідною брамою у цьому ж будинку.

Варто додати, що «День» часто звертається до теми відновлення історичних дверей у середмісті Львова. Тож постійні читачі «Дня» знають, що місто Програма співфінансування реставрації історичних дверей та брам чинна з 2018 року і передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці будинку.

Фото ЛКП «Бюро спадщини»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати