Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«I перший, i другий – намагаються підтримати Україну»

Експерт — про теледебати провладного і опозиційного кандидатів на посаду президента Польщі
19 травня, 12:01
ФОТО РЕЙТЕР

Кандидати на посаду президента Польщі — Броніслав Коморовський та Анджей Дуда — минулими вихідними взяли участь у дебатах, які організували польські телеканали TVP і Polsat. Як повідомляє «Польське радіо», дебати складалися з кількох раундів: закордонної політики, безпеки, економіки та соціальної політики, державницьких питань, а також бачення держави. Ключовим питанням під час теледискусії стала Україна.

«Польща підтримує Україну, є її надійним партнером та союзником, але не настільки, щоб посилати солдатів на Донбас... Але ми можемо допомагати Україні зберегти свою незалежність, бо це — наш національний інтерес», — заявив діючий президент Броніслав Коморовський. Він також наголосив, що питання України «є ключовим для безпеки Польщі». «Важливо, щоб ми не підігравали очікуванням Росії, блокуючи власні можливості ефективної підтримки української оборонної системи, якщо буде така потреба. Нині її, на щастя, немає», — підкреслив Коморовський.

Зі свого боку, Анджей Дуда, який у першому турі виборів випередив Коморовського, наголосив на важливості вступу України до Євросоюзу та на потребі заручитися підтримкою НАТО. «До саміту НАТО у Варшаві в 2016 році ми повинні вимагати додаткових гарантій безпеки у вигляді інфраструктури НАТО та військових баз. Це було б справжнім зміцненням наших позицій», — вважає Дуда.

Другий тур виборів президента Польщі відбудеться цієї неділі, 24 травня.

«День» звернувся до аналітика Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджея Шептицького із проханням прокоментувати ці дебати, зокрема заяви, які стосувалися України: 

— Дискусія Коморовського і Дуди почалася темою України, оскільки зовнішня політика була першим пунктом у теледебатах. Це підкреслює роль України у сучасній політичній дискусії в Польщі.

У оцінках нинішньої ситуації в Україні між Коморовським і Дудою немає принципової різниці. І перший, і другий — намагаються підтримати Україну.

Коморовському легше говорити про те, що він зробив за всю свою каденцію чи за останній рік. А Дуда мав завдання сказати чи пообіцяти ще більше, щоб уважатися кращим кандидатом. Тому на дебатах він і почав говорити про членство України в Європейському Союзі. Я добре розумію, що багато українців мріють про це. Однак за п’ять років, якщо у Польщі буде новий президент, Україна цього ще не зробить — потрібно трошки більше часу.

Дуда намагався показати себе як пропольським, так і проукраїнським кандидатом. Але тут, на мою думку, йому трошки бракувало політичного реалізму. Це пов’язано з тим, що йому складно було сказати щось нове і цікаве, щоб видатися кращим від Коморовського. У свою чергу, Броніслав Коморовський також відкрито заявив, що не збирається відправляти польських військових в Україну. Він дивиться на це більш прагматично. (У січні Анджей Дуда заявив про необхідність направити польських військових на Донбас. Він, зокрема, сказав, що це — «важке рішення», але «варто розглянути таку можливість». — Ред.).

У риториці кандидатів щодо НАТО також немає суттєвої різниці. Польщі потрібні гарантії безпеки від Альянсу. Про це на дебатах говорив як Дуда, так і Коморовський.

Перший тур виборів президента Польщі чітко показав, що поляки розчаровані правлячою партією. Третій кандидат — музикант Павел Кукіз — також новий, і у нього немає політичної партії. Він хотів би очолити невдоволених поляків. Кукіз набрав близько 20% голосів. Це — також показник рівня суспільного невдоволення. Воно обумовлюється економічною ситуацією, домінацією «Громадянської платформи» в політиці й, зокрема, перебуванням при владі покоління, яке сиділо за круглим столом 25 років тому.

Постає й інше важливе питання: кому ці люди, особливо 20%, які проголосували за Кукіза, віддадуть свої голоси у другому турі? Гадаю, це буде скоріше кандидат від опозиції, ніж від влади.

У Дуди є можливість стати президентом. Польське суспільство готове до змін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати