Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корупційні рекорди

Майбутня олімпіада в Сочі вже стала найдорожчою за всю історію проведення Олімпійських ігор, а зараз вона ризикує виявитися ще й найбільш корумпованою
11 червня, 12:26

Коли 2007 року Міжнародний олімпійський комітет надав Росії право проводити зимову олімпіаду в 2014 році, Президент Володимир Путін заявив, що на ці олімпійські ігри потрібно буде витратити $12 млрд. Проте за останні п’ять років ця цифра збільшилася майже в 4,5 разу і складає нині близько $ 50 млрд.

Російський опозиційний політик Борис Нємцов вважає, що максимальна вартість підготовки до сочинської олімпіади — $24 млрд. На його думку, решту 26 млрд доларів було вкрадено, в той час, як ціни на будівництво олімпійських об’єктів було невиправдано завищені. Приміром, початкова вартість головного олімпійського стадіону «Фішт» була $233 млн, а зараз вона складає вже $780 млн. Аналогічна ситуація з льодовим палацом для хокею «Большой» та палацом зимового спорту «Айсберг». Їхня ціна збільшилася відповідно на $100 і на $178 млн.

«Якщо переглянути приблизний кошторис витрат на окремі об’єкти, то можна зробити висновок, що вони явно непропорційні між собою. Наприклад, будували два схожих об’єкти — «Красная Поляна» та «Роза Хутор». При цьому в них витрати на будівництво окремого кілометру траси дуже сильно різняться. Це перший факт, який наштовхує на думку, що кошти на різних об’єктах будівництва використовувалися з різною ефективністю, — коментує газеті «День» Олександр Дорофеєв, кандидат економічних наук і доцент кафедри менеджменту Московського державного університету технологій та управління. — По-друге, якщо провести аналіз по окремих забудовах, то видно, що на перших етапах будівництва, коли тільки починали зводити фундаменти й тому подібне, грошей витрачали багато, а реально будівництво просувалося повільно. І зараз, коли вже наближається сама олімпіада, то, звичайно, там поспіхом добудовують об’єкти, щоб здати їх вчасно. Ці факти показують, що явно багато грошей могли використовувати не за цільовим призначенням. На мою думку, на окремих об’єктах кошторис може бути завищений в півтора-два рази».

Газета «День» звернулася з офіційним запитом до Загальноросійського комітету фізкультурно-спортивних об’єднань «Олімпійський комітет Росії» та до оргкомітету «Сочі-2014» із проханням прокоментувати звинувачення щодо можливої корупції. Однак ці обидві організації не відповіли на наш запит.

У Міжнародному олімпійському комітеті офіційно повідомили «Дню», що «підготовка до олімпійських ігор фінансується з двох бюджетів. Перше джерело фінансування — Комітет з організації олімпійських ігор. На підготовку до олімпіади в Сочі цей комітет витратив трохи більше $2 млрд, тобто таку саму суму, як на попередній зимовій олімпіаді. Крім того, існує другий, інфраструктурний бюджет, який фінансується з державного фонду країни, що приймає олімпійські ігри. Розміри цього бюджету залежать від країни-господарки олімпіади і від тих цілей, які вона хоче досягти для розвитку регіону, в якому проводяться олімпійські ігри. Саме для олімпійського селища та транспортної структури він складає приблизно 200 млрд рублів ($62 млн). Питання щодо інфраструктурного бюджету слід поставити російському керівництву. Російська влада серйозно ставиться до організації олімпійських ігор, і будь-які питання щодо корупції потрібно адресувати відповідним уповноваженим органам. Щодо організаційного комітету в Сочі, то в нього є засоби для забезпечення нормальної організації, яка відповідає місцевому законодавству».

Схожої політики невтручання дотримується й Національний олімпійський комітет України (НОК). Віце-президент НОК Валерій Борзов говорить у коментарі газеті «День», що в нього нема жодної інформації щодо корупції при підготовці до сочинської олімпіади. «Оргкомітет «Сочі-2014» займається цими питаннями, тому мені коментувати внутрішні справи російських фахівців незручно. Що ж до офіційної інформації, яку я отримую як член МОК, то зараз підготовка до олімпіади в Сочі йде на «відмінно», — стверджує він.

Втім, підозріле підвищення вартості та порушення термінів будівництва олімпійських об’єктів змусили Генеральну прокуратуру Росії розпочати власні розслідування. В серпні 2012 року слідчі відкрили кримінальну справу проти науково-виробничого об’єднання «Мостовик» та об’єднання «Інгеоком». За даними правоохоронних органів, під час будівництва санно-бобслейної траси НВО «Мостовик» закупило на Ступинському заводі залізобетонних виробів 84 аміачних випарники для системи охолодження. Однак монтажні роботи не виконувались, а кошти на купівлю випарників у розмірі 88 млн рублів ($2,7 млн) було вкрадено. Підприємство також завищувало кошторис робіт, замахнувшись на 2,5 млрд рублів ($77, 5 млн). Проектування на об’єктах велося таким чином, щоб вийти за рамки встановленого держекспертизою бюджету. Затягувалися також строки проектування та узгодження проектної документації.

Об’єднання «Інгеоком», що будує центральний стадіон у Сочі, в травні 2012 року намагалося тричі подати проектні документи Головдержекспертизі, надававши при цьому, як стверджує прокуратура, недостовірну інформацію. Загалом ця компанія намагалася перевищити кошторис більш ніж на 5,5 млрд рублів ($1,7 млрд).

Крім того, за даними правоохоронних органів, величезні правопорушення були виявлені під час будівництва льодового палацу для фігурного катання і шорт-трека, великої льодової арени для хокею з шайбою. Загальне перевищення витрат за цими об’єктами склало понад 17 млрд рублів ($5,3 млрд). Для прикладу, по льодовому палацу спорту і шорт-треку до червня 2012 року було підписано 12 додаткових угод, після яких кошторис підскочив з 5,6 до 8,8 млрд рублів (з $1,7 до 2,7 млрд).

Найгучніша кримінальна справа відкрита російською Генпрокуратурою щодо корпорації «Курорти Північного Кавказу» в середині квітня цього року. Цю компанію підозрюють у розкраданні грошей на суму у 537,5 млрд рублів ($1, 7 млрд). Російські прокурори стверджують, що «Курорти Північного Кавказу» не виконували своїх прямих функцій із підготовки будівництва інфраструктури, а натомість підписали договір із фірмою-підрядчиком, яка виконала всі передпроектні роботи за 275,3 млрд рублів ($854 млн). Більше того, як встановила перевірка, колишній голова ради директорів компанії «Курорти Північного Кавказу» Ахмед Білалов улітку та восени минулого року витратив не менше 2,8 млн бюджетних коштів ($87 тис.) на оплату перельотів та проживання в російських і закордонних готелях.

Заступник директора центру Transparency International Russia в Росії Іван Ніненко вважає, що кримінальні справи щодо підготовки сочинської олімпіади ще будуть, але вони матимуть формальний характер. Він переконаний, що рішення про те, хто винен і кого покарати, — політичні, й покарають кількох людей, щоб трохи налякати решту. Ніненко вважає неправильним, що такі великі контракти виводяться за межі звичайного законодавства, і до них висувають менше вимог із публічності. Бо, врешті-решт, це призводить до завищення цін та корупції.

Багато нарікань викликає також місце проведення зимової олімпіади — місто Сочі. Регіон знаходиться в теплому субтропічному кліматі й не є найоптимальнішим для проведення зимової олімпіади. Втім, МОК це не хвилює. «Гірські вершини впродовж останніх років були достатньо засніженими. Місцеві організатори мають достатньо засобів, щоб упоратися з нестачею снігу, якщо така буде. Зараз у нас не виникає жодного занепокоєння з цього приводу», — повідомили «Дню» в МОК.

Думку міжнародної організації не поділяють ні російські опозиційні політики, ні експерти. Політолог і президент комунікаційного холдингу Minchenko consulting Євген Мінченко вважає величезні витрати на олімпіаду в Сочі невиправданими. «Якщо мова йде про проведення в Російській Федерації зимової олімпіади, то є велика кількість міст, де це можна було б провести з набагато меншими витратами», — пояснює він газеті «День».

І російські економісти, й опозиційні політики кажуть, що витрати на олімпіаду в Сочі не лише є невиправдано високими, а й навряд чи окупляться. «Витрати на олімпіаду не окупляться, бо самі доходи, які будуть отримані під час проведення олімпіади, покриють лише дуже незначну частину витрат, — говорить російський економіст Дорофеєв. — Доходи безпосередньо від самої олімпіади в порівнянні з витратами на олімпіаду будуть невеликими».

Мінченко також не вірить у політичні успіхи Росії як господарки цієї олімпіади. «Я досить скептично ставлюся до того, що будуть якісь іміджеві дивіденди для країни. Олімпіада — це в першу чергу інструмент для заволодіння фінансовими засобами великими компаніями, які наближені до керівництва держави», — підсумував він.

ДО  РЕЧІ

За повідомленнями ЗМІ, партнер оргкомітету Олімпіади в Сочі — компанія Jet Set Sports — почала продаж квитків на Олімпійські Ігри. Квитки на церемонію відкриття Сочинської олімпіади будуть коштувати від $186 до $1550. Церемонія закриття ігор обійдеться трошки дешевше — $139 і $1147 відповідно. Для порівняння, вартість квитків на Олімпійські ігри у Ванкувері, які пройшли взимку 2010 року, коливалася від $175 до $1100.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати