Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майбутнє буде старим

Сьогодні найбільш стрімко старіючою країною в світі є Південна Корея
01 вересня, 13:25
ФОТО REUTERS

Старіння наших суспільств, є однією з найбільших успішних історій ХХ століття. Тривалість життя сотень мільйонів людей впродовж останніх ста років збільшилася на три десятиріччя. Це досягнення варто відсвяткувати; але ми також повинні враховувати, що зі збільшенням тривалості життя приходять значні довгострокові економічні наслідки — і що багато суспільств старіють із рекордною швидкістю.

Торік, ОЕСР попередила, що світ старіє з безпрецедентною швидкістю і що це може сприяти сповільненню глобального щорічного економічного зростання, в середньому на 3,6% у цьому десятиріччі і до 2,4% з 2050-го до 2060 року. Зокрема, країни ОЕСР,  постраждають від подвійного демографічного шоку. Не лише від того, що їх суспільства швидко старітимуть; розрив у доходах, який зменшується, між багатими економіками, і економіками, що розвиваються, ймовірно, вповільнить імміграційні потоки, скоротивши на 20% робочу силу в єврозоні і на 15% у Сполучених Штатах.

Вчені-демографи ділять країни на чотири категорії, залежно від частки населення старше 65 років: молоде населення (менше 7% у віці 65 років і старше), населення на порозі старості (7—13%), старе населення (14—20%), і найстаріше населення (понад 21%). Сьогодні, лише три країни — Німеччина (21%), Італія (22%), і Японія (26%) — кваліфікуються як супер-старіючі суспільства. У найближчі п’ять років до них, як очікується, приєднаються Болгарія, Фінляндія, Греція, Португалія. У наступному десятиріччі, Європа продовжуватиме старіти, ще 17 країн, у тому числі Австрія, Франція, Швеція і Сполучене Королівство, стануть понад-старими, разом із Канадою, Кубою і Південною Кореєю.

Протягом цього періоду, з проблемами швидкого старіння суспільства в основному зіткнутися розвинені країни світу. Але, до 2040 року близько 55 країн робитимуть великі зусилля, щоб упоратися зі старіючим населенням, серед яких США, Китай, Сінгапур, Таїланд, і Пуерто-Ріко, які залучаться до лав супер-старіючих країн.

Те, що робить цей феномен ще примітнішим, є швидкість, із якою ці переходи відбуваються. Коли 1850 року Франція перейшла від молодої країни до старіючої, у США все ще було законним рабство, лампочку ще не винайшли, а Німеччині ще належало стати єдиною країною. Минуло ще 130 років, щоб  1980 року країна ввійшла до категорії старого населення. Як очікується, Франція, стане супер-старіючою 2023 року.

Впродовж багатьох років Японія вважалася країною з найшвидше старіючим населенням на Землі. Вона почала з того, що маючи наймолодше населення серед G-7 країн на початку 1960-х років, 2008 року стала  країною зі старим у світі населенням. Але, якщо нинішні прогнози вірні, декілька країн досягнуть аналогічних перетворень на десять років швидше.

Дійсно, сьогодні найбільш нестримно старіючою країною в світі є Південна Корея, яка стала старіючим суспільством 1999 року, і як очікується, стане старим 2017 року, а до 2027 року стане супер-старим.  Іншими словами, Південна Корея пройде перетворення менш ніж за три десятиліття, які у Франції зайняли майже 175 років. І тоді як Південна Корея може стати країною з найшвидше старіючим населенням, вона лідирує в близькій наступній групі країн, до якої входять Бангладеш, Сінгапур, Таїланд і В’єтнам.

Іран, який наразі класифікується як молоде населення, є ще одним претендентом на звання найбільш швидкостаріючої країни. Старіння є продуктом зростання тривалості життя і зниження рівня народжуваності. Швидкість зниження рівня народжуваності була драматичною у всьому світі; в Ірані, вона була не менш ніж дивною, знизившись із семи дітей на одну жінку 1984 року до 1,9 2006 року. Це, безперечно, матиме довготермінові наслідки, такі як зниження чисельності населення працездатного віку і стрімке зростання населення літнього віку. Очікується, що Іран залишиться молодим і після 2020 року, але вже за менше аніж 30 років, може стати старим.

Та все ж, незалежно від несприятливих економічних наслідків старіння, важливо врахувати альтернативу. Такі країни, як Сьєрра-Леоне, Лесото, Центральноафриканська Республіка, Зімбабве в числі інших країн мають найнижчу тривалість життя на планеті. Вони стикаються з багатьма проблемами —  голодом, корупцією, конфліктами, відсутністю доступу до чистої води й освіти, СНІДом  і Еболою — але швидкого старіння суспільства немає в жодній із них. Швидке старіння населення може бути проблемою, але, в цілому, це навіть не зовсім погано мати таку проблему.

Проект Синдикат для «Дня»

Бріджітт МІКСА, керівник Департаменту міжнародних пенсійних програм компанії Allianz Asset Management

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати