Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поворот США у бік Північних і Балтійських країн

03 вересня, 11:46
ФОТО РЕЙТЕР

Головними темами, які обговорили президенти Балтії Даля Грібауйскате, Тоомас Хендрік Ільвес та Андріс Берзіньш, що прибули до Вашингтона на запрошення глави США Барака Обами, стали — безпека країн Балтії в контексті договірних відносин НАТО, співпраця балтійських і північних країн у рамках регіону, повідомляє delfi.lv. Окрім цього, президенти також обговорили передачу досвіду країн Балтії країнам Східного партнерства і Центральної Азії для їх майбутнього розвитку і співпраці з ними. Напередодні зустрічі, яка відбулася в п’ятницю, оглядачі, коментуючи цей візит, зазначали, що увага Обами до країн Балтії може бути пов’язана з погіршенням відносин з Росією, явною ознакою чого став той факт, що Росія надала притулок Едварду Сноудену.

Зі свого боку, президент США подякував і високо оцінив внесок країн Балтії у «просуванні демократії не лише у своїх країнах, а й по всьому світу». За його словами, країни Балтії «одні з наших найнадійніших союзників у НАТО, і наші домовленості щодо їх безпеки — міцні». Він також наголосив, що Литву, Латвію і Естонію поєднують дуже глибокі зв’язки зі США.

У свою чергу, Даля Грібаускайте поділилася з журналістами спостереженням, що у зовнішній політиці США видно поворот у бік Північних і Балтійських країн. «США підтримують зусилля Балтійських країн у сфері Східного партнерства, дуже багато чекають від осінньої зустрічі у Вільнюсі. Інвестиція в процеси демократизації країн Східного партнерства, їх наближення до ЄС було б досягненням для Європи і всього цивілізованого демократичного суспільства. Тому США підтримують наші зусилля і сподіваються, що ми зможемо досягти всього цього на зустрічі Східного партнерства у Вільнюсі», — зазначила лідер Литви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати