Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україні необхідно позбутися радянської спадщини»

11 червня, 11:50
ОЛІВ’Є ВЕДРІН

Одним із учасників міжнародної конференції «Вишеградська четвірка і прогрес євроінтеграції України під президентством Польщі в цьому об’єднанні» був ректор Континентального університету, лектор Європейської Комісії (Група Європа-Франція), головний редактор російського видання часопису «Ля ревю дефанс насьональ». У своєму короткому виступі він зірвав оплески аудиторії, заявивши, що підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною поставить остаточну крапку на планах відновлення СРСР. Під час однієї з перерв пан Ведрін дав інтерв’ю «Дню».

— Ми знаємо, що колишній президент Ніколя Саркозі дуже підтримував євроінтеграцію України. Що ви можете сказати про позицію Президента Франсуа Олланда з цього питання?

— Президент Франсуа Олланд, як і вся Східна Європа, теж активно налаштований на інтеграцію України в ЄС. Він говорив про це на зустрічі з польським президентом. Він вірить у східну частину Європи. А вона включає Україну.

— А що стосується умов підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі, чи існують відмінності у позиції Франсуа Олланда і Ангели Меркель, яка наполягає на тому, щоб спочатку звільнили Тимошенко?

— У нас немає розбіжностей з Німеччиною, бо це політика Європейського Союзу. У нас єдина політика, що стосується підписання нових Угод і розширення союзу, і її підтримують всі держави-члени ЄС.

— А як ви поясните те, що немає ніяких зустрічей чи контактів між главами наших держав і урядів наших країн?

— Ви маєте рацію. Я думаю, нам потрібно налагоджувати контакти між Парижем і Києвом, а також — між Парижем і Москвою. Але через нашу стару ментальність і наші старі геополітичні погляди, коли ми говоримо про схід, ми ведемо переговори з Москвою. Але тепер ми розуміємо, що Україна незалежна, і нам необхідно також вести переговори і з Києвом. Наприклад, зараз ми набагато частіше включаємо Київ до свого геополітичного аналізу. Ваша країна незалежна з 1991 року, і дипломати Франції тепер беруть до уваги цей важливий момент вашого розвитку. Але на це потрібен час, і нам справді знадобився час, щоб зміркувати, що сталося, і зрозуміти нову роль України в Європі. Тепер ми це розуміємо. І я переконаний, ви маєте рацію, нам необхідно підкреслити важливість ролі Києва і України для Європи, цього моста або, кажучи іншими словами, кордону між ЄС і Росією. Насправді Україна — це сполучна ланка між Східною і Західною Європою. Бо для мене Східна Європа — це Білорусь, Україна і Росія. Центральна Європа — Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина. І ви — двері або міст із західної частини Європи до східної її частини. Якщо Європейський Союз зрозуміє і включить Україну, ми зрозуміємо всю східну частину Європи і, врешті-решт, приєднаємо всю східну частину Європи.

— А чи розуміють в ЄС важливість включення України і важливість підписання Угоди про асоціацію як перший крок у цьому напрямку?

— Ми за таку перспективу. Спершу я хотів би підкреслити, що Європа відкрита для України. Ми все ще ведемо переговори з Україною і чекаємо, що Угоду буде підписано. Європа також відкрита і для Росії. Щороку проводиться саміт ЄС-Росія.

— Але обидві сторони надають все меншого і меншого значення цим подіям.

— Так. Але ми відкриті. Ми не проти. Але з Україною ми вже вийшли на наступний етап — ми говоримо про Угоду. Ви також є частиною програми Східного Партнерства. Ви дуже і дуже близькі до нас.

— Що в геополітичному плані для Європи означає підписання Угоди про асоціацію?

— Це означає визнання України незалежною державою, частиною Європи. Україна може бути, як Сербія, в процесі Європейської інтеграції.

— Як ви вважаєте, чи Європейський Союз має рацію, що надає таке велике значення звільненню Тимошенко, не зважаючи на всю складність цієї справи, і перетворюючи її на перешкоду для підписання Угоди?

— Це складне питання. Позицію ЄС, що Тимошенко має бути звільнено, поділяє більшість країн у ЄС.

— Під час обговорення на міжнародній конференції «Вишеградська четвірка і прогрес євроінтеграції України під президентством Польщі в цьому об’єднанні» ви сказали, що підписання Угоди про асоціацію між Європою і Україною означає глухий кут для Радянського союзу, який Путін намагається зараз відновити. Ви не могли б пояснити свій погляд?

— Дуже цікаве запитання. Я б хотів виділити два аспекти. Перш за все, я вважаю, Росії, як і Україні, необхідно позбутися радянської спадщини; це означає, що вам необхідно викоренити радянський спосіб мислення. В Україні цей процес уже розпочався. У Росії все по-іншому. Але для мене Радянський союз — найгірша в світі система. Система, яка піддала геноцидові свій власний народ. Якщо країни колишнього Радянського союзу хочуть жити в XXI сторіччі, вони повинні позбутися радянської ментальності. Я вважаю, що коли Україна буде все більше і більше зближуватися з Європейським Союзом, це буде добре. Вона отримає імпульс для знищення радянської спадщини і способу мислення.

— А який другий аспект?

— Якщо Україна підпише Угоду про асоціацію, це благотворно вплине і на Росію, і на устрій Митного союзу. Адже деякі російські родини мають родичів в Україні, а якщо їхні українські родичі розповідатимуть, що у них нові дороги, нові лікарні, дотримуються прав людини, а вибори вільні, родичі в Росії захочуть поїхати до України. А якщо серед них будуть представники нового середнього класу Росії, то це благотворно вплине на демократію в Росії.

— Навіть зараз російські громадяни приїжджають до України і просять надати їм притулок і громадянство.

— І це дуже добре для демократичної Росії. Це і, щоправда, кінець Радянського союзу!

— Ви сказали, що Радянський союз був найгіршою системою. Але колишній президент Чехії, Вацлав Клаус, говорив, що Європейський Союз такий же, як і Радянський союз. Що ви на це скажете?

— Я б йому сказав, що у нас немає Архіпелагу ГУЛАГ, ми не вбиваємо людей, у нас немає КДБ, а в крамницях і супермаркетах можна купити все. Коли в нас криза, ми піклуємося про бідні країни і надаємо їм фінансову допомогу. У нас є різні політичні партії, альтернативні вибори.

— Пане Ведрін, що вас привело до України? Я знаю, що ви як лектор часто бували в Росії.

— Мені дуже подобаються Україна і Росія. Вперше я приїхав до України 1994 року, коли ще був молодим студентом. Удруге я приїхав сюди 2012 року. Мене запросив ваш уряд, ваш Президент і прем’єр-міністр. Потім я зустрівся з Арбузовим, який на той час був главою Національного банку. Я хотів створити в Києві Європейський університет. Зараз я намагаюся зробити це на основі Університету ім. Драгоманова. У нас українці можуть отримати ступені МБА (магістр бізнес-адміністрування) і ББА (бакалавр бізнес-адміністрування), у нас навчають українські, а також іноземні викладачі з ЄС, Канади, Росії, та інших країн. Приїжджають представники різних університетів, європейських і міжнародних організацій.

— В інтернеті я бачив ваші світлини з президентом, прем’єр-міністром та іншими українськими урядовцями. Після зустрічі з ними у вас склалося враження, що вони хочуть приєднатися до Євросоюзу?

— Гадаю, вони за Євросоюз, бо хочуть бути незалежними. І вони знають, що ЄС гарантуватиме незалежність України.

Я б також хотів додати, що для мене вступ України до Євросоюзу означає, що Україна буде об’єднаною, неподіленою країною, в якій шануватимуться потреби людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати