Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Авторські ікони – для поранених

У Музеї Івана Гончара відкрилася добродійна виставка українських майстрів іконопису
09 жовтня, 12:04

Авторські ікони чудових українських майстрів — Романа Селівачова, Наталії Волобуєвої, Софії Атлантової та Олександра Клименка представлено в експозиції спеціальної «Добродійної виставки ікон», кошти від якої підуть на допомогу пораненим на сході бійцям української армії.

Задумуючи цю виставку, організатори звернулися до всіх небайдужих людей: до речі, в Музеї Гончара  вже не вперше проходять  акції на підтримку бійців АТО.  Музейники впевнені: ніхто не може залишитися збоку, коли всі сили нашої країни  спрямовано на підтримку захисників миру і свободи.

Іконописна виставка — світлий і чистий акорд витворів сакрального мистецтва: портрети біблійних святих, написані сучасними українськими митцями. Всі автори, які представили свої роботи, досить широко відомі в Україні і за її межами, за кожною іконою — багато років удосконалення професійного досвіду і своє особливе авторське бачення  (завдяки цьому деякі ікони дещо відрізняються від старовинних образів). Зазначимо, що і в постійній експозиції Музею Івана Гончара показано рідкісні старовинні іконописні твори народних майстрів із різних регіонів України, тому й сучасна ікона органічно розгортає і доповнює одвічну сакральну тему.

На виставці  представлено образи Господа Ісуса Христа, Євангеліста Марка, Апостола Петра і Пророка Іллі, Святого Спиридона і преподобного Іоанна Дамаського а також інші образи, написані художником Романом Селівачовим. У декоративно-пишній барочній манері написано «Різдво Христово» і «Спас Великий Ієрей»  пензля Наталії Волобуєвої, строго стримані портрети Святого Олава Норвезького і Святого мученика Андрія Стратілата від Софії Атлантової, прекрасний образ Святого великомученика Дмитра Солунського художника Олександра Клименка. Всі майстри звертаються до традиційних іконописних матеріалів і техніки:  дерево, левкас, темперна фарба, і, в деяких випадках — якнайтонший шар позолоти.


ФОТОІЛЮСТРАЦІЯ  БОГДАНА ПОШИВАЙЛА

На думку організаторів виставки, сама  тема сакрального малярства — очевидне звернення-заклик  до святих образів за зціленням душі і тіла. Ця тема перегукується з украй актуальною сьогодні потребою в терапевтичному зціленні тих воїнів, які віддали  всі свої сили на захист  Батьківщини. Лікування тілесних недуг безпосередньо пов’язане зі зціленням душевних  хвороб.

Через бойові дії на Донбасі з’явилася величезна кількість  поранених, яким потрібні кошти на лікування та реабілітацію, —  розповідають організатори виставки.  —  Попри «перемир’я», поранені, як і раніше, продовжують надходити до шпиталів. Всебічна допомога цим людям є першою потребою всього нашого суспільства,  і в першу чергу це стосується  церкви. Тому українські митці-іконописці не можуть залишитися осторонь від цього процесу.

Такого роду акції спроможні ствердити наш спільний дух взаємодопомоги, адже взяти участь у матеріальній допомозі пораненим зможе кожен: школяр і  пенсіонер, домогосподарка, студент  і офісний службовець.

Виставка триває до 11 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати