Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iрландське кіно: від панк-року до обіду над безоднею

14 березня, 11:55
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ «ЛЯЛЬКОВИЙ ДІМ» / ФОТО З САЙТА KINOPOISK.RU

Сьогодні в Києві, Харкові, Львові та Одесі стартує кінофестиваль «IRISHFEST: Нове кіно Ірландії». Українським глядачам уже вчетверте покажуть останні твори однієї з найцікавіших національних кінематографій. Розпочнеться фестиваль фільмом-відкриттям останнього МКФ у Карлових Варах Good Vibrations. Робота обдарованого режисерського тандему Лізи Баррос Д’Са та Ґлена Лейберна розповідає про реальні події у Белфасті 1970-х років. У розпал конфлікту в Північній Ірландії одноокий Террі Хуллі відкриває музичну крамничку і стає хрещеним батьком панк-культури у місті, роздертому міжнаціональною ворожнечею й тероризмом.

Фільм «Ляльковий дім» ірландки Крістен Шерідан показує безумства підлітків-гультяїв, які вдираються в дім у багатому передмісті Дубліна. Українська публіка знає Шерідан ще з 2002 року. Тоді її вже легендарний фільм «Дискосвині» змагався за «Золотого оленя» на МКФ «Молодість». А в 2007 році її робота «Авѓуст Раш» була номінована на Оскар у категорії «Найкраща оригінальна пісня».

«Що зробив Річард» Ленні Абрахамсона — про золотоволосого красунчика-атлета, лідера мажорної дублінської тусівки, який однієї літньої ночі примудрився перевернути власне життя з ніг на голову. Фільм презентували на МКФ у Роттердамі. Виконавця центральної ролі Джека Рейнора називають головною молодою зіркою Ірландії, а режисер Абрахамсон устиг показати свою роботу «Гараж» на Каннському кінофестивалі.

Історію про любов священика до кінематографа розповість фільм «Дні «Стелли» Тадеуса О’Саллівана з Мартіном Шином у головній ролі. За сюжетом, отець Деніел Беррі відкриває у своєму містечку кінотеатр. Проти священика-кіномана повстає чи не все місто. Мартін Шин відомий головною роллю в шедеврі Френсіса Форда Кополли «Апокаліпсис сьогодні», а режисер Салліван — фільмом «Звичайний злочинець» із Кевіном Спейсі та Коліном Фаррелом.

Стрічка «Пірс» Джерарда Хьорлі з ним же в головній ролі — про повернення додому Джека МакКарті, якого викликає нібито помираючий батько. Син знаходить татуся живим і здоровим, але вирішує лишитися і збирати за тата борги.

Цікавинка для меломанів — «Тиша» Пат Коллінз — унікальна історія звукорежисера Йоѓанна. Перед хлопцем ставлять непросте завдання: знайти та записати на плівку тишу в місцях, де немає створених людиною звуків.

Родзинка програми — документальна стрічка «Обід на хмарочосі» Шона О’Куалена. Режисер напрочуд цікаво розповідає про створення легендарної однойменної фотографії будівельників, які обідають на 69-му поверсі недобудованого хмарочоса.

Важлива та відрадна подробиця: всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

У столиці фестивальні перегляди відбудуться у кінотеатрі «Київ».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати