Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харків: світова прем’єра «Снігової королеви»

Про бельгійський проект, японське світло і балет made in Ukraine
01 грудня, 10:50
ПІСЛЯ СВІТОВОЇ ПРЕМ’ЄРИ «СНІГОВОЇ КОРОЛЕВИ» В ХАРКОВІ БАЛЕТНА ТРУПА ВИРУШАЄ В ГАСТРОЛЬНЕ ТУРНЕ БЕЛЬГІЄЮ / ФОТО АВТОРА

Днями в Харківському театрі опери і балету ім. М. Лисенка відбулася світова прем’єра нового балету сучасного українського композитора Олександра Шимка «Снігова королева» за казкою Г. К. Андерсена. Лібрето написала і хореографію створила київський балетмейстер Алла Рубіна. Диригував новоствореною партитурою Дмитро Морозов, художнє оздоблення і костюми підготувала Надія Швець.

«Снігова королева» — друга робота композитора у співпраці з балетмейстером Аллою Рубіною. Перший балет «Обранець Сонця» було поставлено 2007 року на сцені Київського муніципального театру опери і балету для дітей і юнацтва у виконанні ансамблю «Калина». Рубіна характеризує Шимка як сучасно мислячого автора, який уміє створити в музиці загальну атмосферу і яскраві театральні образи. Всі ці якості проявились і в новій спільній роботі, яку замовив власник бельгійської продюсерської компанії Classical Productions Патрік Лево. За словами генерального директора театру Олега Орищенка, спільні проекти з цією фірмою стали для харків’ян дуже успішними.

У Харкові створили оригінальну сценічну версію популярної казки Андерсена. Історію веде казкар-мім, а зрозуміти, що відбувається, і зберегти інтонації сюжету допомагає глядачам «голос казки», записаний на плівку. В інших країнах його буде перекладено і озвучено заново. Арсенал сценографічних ефектів поповнили в новій виставі сучасні проекційні технології. Це збіглося з «прем’єрою» нового освітлювального устаткування, встановленого фахівцями управління «Укркультмонтаж», які відновили світлотехніку і проклали близько 150 км кабельних мереж.   

У процесі постачання устаткування і координації технічних питань їм активно допомагали представники корпорації Mitsubishi. Тепер встановлений у театрі пульт управління освітленням виробництва Тоshiba Lighting and Technology Corporation дозволяє записувати в пам’ять устаткування до 400 сцен (зокрема 50 динамічних, тобто протяжних у часі). Загальний об’єм пам’яті цього пристрою — тисяча одиниць! У ньому використовується високоефективне керування цифровим сигналом, створене для керування інтелектуальним устаткуванням на рівні світових зразків.

Після світової прем’єри в Харкові балетна трупа вирушає в гастрольне турне. Вже підписано домовленості з Classical Productions на 13 вистав, які пройдуть у містах Бельгії. До речі, зовсім нещодавно одна із виконавиць ролі Снігової Королеви Олена Шевцова повернулась із Брюсселя, де брала участь у промоушн-акції, присвяченій виступам Харківської балетної трупи. Разом із «Сніговою королевою» також представлять світові шедеври — балети П. Чайковського «Лебедине озеро» і «Лускунчик».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати