Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАГОРОДИ

11 лютого, 00:00

Grammy отримали Горбачов і The Beatles

У Нью-Йорку вручили головні музичні нагороди року — Grammy Національної академії звукозапису. Найбільше призів дісталося співачці Бейонсе Ноулс — цілих п’ять, включаючи кращий сучасний альбом у стилі R&B, кращий вокал у цьому стилі і кращий дует у стилі реп за пісню, заспівану разом з «Jay-Z». Проте головних премій Бейонсе не отримала, тільки менш престижні нагороди у категоріях RB і реп. «Альбом року» дістався дуету «Outcast», робота називається «Speakerboxxx», і сюрпризом це не було ні для кого. У них також кращий альбом у стилі реп і краща пісня у стилі «урбан» (це коли негри співають про важке життя у гетто, наркотики і зброю, використовуючи при цьому власне техніку співу, а не читку).

Цього року академіки взагалі виявилися передбачувані до останньої межі, жодних дивовижних відкриттів, жодних цікавих можливостей для букмекерів, абсолютна нудьга. Найкращою поп-співачкою, наприклад, цього року визнано Крістіну Агілеру, найкращим поп-співаком — Джастіна Тімберлейка. Єдиний спалах думки і гра розуму — нагорода за найкращу пісню «Dance With My Father» — дісталася Лютеру Уондросу, п’ятдесятидворічному співаку-соул, який недавно пережив інсульт. Уондрос був другом Девіда Боуї і записувався разом з ним, а також з Уїтні Хьюстон та Аретой Франклін. Все інше — також вельми гідно, але відомо заздалегідь, причому краще бути не могло.

Найкращим новим артистом минулого року стала група «Evanescence». Це чудова рок-музика, вельми прямолінійна, сумна, похмура і з жіночим вокалом. Хлопчики люблять сумну музику, це одна з особливостей психології підлітків чоловічої статі.

Кращим синглом став «Clocks» групи «Coldplay», яка присвятила виконання цієї пісні на церемонії опозиційному кандидату у президенти сенатору Джону Керрі. А ще академіки влаштували цього року кілька досить похмурих курйозів. Цілих дві нагороди отримали музиканти групи «The Beatles». Одна — за інструментальне поп-виконання Рінго Старр, друга — посмертна нагорода всій групі від імені президента США. Отримувала її за чоловіка, зрозуміло, головна вдова планети Йоко Оно, яка повідомила шановній публіці, що якби Джон був живий, то ходив би і повторював, як заведений: «Come Together», «Give Peace a Chance» і «All You Need Is Love».

Емінем, велика людина, не випустивши минулого року альбому і майже не скандаливши, заробив собі проте два золотих грамофончики. Найкращий чоловік репу записав найкращу пісню «Lose Yourself», інші — пігмеї.

Найкращу музику до фільму написав Говард Шор, фільм «Володар кілець». І, нарешті, Росія може пишатися своїми синами. Максим Венгеров і Мстислав Ростропович отримали нагороду за інструментальне соло-виконання з оркестром (запис скрипкового концерту Бріттена й альтового концерту Уолтона, Венгеров грає і на скрипці, і на альті), але це навіть не головне. Головне — шалений проект з участю диригента Кента Нагано, Білла Клінтона, Софі Лорен і Михайла Сергійовича Горбачова «Петя и Волк». Казку — майже готичний хоррор — Прокоф’єва було переписано задом наперед. Піонер Петя тепер не прагне замочити Вовка, а навпаки — бореться за нього, як за елемент дикої природи і оточуючого середовища. Горбачов розпочинає і виграє.

Нам же залишається тільки смиренно чекати наступного року: по-перше, Нора Джонс, торішня тріумфаторка, записала новий альбом, по-друге, може академіки ще якогось генія знайдуть?

Газета.ru. Фото РЕЙТЕР

Режисери відзначили Пітера Джексона. З третьої спроби

Американська Гільдія кінорежисерів присудила свою вищу нагороду режисеру Пітеру Джексону. Його фільм «Володар кілець: Повернення короля» було визнано членами гільдії кращою режисерською роботою 2003 року. Урочиста церемонія вручення нагород відбулася в Лос-Анджелесі. Джексона номінували на цю престижну нагороду три роки поспіль, за всі три фільми його знаменитої трилогії, але отримав її тільки цього року, хоч у нього були дуже сильні конкуренти. Крім Джексона претендентами були Клінт Іствуд із фільмом «Таємнича ріка», Гері Росс із «Фаворитом», Пітер Уїр із стрічкою «Господар морів: на краю світу», а також Софія Коппола, що зняла фільм «Труднощі перекладу».

Своєї премії за видатний внесок в розвиток кіномистецтва Гільдія удостоїла Майка Ніколса. Він же став володарем нагороди за кращий повнометражний телевізійний фільм 2003 року «Ангели в Америці». Ніколс, який не зміг приїхати на церемонію, оскільки зайнятий на зйомках в Лондоні, є володарем «Оскара» за фільм «Випускник» і ще тричі висувався на цю високу нагороду — за стрічки «Хто боїться Вірджинії Вульф», «Силквуд» і «Ділова дівчина». Кіноглядачам також добре відомі його фільми «Основні кольори», «Клітка для пташки», «Листівки з краю безумства», «Хитрощі-22».

Нагорода за кращу режисерську роботу в телесеріалах-драмах було вручено Крістоферу Місіано за один із фільмів серіалу «Західне крило», а аналогічну нагороду за роботу в телесеріалах-комедіях отримав Тимоті ван Паттен за фільм «Секс у великому місті», повідомляє NEWSru.com з посиланням на ІТАР-ТАРС.

«У пошуках Немо» став кращим мультфільмом року

Мультфільм «У пошуках Немо» став володарем дев’яти нагород Annie Awards, що вручаються Міжнародним товариством анімаційних фільмів. 31-а церемонія вручення нагород відбулася в каліфорнійському місті Глендейл. «У пошуках Немо», створений кіностудіями «Дисней» і «Піксар», отримав нагороди і як кращий повнометражний мультфільм, і як краща режисерська робота, а також за кращу музику і кращий сценарій. Актриса Еллен Дедженерос отримала нагороду в категорії «кращий голос» — за озвучення ролі рибки Дорі. Кращим мультиплікаційним телесеріалом визнано серіал «Сімпсони» телекомпанія Fox.

У мультфільму «У пошуках Немо» були дуже сильні конкуренти — за звання кращого повнометражного мультфільму його суперниками були «Братик-ведмідь» студії «Дисней», «Луні тьюнз: знов у дії» студії Warner Bros., японський фільм «Актриса тисячоліття» і французький — «Тріо з Бельвілля», повідомляє NEWSru.com з посиланням на ІТАР-ТАРС. Торік найбільше число нагород зібрав фільм «Понесені привидами», і він же пізніше став володарем «Оскара» як кращий мультиплікаційний фільм 2002 року. Цього року на «Оскар» номіновано три фільми — «В пошуках Немо», «Братик-ведмідь», «Тріо з Бельвілля».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати