Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оптимістична криза середнього віку

Фаворитом Американської кіноакадемії стала трагікомедія про сум’яття старіючого актора
23 лютого, 17:15
ФОТО РЕЙТЕР

Перше, що впадало в око у списках номінантів — велика кількість біографій реальних людей. «Гра в імітацію» (Мортен Тільдум) і «Теорія всього» (Джеймс Марш) присвячені вченим — британському криптографу часів Другої світової війни Алану Тьюрінгу і фізику-теоретику Стівену Хокінгу, що нині живе. «Снайпер» Клінта Іствуда — про легендарного снайпера Кріса Кайлі, що служив в Іраку. «Сельма» (Ава Дюверней) розповідає про події довкола маршу за громадянські права 1965 року, який очолював Мартін Лютер Кінг. Слід ще згадати «Вільяма Тернера» (Майкл Лі) — життєпис великого британського живописця  ХIХ століття і навколоспортивну драму «Мисливець на лисиць» (Беннетті Міллер).

Найнесподіваніший претендент, «Отроцтво» незалежного режисера Річарда Лінклейтера — результат унікального експерименту: Лінклейтер  2002 року знайшов групу акторів, що перевтілилася в родину, — батько, мати, сестра і брат, і знімав їх на протязі майже 12 років. Незважаючи на майже тригодинну тривалість, «Отроцтво» дивиться неймовірно легко. Інший нетиповий фіналіст — мексиканець Алехандро Гонсалес Іньярріту — виступив з трагікомедією «Бьордмен» про творчу кризу актора, що свого часу зіграв комерційно успішну нісенітницю про супергероя Бьордмена і який тепер намагається самостверджуватися в театрі; втім, все закінчується однозначно добре.

Отже, 87-й «Оскар» вийшов авторським і малобюджетним. У лідери вирвалися «Бьордмен» і чорна комедія «Готель «Гранд Будапешт» (по 9 номінацій), мелодраматична «Гра в імітацію» пробилася у 8 категоріях, по 6 отримали  «Снайпер» і «Отроцтво», по 5 — «Мисливець на лисиць», «Теорія всього», фантастика «Інтерстеллар» і блискучий роман джазового виховання «Одержимість».

У результаті  перемогли  хеппі-енд і присмак мелодрами в  «Бьордмені» (кращий фільм, режисура, оригінальний сценарій, оператор). В «Одержимості» три заслужених «Оскара»: монтаж, звук і актор другого плану Джей Кей Сіммонс у ролі вчителя-тирана  Теренса Флетчера.  Неглибокий, але ефектний «Готель «Гранд Будапешт»  логічно відзначений за музику, роботу художника, дизайн костюмів, грим. На жаль, «Отроцтво» заохотили лише за жіночу роль другого плану — Патрісія Аркетт.  Краща чоловіча роль — у Едді Редмейна за переконливе перевтілення в Стівена Хокінга («Теорія всього»), жіноча — у Джуліанні Мур — («Усе ще Еліс»). Історія життя Алана Тьюрінга отримала статуетку за  адаптований сценарій (Грем Мур).

Нарешті, у категорії «кращий фільм  іноземною мовою», що цього року мала явний східноєвропейський ухил, перемогла «Іда» (Польща) — тонка і точна чорно-біла драма про наслідки Голокосту.

Їй могло б скласти конкуренцію українське «Плем’я».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати