Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Придибенції по-Барськи»

У містечку на Вінниччині для літніх людей створили креативний простір для спілкування
04 жовтня, 10:23

Ярнбомбінг, майстер-класи з гончарства та розпису імбирного печива, екскурсійні мандрівки, консультації найкращих лікарів, вистави, концерти та танцювальні вечори – в місті Барі, що на Вінниччині, доводять: активне життя після 60 років лише починається. Різноманітні активності відбуваються в просторі для спілкування літніх мешканців «Придибенції по-Барськи», який розпочав свою роботу наприкінці липня за фінансової підтримки Фонду міжнародної солідарності Міністерства закордонних справ Польщі та Посольства США в Україні, виділила співфінансування і Барська міська рада. Реалізовує проєкт відділ соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради спільно з партнерами: ГО «Барський МХАТ», ГО «Барська організація ветеранів», КУ «Центр надання соціальних послуг» БМР та ПОГ «Барське УВП УТОС».

«Не раз спостерігала як мої знайомі чи колеги після виходу на пенсію змінювалися, замикалися в собі, менше спілкувалися, вважали, що нікому не потрібні, – коментує керівниця проєкту, начальниця відділу соціальної політики Барської міськради Тамара КУШНІР. – У громаді немає такого простору, де б літні люди могли зустрітися з однолітками, реалізувати свої таланти, навчитися комп’ютерній грамотності чи послухати фахівців з питань, що їх хвилюють».

Надихнув на ідею проєкту польський досвід, який працівники соціального захисту Барської міської територіальної громади переймали під час онлайн-навчань та поїздки до Польщі від Фонду міжнародної солідарності.

«Я маю 25-річний стаж роботи в сфері соцзахисту і переконана, що соціальні послуги не мають надаватися тільки «немічним», які «не можуть себе обійти» і потребують будинків-інтернатів, – продовжує пані Тамара. – Слід запроваджувати інноваційні соціальні послуги, які продовжать активну старість літніх людей, збережуть їхнє фізичне та психічне здоров’я».

«НАЙБІЛЬША РОЗКІШ – ЦЕ РОЗКІШ ЛЮДСЬКОГО СПІЛКУВАННЯ»

Простір об’єднав майже п’ять десятків мешканців Барської територіальної громади у віці від 60 до 83 років. Зустрічі-«придибенції» відбуваються щонайменше двічі на тиждень, із учасниками проєкту працюють фахівці в різних сферах, зокрема й професійна режисерка, заступниця директора Барського МХАТу Ірина ДЄДОВА, яка є авторкою креативної назви простору.

«Наші учасники змінюються буквально на очах, – ділиться враженнями Ірина. – Їм дуже важливі увага та живе спілкування. Кожен відвідувач – непересічна особистість з цікавою життєвою історією та своїм особливим талантом (навіть якщо і не здогадувався про це раніше)».

Локаціями для «придибенцій» є міська публічна бібліотека, парк відпочинку, репетиційна зала «Барського МХАТу». За кошти проєкту також проводиться ремонт актової зали клубу Барського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих.

«Про проєкт дізналася в Фейсбуці. Враження найкращі, всі заходи організовані на високому рівні, ми забезпечені всіма матеріалами для проведення занять із образотворчого мистецтва, розмальовки імбирного печива, – розповідає 68-річна Раїса Колишкіна. – Зустрічі із кваліфікованими фахівцями з різних служб та установ були дуже змістовними. Для людей віком 60+ дуже важливі такі зустрічі. Тому я була б задоволена брати участь у такому проєкті й надалі, адже колективне спілкування має велике значення, це надихає, хочеться радіти життю, отримувати гарні емоції. Вдячна всім організаторам і керівникам. Усе чудово, захопливо та змістовно».

«Придибенції» – чудове місце для спілкування! Літні люди зазвичай обмежені стінами помешкань, особливо, якщо діти та внуки живуть на далекій відстані. Інтернет – то все штучне, – додає ще одна з учасниць креативного простору 60-річна Неля Арламова-Кирюшина. – «Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування», – писав колись Сент-Екзюпері. Кожен може знайти в просторі щось для себе. Звичайно, для всіх незабутніми будуть комфортні поїздки в Білопілля та у Вінницю. Моє серце залишилося на «Літньому вечорі», майстер-класі з розпису пряників, малюванні картин (спеціально не закінчую мій «Французький букет» – розтягую задоволення від роботи).

ТАКІ ПРОЄКТИ МАЮТЬ ПРОДОВЖУВАТИСЯ

Такі проєкти мають бути в кожній громаді, наголошує голова Ради ГО «Барська організація ветеранів» та партнер ініціативи Надія КУЗНЄЦОВА. Адже пенсійний вік це час для саморозвитку, здобуття нових навичок, проведення цікавих активностей. Уже зараз учасники висловлюють побажання про його продовження, вони здружилися між собою, визначилися з інтересами і мають можливість проводити час з користю.

«Коли до мене звернулася керівник проєкту Тамара Кушнір та розповіла про суть простору, я, як керівник ГО «Барська організація ветеранів», з радістю прийняла рішення стати партнером реалізації цього чудового проєкту, – відзначає Надія Кузнєцова. – В «Придибенціях» мені подобається все, кожен захід. Приємно та важливо, що керівник проєкту продумує кожну деталь заходу. Ірина Дєдова та Роман Григор’єв із Барського МХАТу докладають чимало зусиль, щоб учасникам простору було цікаво. «Придибенції по-Барськи» перетворилися на одну велику дружну сім’ю. Найбільше мене вразила вистава «Кохання, як воно є» Барського МХАТу. Звичайно, я, як ніхто, зацікавлена в тому, щоб такі проєкти мали продовження. Наші пенсіонери мають можливість реалізувати себе, відчути, що життя цікаве й у віці за 60 років».

Згідно з умовами гранту, простір діятиме до кінця листопада. Однак команда проєкту не збирається зупинятися та планує продовжувати роботу з літніми людьми. Один із можливих варіантів – створення денного відділення при КУ «Центр надання соціальних послуг» Барської міської ради. Для цього шукатимуть ресурси та приміщення. А поки «придибенції» продовжуються!

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати