Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сільський карнавал»

Як звичайна об’єднана громада проводить масштабний ярмарок з давньою історією
31 липня, 16:58
ФОТО KPADM.CG.GOV.UA

«Маленьким українським Ріо-де-Жанейро» називає традиційний Свято-Миколаївський ярмарок у Коропі один з його постійних гостей, народний депутат України Анатолій Євлахов. Напевно, він знає, про що говорить, можливо, навіть бачив справжній бразильський карнавал на власні очі. Але навряд чи в Латинській Америці так смачно готують і так щедро пригощають, як на Чернігівщині.

Свято-Миколаївський ярмарок у історичному містечку з «рибною» назвою зазвичай відбувається в останню суботу липня. Починається він з хресної ходи та молебню, адже таким чином жителі вшановують диво від місцевої ікони Миколая Чудотворця. За переказами, ця ікона, принесена з Пустинно-Рихлівського монастиря, у 1848 році зупинила страшну епідемію холери. Цього року 170-ліття тієї події. Не обійшлося без див і минулими вихідними: тільки-но ікону принесли з храму на центральну площу, розпогодилося, дощик припинився.

Цього року свято у Коропі збіглося з Днем хрещення України-Руси. Крім того, відзначається 350-річчя відомого земляка — гетьмана Дем’яна Ігнатовича (Многогрішного). Голова Коропської селищної ради Віктор Журавель зазначив на відкритті ярмарку: «Насолоджуючись святом з рідними та друзями, ми маємо пам’ятати про захисників нашої держави, які перебувають на її східних рубежах. Завдяки ним ми сьогодні можемо святкувати у безпеці та мирі. Хай з ними будуть наші думки і молитви!»

А далі розпочалася костюмована хода, під час якої можна було «поспілкуватися» зі славетними гетьманами й полковниками, зустріти колоритних персонажів літератури й кіно, «відвідати» циганський табір і погуляти на народному весіллі.

Постійний герой, точніше, героїня ярмарку — баба Калачиха — реальний персонаж місцевої історії, яка торгувала бубликами й калачами. Оповідають, що ця жінка була гострою на язик і вирізнялася бойовим характером. Гості ярмарку фотографувалися з колоритними персонажами та могли придбати собі щось на згадку. Оргкомітет подбав і про цікаві фотозони, і про майстер-класи, різноманітні розваги для дітей і молоді. Вдень відбулися виступи стронгменів і народних колективів, а ввечері — концерт народного артиста Павла Зіброва (коштом спонсорів).

Кількість підприємців і майстрів, які прагнуть стати учасниками ярмарку, щороку збільшується. Оргкомітет отримав понад 120 заявок з усієї України. Свою продукцію й товари на ярмарку представили виробники з Полтавщини, Житомирщини, Сумщини, Харківщини, Черкащини, Івано-Франківщини та Закарпаття. Кожна громада села, фермерські господарства, заклади харчування презентували свою продукцію, проводили дегустації, пригощання, частування. Вперше на свято приїхав селищний голова сусідньої Сосниці Андрій Портний. Каже, по-доброму заздрить Коропу, де проводиться цей масштабний «сільський карнавал». І буде думати, яку ж родзинку для жителів і туристів може запропонувати Сосниця.

Театралізований Свято-Миколаївський ярмарок у Коропі став своєрідною візитівкою краю. Щороку його відвідують тисячі гостей. Це традиційне місце зустрічі земляків, однокласників, друзів. На думку селищного міського голови Віктора Журавля, містечко Короп і район мають шанси стати туристичною перлиною Чернігівщини, центром розвитку зеленого й дегустаційного туризму. Тут діють цікаві музеї, зокрема так званий музей тероризму — садиба батьків геніального винахідника Миколи Кібальчича (автор схеми першого у світі реактивного літального апарата і учасник замаху на імператора Олександра II. — Ред.), створений Мезинський національний природний парк, археологічний музей на місці Мезинської стоянки первісної людини, також збереглася оригінальна архітектурна споруда — палац графа Румянцева-Задунайського. Бракує тільки одного — нормальних доріг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати