Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У цупких обіймах пам’яті

Зануритися у спогади митців-переселенців можна на новій виставці фонду ІЗОЛЯЦІЯ
09 лютого, 17:36
ВІДВІДУВАЧКА ВИСТАВКИ «ВІДНОВЛЕННЯ ПАМ’ЯТІ» ВІРТУАЛЬНО ПОДОРОЖУЄ ДОНЕЦЬКИМ АЕРОПОРТОМ. ТАКУ МОЖЛИВІСТЬ ДАЄ РОБОТА «АЕРОПОРТ» АРХІТЕКТОРА ВІКТОРА КОРВІКА / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Справжні сімейні реліквії і намальовані фотографії, фрагменти рідних, тепер недоступних, жител і навіть пляж із кримської гальки — все це можна побачити у рамках проекту «Відновлення пам’яті». У виставці взяли участь більше десяти художників з Криму і Донбасу, яким не так давно довелося залишити власні домівки.

ПРОГУЛЯНКА ДОНЕЦЬКИМ АЕРОПОРТОМ

Архітектор і графічний дизайнер Віктор Корвік брав участь у створенні Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва, нині вщент зруйнованого через війну. Віктор працював над генпланом, а саме — займався речами, пов’язаними з благоустроєм летовища.

Біля роботи Віктора Корвіка «Аеропорт» постійно юрмиться чимало людей. Адже об’єкт дає можливість усім побувати у Донецькому аеропорту: ще цілому, чистому, наче гостинному. «Аеропорт» — це промовідео нового терміналу летовища, зведеного 2012 року, що супроводжується романсом Сергія Прокоф’єва з фільму «Поручик Кіже». Ролик з терміналу являє 3D-модель аеропорту, виведену на відео, — тому глядач наче подорожує спорудою, оглядає простір з усіх ракурсів.

«Довго думав, що розповісти про аеропорт. У підсумку вийшла коробка з телефоном всередині, яка транслює відео з YouTube. Можеш у русі дивитися на всі боки, — ділиться Віктор Корвік. — Тут немає нічого конкретного про війну — просто речі, якими я свого часу довго, протягом року, займався. Не скажу, що створення цієї роботи викликало у мене якісь особливі відчуття. Особливі відчуття викликають фотографії того, що у Донецькому аеропорту відбувається зараз».

ОКУПОВАНІ СПОГАДИ

Ідея виставки виникла у художника Андрія Достлєва, одного з кураторів «Відновлення пам’яті», ще у травні 2014 року. Спочатку він зробив власний проект, а потім вирішив залучити інших митців з окупованих територій. «Із більшістю художників спочатку довго обговорювали те, що сталося, і спільно шукали тему, цікаву їм і одночасно у форматі нашого концепту, — каже Андрій Достлєв. — Було важко витягнути з себе особисті спогади. Але треба проговорити такі речі».

Сам Андрій, родом з Брянки Луганської області, представив прект «Окупація». Родинний фотоархів художника залишився у підконтрольному «ДНР» Донецьку і, можливо, зникне назавжди. Андрій Достлєв «окуповує» чужі спогади так, як це зробили з його власними. Митець знаходить у різних місцях, наприклад, на барахолках, світлини і розмальовує їх, підклеює та пришиває до них різних персонажів так, щоб можна було відтворити якусь історію зі свого життя.

Проект «Відновлення пам’яті» планують показати за кордоном — вже є домовленості у Польщі і Німеччині. А в Україні побачити цю виставку можна на території фонду ІЗОЛЯЦІЯ у Києві до 4 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати