Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Український Ван Гог»

У залі «Дукат» представлять роботи Анатолія Лимарєва (1929—1985 рр.)
21 березня, 10:16
«ХЛОПЧИК ТА БІЛІ КОНІ», 1970 Р. / ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ВИСТАВКИ

Виставка «Колір. Пробудження» відбуватиметься з 23 березня до 10 квітня. Вона присвячена ювілею майстра, якого друзі та мистецтвознавці називали «українським Ван Гогом» та «сонцепоклонником»... Анатолій Григорович активно працював наприкінці 1960-х — початку 1980-х. Він не вписувався у ряди колег, а творчість не відповідала канонам соцреалізму... тому єдина персональна виставка митця відбулася 1988 року — через три роки після смерті художника. Тоді ж вийшов невеликий каталог його робіт зі вступною статтею Олександра Найдена — однієї з небагатьох про А.Г. Лимарєва. Після тієї виставки близько десяти робіт були придбані у колекцію Національного художнього музею України...

Як відзначають організатори нинішнього вернісажу, Анатолію Лимарєву вдалося вийти за межі усталеності, не вдаючись до експериментів безпредметного мистецтва і працюючи у традиційних жанрах. Наприклад, київський художник Яким Левич відзначав особливу якість творів Анатолія Григоровича: «З одного боку, простота, прямий зв’язок із тим, що ми сприймаємо, з іншого боку — подолання того, що просте робиться дуже непросто. Це не конфлікт, це необхідна умова творчого процесу. Ніщо не може статися раптом і відразу, весь час відбувається процес боротьби з самим собою. Просте і зрозуміле є дуже непростим і вимагає шалених зусиль».

В експозиції вперше будуть представлені з родинного архіву понад 40 етюдів 1950—1980-х, виконаних у техніках акварельного, олійного і пастельного живопису.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати