Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні триває Всеукраїнський дитячий конкурс «ЕКОоб’єктив»

Школярі шукають екологічні проблемні «місця» та повідомляють про них в режимі он-лайн
06 лютого, 10:29
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Знайти екологічну проблему — звалище сміття, незаконну вирубку лісу, розлив нафти тощо — і миттєво розповісти про неї всій Україні — така мета соціальної ініціативи Центру еколого-експертної аналітики і Міністерства екології та природних ресурсів, яка триває в Україні з 25 грудня 2013 року по кінець березня поточного року. У конкурсі можуть взяти участь школярі віком від 12 років та дорослі. Це може бути як індивідуальна, так і колективна робота, спрямована на вирішення проблеми як у рідному населеному пункті, так і в масштабах держави. Конкурс «ЕКОоб’єктив» проводиться за двома номінаціями — «Фотозвинувачення» та «ЕКОінновація».

Суть ідеї в тому, щоб знаходити екологічні проблемні «місця» та повідомляти про них в режимі он-лайн у Центр еколого-експертної аналітики. Для цього фахівці Мінприроди розробили мобільне програмне забезпечення EcoFotoFix. Це програмне забезпечення дозволяє кожній людині, яка має мобільний телефон та доступ до Інтернету, у режимі реального часу фотографувати негативні екологічні явища  та автоматично відображати їх на карті України.

— Розроблено простий програмний продукт на базі «Андроїд». Школяр заходить на наш сайт і завантажує на свій телефон це програмне забезпечення, вписує свої дані: прізвище, навчальний заклад. Також він авторизується. Тоді робить фото необхідного об’єкта, зберігає, пише свій коментар, що це — звалище (вирубка, незаконне будівництво тощо), і надсилає нам, — розповідає керівник ДП «Центр еколого-експерної аналітики» Олексій МУНТЯН. —  Ми у своїй системі бачимо, що надійшов запит від школяра. З допомогою системи космічного моніторингу, по супутнику, ми дивимося, чи дійсно на цьому місці є вказана проблема, прораховуємо її розміри, робимо звіт до Міністерства і звідти це передають в інспекцію. Тим самим скорочується бюрократичний ланцюжок. Потім вже інспектори разом з іншими фахівцями їдуть на місце і перевіряють.

Власне, що з цією інформацією потрібно робити — це друга номінація конкурсу «ЕКОінновація». Учасникам цієї соціальної ініціативи дають завдання запропонувати шляхи вирішення проблеми, яку зображено у фотозвіті.  Організатори вважають, що місцеві жителі краще знають проблеми свого регіону чи поселення, тому можуть запропонувати оптимальні шляхи вирішення екологічної проблеми.

— Під час розробки програми було завдання, щоб вона була максимально простою, щоб нею могла користуватися дитина. Фото викладають на карту України з координатами. Також є можливість повторного аналізу, залучення додаткових спеціалістів, отримання аналітики по всій країні у стислі терміни, — розповідає міністр екології та природних ресурсів України Олег ПРОСКУРЯКОВ. — У нас вистачить спеціалістів, щоб опрацювати будь-яку кількість звернень. В кожній області у нас є екологічна інспекція. Раніше були територіальні органи управління екології при Міністерстві, а після адміністративної реформи вони почали працювати як департаменти при обласних державних адміністраціях. У нас залишилися ті ж тісні зв’язки. Ми будемо реагувати — це наше завдання, і якщо екологічне лихо скоєно з чиєїсь провини — передаватимемо в прокуратуру та правоохоронні органи. Наголошу, що таким чином ми зменшуємо документообіг, зменшуємо використання паперу, а через це —  вирубку лісів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати