Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Які ви, українські прикраси?

У другому випуску глянцевого додатка «Дня» — «Маршрут №1» ми пропонуємо читачам відкрити справжню мистецьку вартість ювелірного світу
06 вересня, 00:00

Завтра вийде друком другий випуск глянцевого додатка до п’ятничного номера «Дня» — «Маршрут №1». Цього разу ми хочемо ознайомити читачів з прекрасним та водночас загадковим ювелірним світом України. Які коштовності виготовляли і носили на теренах сучасної України в різні історичні часи? Яким прикрасам українці надають перевагу сьогодні? Чи можна перевірити гарантію якості ювелірних виробів? Як визначити, чи не завищено ціну продукції? Відповіді на ці запитання, а також арт-історія від художниці Анни Гаврилюк про життя прикрас в країні Пекторалі (на фото).

«Країна дедалі більше тягнеться до красивого. Люди вчаться розуміти прикраси, носити їх, адаптувати до сьогоднішнього життя, вміти приймати коштовні подарунки. А головне — віддавати за їхньою допомогою належне тим, кому ще не встигли віддячити, — пише у своїй колонці до «Маршруту №1» головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА. — В кожному українцеві, який переступає поріг Музею коштовностей чи бодай знає про існування пекторалі, так чи інакше живе розуміння: ми належимо до потужної давньої і великої традиції».

Гість номера — провідний науковий співробітник Музею історичних коштовностей України, кандидат історичних наук Любов КЛОЧКО цікаво розповість про один із найдавніших в історії української культури артефактів — пектораль, яка вже упродовж 40 років знаходиться у Музеї історичних коштовностей у Києві, тоді як світом мандрує її копія.

Читачі «Дня» детально дізнаються про те, що «скіфська пектораль» насправді не суто скіфська, а ще й еллінська; що цю коштовність створено в тому «плавильному котлі», який уже в античну добу утворився на нинішніх теренах України та існував тут завжди, і спадкоємцем якого, врешті-решт, є сучасна українська культура.

Про стародавні прикраси України та сучасні модні тенденції ювелірного ринку України та Європи, а також поради від ювелірних дизайнерів щодо того, як правильно обирати прикраси у подарунок близькій людині — читайте у «Маршруті №1».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати