Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зачароване «Літо»

31 жовтня у київській галереї ЦЕХ відкривають нову виставку художника Рустама Мірзоєва
29 жовтня, 12:48
РУСТАМ МІРЗОЄВ. «КАЧКА»

Проект «Літо», за словами митця, є щоденником подій, яких не було. Але образи на картинах дуже чіткі. Випадкові фрагменти життя — собака виглядає когось, лелека застиг перед багатими зв’язками риби — Рустам Мірзоєв відображає з дбайливістю, навіть з повагою, до деталей. Втім, за характером роботи позбавлені строкатості, спокійні.

В експозиції — 13 картин. Кожна з них містить якусь загадку, шараду, яку глядач може розгадати по-своєму, відповідно до власного досвіду. Сюжети Мірзоєва конкретні, але викликають багато асоціацій. Наприклад: на роботі «Парасоля» перед нами фрагмент яскравої парасолі чи акулячий плавник? А на картині «Пляж» фігурки людей у морі уподібнюються птахам, що летять за великою чайкою. Взагалі птахи — серед улюблених «героїв» Рустама Мірзоєва. Лелеки, качки, голуби на його роботах олюднені і пильно спостерігають за життям навколо.

РУСТАМ МІРЗОЄВ. «СОБАКА»

«Імпульсом до створення твору може бути що завгодно. Від шторки в автобусі до пофарбованої бабусями покришки-клумби. Інколи ці роботи складаються у пазл, серію. Інколи не дуже, — розповідає Рустам Мірзоєв. — Якихось прямих, явних алегорій намагаюсь уникати. Можливі випадкові, несподівані для мене, які знаходить, наприклад, глядач. Щодо впливу інших митців, то не можу когось виокремити, але останнім часом дуже подобаються японці. Складні технічно речі вони виконують з такою легкістю! На перший погляд, дуже просто, але максимально виразно».

«Літо» — дев’ята виставка Мірзоєва у галереї ЦЕХ. Так, 2012 року митець представив проект «Сніг», за рік — «Парадний портрет», а минулого року — «Вугілля». Щоразу Рустам Мірзоєв працює в особливій техніці. «Сніг» — це серія олійного живопису на полотні, «Парадний портрет» — малюнки вугіллям та акрилом на пінополістиролі, «Вугілля» — також малюнки вугіллям та акрилом, але на полотні. Для серії «Літо» художник використовував вугілля й акрил. «Після двох «вугільних» проектів захотілося ввести трохи кольору. Поки небагато...» — ділиться Рустам.

Візуальний досвід Мірзоєва цінний, тому що цей митець самодостатній, вважає власник галереї ЦЕХ Олександр Щелущенко. Проте він ще не досягнув піку. «Хоча проекти Рустама Мірзоєва відбуваються не кожного року, він є цілісним та індивідуальним митцем, — каже Олександр Щелущенко. — Автор передає атмосферу українського півдня. Також атмосферу свого часу та генерації. Приміром, музичний психоделізм 1990-х років. Рустам Мірзоєв не працює під когось. Рідко робить трендові речі. І його стиль знаходить поціновувачів. Рустам Мірзоєв представлений на всіх міжнародних ярмарках: у країнах Балтії, Угорщині, Туреччині, Англії. Цей митець актуальний, тому що відображає людське середовище. Його реальність — це теперішнє навколишнє середовище».

Проект «Літо» триватиме у галереї ЦЕХ, що у Києві, з 31 жовтня по 26 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати