Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Золоте соло

Рівнянин здобув перемогу на найпрестижніших змаганнях світу зі спортивних танців на візках
24 грудня, 10:24
ФОТО З FACEBOOK

Спортсмен Іван СІВАК танцює на візку упродовж 13 років. За цей час його визнавали  кращим на багатьох міжнародних чемпіонатів. Жартує, що вже й не знає, скільки медалей має. Але перемоги на чемпіонатах світу все ж рахує. Адже цьогорічна золота медаль з цих найпрестижніших змагань для спортсмена — сьома. Іван Сівак пояснює, щоб стати першим на чемпіонаті світу, представників журі потрібно вразити. І він вражав. Його танець став справжнім шоу з елементами трюків. Адже виконуючи номер, спортсмен  танцював... без коліс на візку.

Цьогорічний Чемпіонат світу зі спортивних танців на візках серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату відбувався у німецькому місті Бонн. За медалі змагалися 26 учасників. Іван Сівак виступав у двох категоріях: Men’s Freestyle Solo та Men’s Single, завоювавши «золото» та «срібло». Каже, що свій чемпіонський номер готував майже два роки. З ним займалася хореограф із Києва Світлана Крюкова.

«Над постановкою працювали довго. Для мене це взагалі новий досвід, бо одна справа — танцювати, і зовсім інша — вигадувати сюжет. Але це дуже цікаво, — розповідає Іван Сівак. — Ми шукали образ, музику, натхнення. І знайшли його у фільмі «Артист» 2011 року. Це романтична комедія про час, коли на зміну німому кіно приходять звукові фільми. До речі  музика взята саме з цієї стрічки. А ось образ ми змінили. Мій герой — не артист, а, швидше, хлопчина з Одеси. Але живе він приблизно у той же час, що й персонажі фільму. Він молодий, особливих заробітків не має, але проживає кожен день так, наче він останній, тобто на повну. Основна сюжетна лінія — це, звісно ж, кохання. Герой зустрічає ту, що западає йому в серце. Але йому немає чого їй запропонувати. Тож герой шукає можливості отримати якийсь статок. Та його методи не зовсім чесні. Він хитрує. Але коли зустрічає свою пасію знову, то потрапляє на ту ж вудочку, яку закидав сам».

Загалом творчий процес спортсмен називає шаленим. І коли постановка була завершена, він доволі довго відточував цей номер, доводив його до автоматизму. Адже у танці є доволі складні елементи.  А під час виступу, зокрема,  не можна, щоб реманент падав на паркет.

«Під час цього номеру я знімаю колеса з візка. І допустити, щоб вони викотилися з рук, ніяк не можна. Не так критично навіть самому впасти (адже це ще можна обіграти), як, виступаючи, втратити реманент, — пояснює спортсмен.  — Взагалі чемпіонат світу відбувається раз у два роки. І якраз на попередніх змаганнях зі мною трапилася прикрість. Я виступав в образі Петрушки. І на завершення номеру мав витягти з потаємної кишені квітку, яка символізувала душу ляльки. Але я загубив її під час танцю. І це коштувало мені чемпіонства, бо за таке знімають бали. Тож допустити ситуацію вдруге не міг».

Свій новий номер Іван Сівак восени повіз на чемпіонат у Польщу. Пригадує, які враження цей виступ викликав в інших спортсменів. Друзі-поляки ще тоді жартома запитували, мовляв, що з таким конкурентом будеш робити? 

На чемпіонаті світу танець Івана Сівака теж вразив і журі, і інших спортсменів. Хоча перед виступом він хвилювався.

«Справа в тому, що я до останнього не знав, коли саме виступатиме моя категорія. І при цьому мене ще й оголосили першим, —  розповідає Іван Сівак. — Було важкувато, але, зрештою, все вдалося».

Взагалі ж спортсмен відзначає, що категорія «Фрістайл» розвивається дуже стрімко. І щоб підготувати  справді цікавий номер, потрібно дуже постаратися.

«Але приємно, що Україна в цьому напрямку є лідером, — ділиться враженнями Іван Сівак. — Нашим спортсменам є що показати, тож на  нас рівняються. Радий, що нам вдається здобувати перемоги».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати