Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Глава Держлікслужби написав заяву на звільнення

Тепер громадськість і фармбізнес вимагають публічного обрання нового керівника служби з відкритим переліком претендентів
25 квітня, 09:11
ФОТО З САЙТА APTEKA.UA

Під час засідання прем’єр-міністра з представниками громадськості тепер вже екс-керівник Держлікслужби Олексій Соловйов  звітував про напрацювання структури. У той же час присутні на зустрічі пацієнтські громадські організації  нагадали Арсенію Яценюку про недавнє звернення Міністерства охорони здоров’я щодо негайної відставки Соловйова і його команди, а також про недавній мітинг пацієнтів, фармацевтів та представників бізнесу, які вимагали люстрації  голови держслужби і його заступників.

«Це все відбувалося спонтанно. Ми взяли слово і звернулися до Арсенія Яценюка. У всіх пацієнтських організацій є позиція, що Олексія Соловйова треба звільнити, провести аудит і за його результатами посадити цю людину в тюрму — за все те зло, яке він зробив для хворих людей в Україні. Яценюк одразу звернувся до Соловйова, попросивши написати заяву на звільнення. На що Соловйов відповів, що просто в той же день її напише. Ці слова почули всі присутні, а представники МОЗ повідомили, що підготують кандидатів  на цю посаду, — розповів «Дню» Дмитро ШЕРЕМБЕЙ, голова правління Консультативної ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні UCAB, голова  БФ «Пацієнти України». —  Ми ще не моніторили, чи він уже написав заяву, але думаю, це питання вже вирішено — на тій зустрічі були різні міжнародні організації, і я цілеспрямовано підняв цю тему, щоби чітко зрозуміти, яка позиція щодо цього прем’єр-міністра. Він її висловив. Історію принаймні з одним корупціонером можна вважати вже закритою». 

Список претензій до Олексія Соловйова від українських пацієнтів та фармбізнесу дуже довгий. «Соловйов був людиною Азарова і, по суті, приносив прибуток Азарову. Середній обсяг у вигляді хабарів міг сягати двох мільярдів гривень на рік зі всього фармринку за всі дозвільні системи. Голова Держлікслужби радикально вплинув на подорожчання всіх медпрепаратів в Україні: ввів минулого року ліцензування імпорту і почав ще більше адміністративно тиснути на всі препарати, що призвело до ще більшого зростання ціни на них.  По суті, він в ручному режимі дозволяв чи не дозволяв препаратам бути на українському ринку. Наприклад, він півроку не давав дозвіл на ввіз препаратів для онкохворих діток як гуманітарну допомогу лише з тієї причини, що в них шрифт у документах був не 13 розміру, а 11-го... Але потім, звісно, давав дозвіл, коли приносили хабарі. Існує ціла тарифна сітка взяток, вона абсолютно відома для всього фармринку, але зі зрозумілих причин гравці ринку бояться це коментувати. Проте пацієнтські організації завжди про це все знали, тому й були тривалі протистояння. Соловйов знав, що в нього міцний імунітет, що його будуть захищати Янукович і Азаров, тому дозволяв собі все. Він монополізував весь дозвільний процес в Україні, щоб у одній особі, незалежно від міністра охорони здоров’я, контролювати весь фармринок, який перевищує три мільярди доларів на рік в Україні...», — розповідає Дмитро Шерембей.

Однією з основних умов громадськості і фармацевтичного бізнесу до Кабінету Міністрів є публічне обрання голови Держлікслужби з відкритим переліком претендентів. «Найперше, ми наполягаємо, щоб це був відкритий конкурс, а не кулуарні переговори в кабінетах. Вже є чітко виписані професійні вимоги до людини, яка претендуватиме на посаду голови Держслужби України з лікарських засобів. Наші колеги також почали готувати люстраційні фільтри, через які претендент на цю посаду має пройти», — підсумував Шерембей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати