Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Забудовники проти історії. Хто переможе?

Архітектори та громадськість просять владу терміново вжити заходів і зберегти стару частину міста...
23 липня, 11:11
Андріївський узвіз, 30 — 34

Захисники старого Києва — фахівці з архітектури, історики, громадськість, активісти — звертають увагу на те, що сьогодні в самому центрі історичного Києва, в буферній зоні Софії Київської, на території Дитинця рекордними темпами ведуться будівельні роботи. Це стосується будівництв за адресами Десятинний провулок 3/5 та Андріївський узвіз, 30—34. Крім того, зазначають захисники Києва, зараз активно нищиться територія Десятинної церкви.

— Коли на Майдані відбувалися найгарячіші події, тут теж було гаряче: у Десятинному провулку, 3/5 будівельники встановили кран удвічі вищий за Андріївську церкву і почали будівництво. Воно триває й зараз. Забудовники кажуть, що це буде 7-поверхий офіс, а насправді він матиме від 14 до 20 поверхів, — говорить дослідник історії Старого Києва Ольга Козловська. — Все відбувається під прикриттям Православної церкви, яка себе так тільки компрометує. Згідно з документацією, старовинні будівлі, які вже знищені й на місці яких ведеться будівництво, передали в оренду українському патріархату на 25 років. Я написала п’ять запитів — до міськради, до Мінкультури, міліції, прокуратури та в Департамент земельних ресурсів КМДА щодо незаконного будівництва. Всі відповіли «негативно», лише єдиний Департамент культурної спадщини визнав це будівництво незаконним. Зокрема, мені відповіли, що «вказана історична ділянка розташована в історичній частині міста, на території пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира» з фундаментом Десятинної церкви V—ІХ ст., в охоронній буферній зоні об’єкта всесвітнього значення Собор святої Софії, і згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», дозвіл на ведення робіт на такій ділянці повинен видаватися органом центральної влади». Тобто Міністерством культури. А такого дозволу не було.

Київський дитинець разом із фундаментом Десятинної церкви — це найцінніша територія для археологів, при цьому він входить у буферну зону Софії Київської. Якщо дотримуватися законів, то будь-які будівельні заходи тут можна проводити тільки для збереження історичного середовища. На Старокиївському пагорбі не можна зводити новобудов, бо все це призводить до зсувів.

«Гарячою» є ще одна адреса — Андріївський узвіз, 30 — 34. Це теж місце, якого, за словами археологів, «не можна торкатися». Але на цьому місці вже вибудували чотири поверхи. При цьому захисники Києва звертають увагу на такий факт: 9 квітня цього року «чиновники від архітектури» та громадськість підписали Меморандум, згідно з яким мають переглянути цілий список об’єктів, на яких вели або планують вести будівництво — для того, щоб призупинити чи взагалі відмінити будь-які будівельні роботи. В цьому списку є й вище згадані адреси. Зараз небайдужі до долі Старого Києва археологи вважають, що Київрада затвердила цей список, просто заграючи з громадськістю й боячись гніву Майдану. На жаль, цей Меморандум насправді не має ніякої сили.

— Хочу звернути увагу на те, що ситуація ніяк не вирішується й по інших скандально відомих об’єктах. Наприклад, зараз на Кловському узвозі,75 будують гігантську споруду, яка буде спотворювати Лавру, на вул. Гончара — вже побудували. У Меморандумі ж ішлося, що будівлю на цій вулиці мають розібрати. Виходить, що нас насправді хочуть перехитрити. Я можу навести цілий перелік справжніх святинь, які потребують термінової реставрації: розвалюється Спаса на Берестові, трапезна Михайлівського Золотоверхого монастиря, Михайлівський храм Видубицького монастиря. Але є дуже мало спеціалістів, які стають на їх захист. Також ми з колегами зробили звернення до влади про те, що руйнуються печери Києво-Печерської лаври. Наприклад, на Ближніх печерах посадили сад і городи. Їх поливають, і печери підтоплюються. — говорить співробітник заповідника «Стародавній Київ», мистецтвознавець, член Національної спілки художників Михайло Дегтярьов.

Ще одне проблемне місце — територія Десятинної церкви. За словами Ольги Козловської, на цій території провалилася земля (внизу — історичні печерні проходи). І що зробили будівельники на цьому місці? Просто поклали бетонні плити.

— Будівництво йде шаленими темпами з ранку до ночі. А там — печери: під усім пагорбом — на декількох рівнях, при цьому там не раз провалювалася техніка. Через таку бездарну діяльність тут та в інших місцях сьогодні всі схили Києва опинилися в зоні зсуву. Ми ще не розуміємо масштабів жаху, коли може зруйнуватися й Андріївська церква, й Маріїнський палац. Київські пагорби — живі. Це — глина, льос, пісок і вода. І вони руйнуються дуже швидкими темпами, — пояснює Ольга Козловська.

За словами захисників старого Києва, сьогодні ситуації може зарадити «народ, Майдан, Порошенко і Нищук». Працюють багато груп зі збереження і Андріївського узвозу, і загалом старого Києва. Звертатися по допомогу будуть до всіх, у тому числі — й до самооборони Майдану.

— Я вважаю, що зараз треба об’єднувати київські протестні групи, бо без тиску нічого не відбувається: жодна незаконна забудова не припиняється. Ми написали звернення до влади з вимогою терміново припинити ці будівництва. На жаль, юридична сторона не працює: поки забудовники не побачать у руках протестувальників молота, будівництва не припинять, — підсумовує активіст, захисник старого Києва Вадим Торопов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати