Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Архітектура лише заважає?

Спорудою року у Великій Британії визнали порожній пірс
14 листопада, 16:44
ФОТО ARCHSPEECH.COM

Скромний проект dRMM Architects на південному сході Англії отримав Приз Стірлінга 2017 — головну щорічну премію британської архітектури.

Нова історія пірсу в Гастінгсі, містечку з населенням 90 тис. осіб, почалася з трагедії. 7 років мешканці, адміністрація міста, інженери й архітектори вирішували, що робити на місці згорілої 2010 року пристані. У підсумку зійшлися на тому, що нічого й не потрібно. Нова величезна платформа, що простягається в океан на 280 метрів, запрошує жителів самим виступати в ролі архітекторів свого щастя, кожен раз обираючи, яке матиме наповнення цей простір.

Будівля на пірсі все-таки є. Але її не порівняти із ситуацією до пожежі, коли майже увесь простір було накрито єдиним комплексом з павільйонів. Тепер на пірсі поставили акуратний об’єм, що за формою дуже нагадує віллу Малапарте. Тільки замість червоної штукатурки архітектори створили з дощок геометричний об’ємний малюнок хвиль.

Інший простір пірсу укріпили, щоб майданчик міг приймати різні активності: пересувні цирки, музичні фестивалі, ринки або просто компанію рибалок. До решти вже підтягнулися й класичні пересувні кіоски вуличної їжі. Але головне в новому житті пірсу ще попереду.

Проект dRMM лідирував і за ставками букмекерів і в народному голосуванні. Загалом у фіналі боролися шість реалізацій, і об’єднує їх один факт — ці проекти розпочиналися ще у період фінансової кризи. Тому, як висловилися журі, архітекторам довелося бути особливо креативними, щоб довести ідеї до реалізації. Крім пірсу, в списку — два історичних проекти: навчальний кампус за держпрограмою й дві малобюджетні будівлі у житлових околицях Лондона. За концепцією Призу Стірлінга їх обрали з 49 кращих будівель країни — переможців Національної премії цього року.

archspeech.com

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати