Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хроніки спротиву. Кіно, зірки і зловісні голуби Бандерштадту

21 березня, 13:56

Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) через напад Росії на Україну анулювала акредитацію Московського міжнародного кінофестивалю.

Ой любив я на той фестиваль колись їздити, що було те було. Бо ж іще з радянського часу він сяяв як кіновітрина імперії, бо привозили туди зірок, бо показували найкраще і найсвіжіше з Кан, Берліну, Венеції.

Рішення FIAPF - жест символічний, скажених рублів від держави у фестивалю не поменшає. Але тепер ММКФ уже не зможе, наприклад, вихвалятись, що він фестиваль класу “А”, як ті ж Кани, Берлін чи Венеція. Зірки дорогу забудуть, а класних і нових фільмів у програмі сильно поменшає. Тобто вітрина перетворилася на задрипаний ларьок.

Для директора фестивалю Нікіти Міхалкова, втім, це не має стати великою проблемою. Бо він віднедавна вже не кінорежисер і навіть не директор, а орнітолог. На днях у мудрості своїй він заявив:

"Готувалася біологічна зброя, випробувалася на українських добровольцях. Ще плюс до того, що прораховували траєкторію цих птахів через Росію… Це абсолютно фашистська спроба винищення взагалі слов’янського етносу як такого".

І скажіть мені, нащо після цього ще якісь прем’єри, прес-конференції, знаменитості, нащо це ілюзорне життя, спроєктоване на екран?

Одне слово, кінець Московському міжнародному (ой не смішіть) кінофестивалю. Хай краще тепер уважніше дивляться не на екранні тіні, а в небо: раптом бандерівський голуб насре на голову – і захворієш, і від літери Z сахатимешся, і, не доведи ЗСУ, припиниш путіна любити?!

А наш фестиваль триває повним ходом.

У Токіо відбудуться спеціальні покази двох останніх картин українського режисера Валентина Васяновича «Атлантида» та «Відблиск». Раніше фільми не були ліцензовані у Японії, але їм нададуть спеціальний дозвіл на показ. Захід відбудеться з метою збору фінансової допомоги для України та підвищення обізнаності про війну.

Минулої п’ятниці історична драма українського режисера Олеся Саніна «Поводир» вийшла в прокат у більш ніж 600 американських кінотеатрах у 45 штатах – небачений масштаб для українського кіна в США. 100% коштів, виручених за квитки й пожертвування на сеансах, будуть передані організаціям, що займаються гуманітарною допомогою Україні.

Друге життя почалося у фільму Ірини Цілик “Земля блакитна, ніби апельсин”. У Німеччині, Польщі, Бельгії, Франції, Італії, Литві, Румунії, Чехії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії, Великобританії, Швейцарії, Камбоджі, Португалії, Угорщині зараз демонструють цю чудову документальну драму про життя багатодітної родини на лінії розмежування, і всі організатори збирають гроші на підтримку України. Також незабаром відбудеться прем’єра фільму на BBC. Окрім того, “Землю блакитну…” придбав північноамериканський дистриб'ютор Film Movement для масового прокату в США.

І це далеко не все.

А ще важко собі уявити, яким буде список гостей на київському кінофестивалі “Молодість” (акредитованому FIAPF, до речі), на Одеському фестивалі, на фестивалі Docudays UA, щойно закінчаться бойові дії.

І ніхто з цих зірок, хай би як здалеку вони не приїхали, тепер уже не переплутає Україну з росією.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, “День”

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати