Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стануть Хабаровські протести початком кінця РФ?

16 липня, 17:43

Кілька днів поспіль в Хабаровському краї Російської Федерації тривають протести після арешту місцевого губернатора Сергія Фургала. Главу краю затримали в Хабаровську 9 липня і доставили в Москву. Слідство переконує, що політик причетний до організації кількох убивств бізнесменів, скоєних у 2004-2005 роках. За даними СКР, перевіряється його причетність і до інших тяжких злочинів.

Щодня на мітинги до міської адміністрації виходять до 30 тисяч чоловік. У міськраді розмістився привезений з іншого міста спецназ, який, втім, не розганяє мітинги.

Про що свідчить сам факт такого масового протесту на Далекому Сході? Чим пояснити відсутність застосування проти мітингувальників сили, як це регулярно відбувається в Москві та інших містах Росії?

На мою думку, такі протести свідчать про те, що Москва не контролює ситуацію в регіонах. Чим далі від столиці - тим менше впливу на ситуацію, тим менше тих, хто готовий беззастережно виконати будь-який наказ.

Для місцевих мешканців Москва і Путін - це щось дуже далеке і не відоме. Більша частина мешканців "глубинки" взагалі ніколи не була в столиці. У них свої проблеми, своє життя, навіть свій часовий пояс. Росія взагалі дуже неоднорідна.

Якщо проти мітингувальників не застосовують силу, то це може означати або те, що тамтешня поліція солідарна з протестуючими, або те, що протестні настрої у Хабаровському краї настільки високі, що застосування сили може розпалити бунти небачених досі масштабів.

Які наслідки можуть мати ці протести? Чи є ризик зростання їх масштабів, переходу в силове протистояння з правоохоронцями?

Якщо згадати, що основна маса мешканців мають українське походження (Хабаровськ входить до території «Зеленого клину», де у 1918 році навіть було проголошено Далекосхідну республіку, як автономну частину Української Народної Республіки), а отже і український менталітет, то спроба силового розгону лише збільшить кількість протестувальників і радикалізує їх. Вони вже мають живі приклади тривалих і масових вуличних протистоянь із поліцією, і в Україні, і в Гонконзі, і у США, вони мають особисті причини щоб вийти на вулиці, вони бачать, що їх багато, і це вселяє в них впевненість у своїх діях.

Сєргєй Фургал - член партії ЛДПР Владіміра Жириновського. Наскільки можливий перехід протистояння суто в політичну площину - «Єдина Росія» і Кремль проти ЛДПР?

Жириновський вже зробив виступ з трибуни Держдуми з приводу затримання свого однопартійця. Очевидно, це було зроблено "для годиться". ЛДПР - це "зручна опозиція", яка ніколи не робить нічого, що могло би по справжньому зашкодити правлячій партії єдиноросів. Не думаю, що арешт губернатора Сєргєя Фургала відбувся через його партійність, і що ця партійність взагалі відіграла хоч якусь роль.

Репресій проти ЛДПР з боку режиму наразі не спостерігається. Тому малоймовірно, що ЛДПР дійсно може вийти з-під контролю Кремля через цей випадок. Вони і далі гратимуть роль ручної опозиції, а Жиріновському і далі дозволятимуть говорити помірно-критичні речі проти чинної влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати