Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим рашисти нищать Чернігів

20 березня, 11:09

Щодня Чернігів зазнає нових обстрілів та руйнувань – знищено чи пошкоджено низку важливих цивільних об'єктів: університет, кілька дитячих садочків, шкіл, лікарень... Атакована одно- двоповерхова забудова та багатоповерхівки. Між тим росія й надалі твердить, що обстрілює лише військові об'єктам. Постає питання – то якою ж зброєю орки обстрілюють Чернігів, чи дійсно ця зброя здатна знищувати вибіркові цілі – як у сучасній війні.

Таке питання було поставлено мною досвідченому фаховому військовому, а тепер бійцю територіальної оборони, захиснику міста Павлу. Надалі наведу узагальнення нашої розмови – з максимально можливим точним маркуванням зброї.

Дійсно, в перші дні передмістя Чернігова зазнали ударів крилатими ракетами «Калібр». Їх дальність – до 2,5 тис. км. І це високоточна зброя. Власне – це все. Надалі настала черга іншої зброї. Починаючи з перших днів російсько-української війни та дотепер російська орда атакує Чернігів ОТРК (оперативно-тактичний комплекс) «Іскандер»  та «Точка-У». Їх дальність – до 280 км, а точність приблизна. Цими ракетами знищено низку важливих об'єктів соціальної сфери міста, включно з колишнім будинком російського письменника Гліба Успенського. Втім звідки операторам-навідникам та їхнім командирам знати про такі деталі? Та й навіщо – у них інше завдання в Україні: зруйнувати культуру, аби на її руїнах ствердити «русский мир» - ідеологія фашистського ґатунку.

Та повернемося до зброї. Московити використовують проти міста три різні ракетні системи залпового вогню (РСЗВ), а саме:

- РСЗВ «Ураган» 9К57; калібр – 220 мм, дальність – до 40 км, залп – 16 ракет;

- РСЗВ «Град» 9К51; калібр – 122 мм, дальність – до 30 км, залп – 40 ракет;

- РСЗВ «Смерч» 9К58; калібр – 300 мм, дальність – до 80 км, залп – 12 ракет.

Всі вони призначені для враження військ противника та техніки. Це зброя невибіркової дії – вона б'є за площами. Злочин московитів у тому, що вони використовують  зазначені системи проти житлових кварталів міста. Чернігів – площа, чи не так? Це варварство – не думаю, що ординці цього не розуміють.

Інші види зброї належать до ствольної артилерії. Серед неї так би мовити популярністю користуються різноманітні САУ – самохідні артилерійські установки. Йдеться про такі:

2С1 «Гвоздика», гармата Д30, калібр – 122 мм (використовується також аналог буксирувальної артилерії).

2С3 «Акація», калібр – 152 мм.

2С36 «МСТА-С», калібр – 152 мм.

Точність цих гармат в умовах місті дуже сумнівна. Чому й ніхто не застрахований від їхнього прильоту.

Щодо боєприпасів – ствольна артилерія використовувала фугасні снаряди, а от реактивна – касетні (заборонена зброя), фугасні та запалювальні. Ще раз наголосимо – в умовах міста.

Помічена також важка вогнемьотна система ТОС 1 «Солнцепёк». Дальність: 4-6 км. Призначена вона для знищення фортифікаційних укріплень, техніки та живої сили противника.

Також по Чернігову гатять мінометами 120 та 80 мм. Але, порівняно з вищезгаданими монстрами, це вже дрібнота.

Найжахливіша зброя, що застосовується проти Чернігова, це авіація. Місто нищили та нищать російські Су-34, Су-25, Су-30МС. І не  лише ракетами – вони скидали бомби ФАП-500 та ФАП-1000. Це некеровані пристрої, що летять за звичайною балістичною  територією. Тобто так само, як летіли бомби на міста під час Другої світової війни.

Тобто, крім перших днів, ні про яке використання росією високоточної зброї в Чернігові не йдеться. Фактично місто атакується технікою, що в своїй основі принципово не відрізняється від своїх прототипів часів Другої світової війни. Методи використання – також. Звідси такі руйнації та масове знищення орками мирних мешканців: злочини, що здійснюються на наших очах, очах всього світу

Володимир БОЙКО, історик, Чернігів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати