Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До сорому нашої коаліції…

Грузини планують взятися за підготовку в Україні нової політичної еліти
16 грудня, 20:34

«Майбутньому народному депутату». Конверт з таким багатообіцяючим підписом отримав кожен учасник прес-конференції, на якій було презентовано освітній проект Civilandpoliticalschool. Скорочена назва — CAPS. Це — громадянсько-політична школа творення якісно нової влади і виховання молодих професіоналів нової формації. Про неї і не тільки сьогодні в Українському кризовому медіацентрі розповідала колишній міністр освіти та науки Грузії та екс-керівник Поліцейської академії Хатія Деканоідзе.

Грузини розуміють, що для реформ потрібні кадри, які втілюватимуть їх в життя. Саме тому вони після Революції троянд паралельно з «очищенням влади» від корупційних чиновників взялися за підбір нових кадрів. Певна річ, що кваліфікованих нових держслужбовців не було. Тому вони навчали тих, хто відповідає необхідним критеріям та прагне послужити країні.

Будучи на початку грудня в Тбілісі, я міг на власні очі пересвідчитися у ефективності усіх проведених реформ. Особливо, що стосується трансформації державних інститутів та підготовки нових кадрів. В результаті реформ, рівень довіри до міліції був на першому після церкви місці. А довіра до влади – це головна умова успіху реформ. Зараз така довіра конче потрібна українській владі.  Але відновити її  можливо лише після докорінної чистка кадрів та жорсткої боротьби з корупцією. Власне саме ці два рішення стали головними умовами відновлення довіри грузинів до їх державних інститутів.

Сьогодні грузинські реформатори з надією дивляться на Україну. Адже зараз наша країна є в авангарді війни проти усього радянського, що тягне нас у прірву. І про це вголос говорять грузини. Тому багато кавказьких реформаторів вносять особистий внесок у те, щоб ми не змарнували свій шанс. Грузинам очевидно, що без нових державних кадрів усі реформи приречені на саботаж та подальшу дискредитацію. Тому, власне, вони й ініціюють Civilandpoliticalschool (CAPS). На жаль, ця ініціатива, як і багато інших, йде не від нашої влади…

Хатія Деканоідзе висловила оптимістичні прогнози, що випускники CAPS будуть лідерами у новій владі. Вона, так само як Саакашвілі та багато інших європейських реформаторів, вважає, що реформи - це справа та відповідальність українців. Реалізовувати реформи мають молоді, вмотивовані та освічені українці. Іноземці ж мають бути радниками та консультантами.

Чим же є цей CAPSchool?

CAPS - це освітній проект, який покликаний підготувати нове покоління українських політиків. В рамках цього проекту будуть систематизовані знання професіоналів, які готові передати студентам свій особистий досвід. Серед лекторів школи будуть як молоді реформатори та представники уряду Грузії, які трансформували державний лад в своїй країні, так і професори із вищих навчальних закладів Європи та США.

CAPS – це 8 неділь навчання. Під час яких учні прослухають 24 унікальні лекції. Щотижня в Києві у вечірній час групи слухатимуть 3 лекції по дві з половиною години. Кожен тиждень – це нова тема і нові лектори. Усі заняття відбуватимуться у практичній формі: дискусії, розробка проектів, командні ігри.

В рамках освітньої програми кожен учасник прослухає наступні теми: міжнародні відносини та геополітика, політичний маркетинг, права людини, енергополітика, лідерство, економіка, політичний аналіз, побудова країни, європейський союз, менеджмент, грузинські реформи.

Усі ці теми викладатимуть досвідчені фахівці та експерти світового рівня. Серед них: Катерина Ткешелашвілі, в минулому міністр закордонних справ Грузії, секретар Ради національної безпеки, генеральний прокурор та міністр юстиції Грузії; Сергій Капанадзе, колишній заступник міністра закордонних справ Грузії та засновник громадської організації GRASS; ВахтангЛежава, екс-заступник і соратник колишнього міністра економіки Грузії КахиБендукідзе; Бату Кутелія, колишній заступник оборони Грузії, екс-посол Грузії в США,SeniorFellowв Атлантичній раді США; БубаЛежава, Асоційований професор університету GrenobleEcoledeManagement (Франція), викладач Гарвардської школи бізнесу… та багато інших.

Після завершення навчання студенти складатимуть іспит, за результатами якого їм буде видано один з двох видів диплому: CAP-Lта CAP-E. Перший отримуватимуть студенти, котрі прослухали повний курс лекцій CAPS. А другий – студенти, які окрім проходження повного курсу навчання, успішно склали іспит.

Як на мене – це чудова ініціатива. Прикро лише, що сьогодні драйверами змін в Україні є іноземні експерти та реформатори – ззовні, та громадянське суспільство – всередині країни. Якщо коаліція нарешті збагне, що цей ресурс можна і потрібно з розумом використати – міжнародних фахівців для навчання, а українських ентузіастів для рекрутингу на держслужбу, то нарешті отримаємо тих, хто матиме політичну волю реформувати країну і знатиме як це робити. 

Хочу вірити, що у владних коридорах нарешті зрозуміють, що «хедхантери» не здатні назбирати по світі достатньої кількості управлінців для нашої країни, і почнуть готувати нові держкадри через залучення до держслужби представників громадянського суспільства та випускників подібних шкіл. Іншого шляху немає. Це звісно, якщо ми говоримо про державне будівництво, а не про руйнацію країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати