Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хроніки падіння. День 27-й

Підсумки 21 березня 2022 року
22 березня, 16:56

1. Кошти фізосіб у російських банках у лютому 2022 року скоротилися на 1,2 трлн рублів (3,5%), про це повідомляється в огляді ЦБ РФ про розвиток банківського сектора. Переважне скорочення обсягу коштів роздрібних клієнтів відбулося в останній тиждень лютого, зазначає ЦБ. Нагадуємо, що президент Росії Володимир Путін 24 лютого ухвалив рішення щодо проведення "спеціальної військової операції" на Донбасі. Після цього були ухвалені західні санкції щодо низки російських банків. "Негативний інформаційний фон в умовах санкцій щодо найбільших російських банків стимулював підвищений попит населення на рублеву та валютну готівку", - зазначає Банк Росії. Відновити приплив коштів на термінові рублеві вклади та стабілізувати попит населення на готівку, як зазначає регулятор, дозволило підвищення ключової ставки ЦБ 28 лютого (з 9,5% до 20%). Відтік коштів населення був повністю покритий інструментами Банку Росії з надання ліквідності (на піку на початку березня заборгованість з операцій рефінансування досягала 10 трлн руб.). Проте потім банки погасили значний обсяг залучених від ЦБ коштів і до середини березня попит банків на рефінансування почав знижуватися. Регулятор не розкривав фінансові результати банків за лютий. ЦБ щомісяця публікує дані щодо динаміки кредитування, фондування, капіталу та прибутку банків. У лютневому звіті статистика з прибутку та капіталу відсутня. ЦБ раніше повідомляв, що тимчасово скоротить обсяг розкриття звітності, що публікується. Швидше за все це говорить про тенденції, що намітилися в розриві ліквідності і проблемах з платоспроможністю низки середніх і невеликих банків.

2. Банк Росії у перший день торгів облігаціями федерального займу (ОФЗ) на "Мосбіржі", ймовірно, позначив критичний рівень цін і майже не брав участь в угодах, його роботу виконали держбанки, які активно купують ОФЗ під майбутнє погіршення якості кредитних портфелів. На позабіржовому ринку індикативні котирування встановлювалися виходячи з прибутковостей ОФЗ близько 20%. Але за фактом все виявилося не так драматично. Можливий обсяг прямих покупок регулятора виявився невеликим. За даними "Мосбіржі", обсяг торгів на аукціоні становив лише 2,6 млрд рублів. Банк Росії, продемонструвавши готовність купити, підштовхнув цим до активніших покупок інших учасників ринку. Через війну підтримка ЦБ була мало потрібна. ЦБ не мав жодного сенсу купувати ОФЗ з прибутковістю 15% і цим у тому числі сприяти зростанню інфляції. Після ранкового стрибка доходностей до 20% річних за короткостроковими облігаціями, 18% річних за середньостроковими (дюрація 2-5 років) та 17% річних за довгостроковими (дюрація понад 5 років) облігаціями ринок практично повернувся до рівнів до його закриття наприкінці лютого. При цьому також активними покупцями виступали фізособи. За даними "Мосбіржі", їхня частка у загальному обороті склала 35%. Втім, зростання цін ОФЗ у перший день торгів відбувалося на невеликих оборотах. Ринок надто оптимістично оцінює ситуацію, дохідність 15% у поточних умовах виглядає заниженою, з урахуванням наявних ризиків та темпів прискорення інфляції. Коли інвестори побачать вихід інфляції на рівень вище 20%, це охолодить їхній запал і змусить задуматися про можливе подальше підвищення ставки. За підсумками торгового дня 21 березня прибутковості 3-річних ОФЗ становили 15,3%, 5-річних – 14,6%, 10-річних – 13,6%. Секція торгівлі акціями не відкрилася і не буде відкрита 22 березня.

3.  Автотранспортна дирекція (АТД) Латвії ухвалила анулювати реєстрацію в Латвії сервісу "Яндекс.Таксі" та заблокувати мобільний додаток Yandex Go, повідомила агентству BNS представник АТД Зане Плоне. Таке рішення прийнято у зв'язку з тим, що сервіс забезпечує активний обмін даними з серверами, які розміщені в Росії, що з точки зору Латвії є загрозою її національній безпеці. АТД за підсумками перевірки дійшла висновку, що дані про запропоновані на території республіки та здійснювані перевезення, водіїв, транспортні засоби, платіжні карти і проведені платежі направляються для подальшої обробки та зберігання на серверах у Росії. Керівник АТД Крістіан Годіньш зазначив, що передача подібних даних країнам, які не є членами ЄС чи НАТО, є серйозним порушенням. Це, на його думку, загрожує національній безпеці та дає можливість отримати доступ до даних жителів Латвії, які користуються сайтом або мобільним додатком. З 23 березня перевізники більше не зможуть використовувати мобільний додаток Yandex Go, а сервіс не зможе надавати послуги на території Латвії, повідомила Плоне. Наразі дирекція готує запит про блокування мобільного додатка та сайті Yandex Go, який буде направлений усім підприємствам електронного зв'язку в країні. Плоне додала, що відповідно до закону про автоперевезення водії та перевізники, які продовжать використовувати Yandex Go після 23 березня, можуть бути оштрафовані. Це вже вдруге, коли регулятор ухвалив блокування Yandex Go а Латвії. У березні 2020 року відповідний додаток та сайт були заблоковані через те, що постачальник послуг не зареєструвався в АТД, але продовжував надавати послуги комерційних перевезень.

4.  Данська AP Moeller-Maersk A/S, яка раніше заявила про припинення роботи в Росії, в понеділок повідомила російських клієнтів про старт згортання бізнес-активності компанії в РФ. Поетапне згортання нашої активності вже почалося, і, на жаль, на сьогоднішній момент ми не маємо ясності щодо перспектив відновлення діяльності Maersk у Росії. "З самого початку конфлікту в Україні нашим пріоритетом було забезпечення безпеки та добробуту наших співробітників. Цей пріоритет ми зберігаємо і у зв'язку з цим рішенням. У ході поетапного згортання діяльності Maersk в Росії протягом найближчих шести місяців ми зробимо все, що в наших силах, для підтримки наших російських співробітників та членів сімей", - повідомив Maersk. "Якщо ваш вантаж вже знаходиться в дорозі, ми зробимо все можливе для виконання наших зобов'язань і доставки вантажу в пункт призначення. У той же час, починаючи з поточного моменту, Maersk припиняє прийом нових букінгів на всіх своїх сервісах - включаючи океанські, трансконтинентальні залізничні та авіаційні". та з Росії", - повідомив перевізник. У компанії нагадали, що планують вивезти всі раніше ввезені до Росії контейнери до кінця квітня. За даними Maersk, у РФ у компанії залишається близько 50 тис. своїх контейнерів, переважно порожніх. Maersk – судноплавний підрозділ датської AP Moeller-Maersk A/S, світового лідера у контейнерних перевезеннях та управлінні портами. Групі належить понад 70 контейнерних терміналів у всьому світі, флот складається з 786 суден. Офіси Maersk в Росії знаходяться в Санкт-Петербурзі, Новоросійську, Калінінграді та Владивостоку.

5. Відбувся перший великий дефолт. Виплату купону по євробондах Evraz заблоковано банком-кореспондентом з міркувань комплаєнсу, це потенційна "подія дефолту", повідомила компанія в понеділок. Згідно з повідомленням компанії, Evraz перерахував регулярний купонний платіж за єврооблігаціями з погашенням у 2023 році. Виплати з купону припадають на 21 березня, проте, за інформацією платіжного агента, яким виступає Bank of New York Mellon, London Branch, купонний платіж залишається заблокованим з міркувань комплаєнсу з боку банку-кореспондента Societe Generale New York. Компанія виходить з того, що ця ситуація пов'язана з включенням її великого акціонера Романа Абрамовича до списку санкцій Великобританії, і нагадує у зв'язку з цим свою позицію: бізнесмен не має ефективного контролю в Evraz. Сама компанія, згідно з її оцінкою, не перебуває під санкціями, і запросила підтвердження цієї позиції у британських регуляторів - FCDO та OFSI, але відповідей поки що не отримала, сказано в повідомленні.

6.  Експорт через Білорусь за 20 днів березня збільшився на 85%, повідомляє ВАТ "РЖД", відзначаючи суттєве зростання експортних відправок за окремими напрямками. За даними компанії, через російсько-азербайджанський прикордонний перехід Самур з початку березня було відправлено на 11% більше вантажу, ніж за аналогічний період минулого року, обсяг нових заявок від клієнтів на цей напрямок зріс у 4 рази. Також РЗ зазначає зростання навантаження. За тиждень з 14 по 20 березня навантаження на мережі РЗ у порівнянні з попереднім тижнем зросло на 1,7%, у тому числі у внутрішньоросійському повідомленні - на 2,9%, в експортному - на 0,5%. Найбільше додало зерно (+27%), промсировину (+26%), лісові (+16%) та будівельні (+4%) вантажі, контейнери (+9%). За даними холдингу, дефіциту вантажних вагонів на мережі РЗ немає. "За нашими підрахунками, зараз їх на 114 тисяч більше, ніж потрібно для перевезення заявленого обсягу вантажів. З них 50 тисяч - піввагони. Запропонувано операторам припаркувати незадіяний рухомий склад там, де він не впливатиме на перевізний процес".

7.  Австралійський виробник упаковки Amcor Ltd обмежить діяльність у Росії у зв'язку з подіями в Україні, повідомляється у прес-релізі компанії. Як заявив головний виконавчий директор Рон Деліа, компанія працює у РФ понад 20 років. В даний час на три російські заводи припадає 2-3% загального обсягу продажів Amcor. "Після ретельного розгляду поточних обставин ми знизимо масштаби нашої діяльності", - йдеться у заяві CEO. Компанія зосередить виробництво виключно на підтримці нинішніх багатонаціональних клієнтів, призупинить нові проекти та інвестиції, а також припинить експорт якнайшвидше. "Ми також продовжимо вивчати всі стратегічні варіанти для бізнесу, оцінюючи ситуацію, що швидко змінюється, - сказав Деліа. - Ми вживемо додаткових дій у разі потреби". Amcor є великим постачальником рішень для упаковки продуктів харчування та напоїв, у сфері охорони здоров'я та засобів догляду, а також інших споживчих продуктів. Компанія працює у понад 40 державах, її штат налічує близько 46 тис. осіб. Річний виторг Amcor становить близько $13 млрд. У Росії компанія володіє, зокрема, фабрикою "Амкор Ренч Новгород" з виробництва сигаретної упаковки, яка була введена в експлуатацію в 2000 році.

8.  АТ "Міжнародний аеропорт "Шереметьєво" (МАШ) та його дочірні компанії на тлі падіння авіаперевезень через антиросійські санкції відправили на простой 20% співробітників. "З 16 березня 2022 року частину персоналу групи компаній МАШ переведено в режим простою, що виник через причини, що не залежать від роботодавця та співробітників. При цьому частка персоналу групи компаній МАШ, яка була переведена в режим простою, суттєво нижча від зазначених у ряді ЗМІ 40%, вона становить 20%", - повідомила журналістам директор зі зв'язків з громадськістю аеропорту Ганна Захаренкова. У період простою працівнику виплачується 2/3 від окладу, за ним зберігається робоче місце та умови по ДМС, зазначила вона. Раніше в березні "Шереметьєво" призупинило всі інвестпроекти, закрило одну з трьох злітно-посадкових смуг, а також один з трьох терміналів, що працювали на той момент (ще два були тимчасово) закриті раніше.

9.  Міжнародна нафтосервісна група KCA Deutag, яка оголосила про зупинення нових інвестицій у РФ, оцінює подальші варіанти роботи своєї російської структури, повідомляється на сайті компанії. "Ми шоковані та засмучені погіршенням ситуації в Україні та приєднуємося до багатьох, щоб закликати всі сторони терміново працювати над мирним врегулюванням у регіоні. З самого початку конфлікту KCA Deutag створила спеціальний комітет для активного спостереження за ситуацією та повного дотримання всіх застосовних санкцій. Група оцінює варіанти, пов'язані з російським бізнесом", - наводяться в повідомленні слова CEO KCA Deutag Джозефа Елхурі (Joseph Elkhoury). Компанія має в Росії два дочірні підприємства - ТОВ "КСА Дойтаг Раша" (Тюмень) та ТОВ "КСА Дойтаг Дриллінг" (Південно-Сахалінськ). Раніше про припинення інвестицій у РФ оголосила "велика четвірка" нафтосервісу - Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes та Weatherford.

10. Росія не може збільшити експорт нафти до Китаю, не наростивши пропускну спроможність нафтопроводу через Казахстан. Росія та Казахстан домовилися створити робочу групу щодо збільшення транзиту нафти до Китаю через територію республіки, повідомив журналістам віце-прем'єр Олександр Новак. Він нагадав, що продовжено колишній контракт на транзит нафти до Китаю через Казахстан. У Держдумі Новак заявив, що з урахуванням підготовки Заходу до заборони на покупки російської нафти стає актуальним питання збільшення постачання російських енергоресурсів на Схід. На початку лютого "Роснефть" та CNPC підписали угоду про постачання протягом 10 років (до 31 грудня 2033 року) 100 млн. тонн нафти для нафтопереробних заводів північного заходу Китаю. Сировина поставлятиметься через Казахстан. Транзитний контракт, що діяв з 2014 року, закінчувався в 2022 році. Потужність нафтопроводу в напрямку Китаю через Казахстан становить 10 млн тонн. Декілька років тому обговорювалася можливість збільшення його прокачування до 13-17 млн тонн. Для цього знадобиться розширення трубопроводу Туймази-Київ-Новосибірськ (ТОН-2). Наприкінці минулого тижня Новак обговорив з першим віце-прем'єром Казахстану Романом Скляром основні проекти та подальший розвиток взаємодії держав у паливно-енергетичній сфері, у тому числі в електроенергетиці та в частині видобутку та транспортування нафти та природного газу.

11. Шведська Petrogrand AB ліквідувала російські "дочки", повернувши ліцензії на розвідку та видобуток вуглеводнів Роснедрам у 2021 році, йдеться у звіті компанії. "Petrogrand AB - шведська компанія, яка раніше володіла ліцензіями на розвідку нафти в Росії. У 2021 році була ліквідована третя і остання з раніше існуючих російських дочірніх компаній. В даний час компанія зосереджена на управлінні своїм капіталом. На кінець 2021 року група складалася з материнської компанії та шведської дочірньої компанії Petrogrand Invest AB", - повідомила компанія. При цьому "Петрогранд експлорейшн енд продакшн" володіла ліцензією на розробку Нижньопанинської ділянки, "Петрогранд інвест" - ліцензією на розвідку ділянки Муромський-2. Від останнього Petrogrand, як повідомлялося, відмовилася ще у 2015 році. За даними на кінець 2021 року, основними власниками Petrogrand AB були Natlata Partnerts LTD (55%, належить російському бізнесменові Максиму Коробову), шведська Forsakringsaktiebolaget Avanza Pension (3,9%) та швейцарська Credit Suisse (2,9%). Ще 31% припадає на 2,5 тис. міноритаріїв.

12. Серед питать порядку денного засідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан особливо виділив питання продовольчої безпеки у зв'язку з подіями в Україні. "Я хотів би особливо наголосити на одному пункті, який мені видається основним (...). Потрібно, щоб ми впритул зайнялися проблемою світової продовольчої безпеки", - сказав він журналістам. "Відомий масштаб виробництва зернових, особливо в Україні та Росії. І ми бачимо наслідки війни: неможливість збирання врожаю, неможливість посіву, неможливість експорту", - продовжив Ле Дріан. За його словами, "не санкції призвели до серйозних порушень світової продовольчої безпеки, а війна", яка незабаром створить ризик голоду. "Тому що немає санкцій у галузі продовольства. Ніяких", - наголосив міністр. "Потрібно, щоб ми швидко зайнялися цією новою даністю. Не тільки ми, європейці, об'єднуючи наші зусилля. Але також ми, європейці, спільно з міжнародними агенціями та всіма нашими партнерами, включаючи неурядові організації, з метою уникнути, щоб до того ж до війни був би ще й світова продовольча криза, яка може бути серйозною", - пояснив Ле Дріан. 21 березня міністр сільського господарства Франції Жюльєн Денорманді висловив побоювання, що через ситуацію навколо України може виникнути глобальна продовольча криза. "Один із моїх найбільших страхів полягає в тому, що трагедія на українській землі погіршиться продовольчою кризою у світовому масштабі", - заявив Денорманді перед засіданням у Брюсселі Ради ЄС на рівні міністрів сільського господарства. Минулого тижня у Всесвітній продовольчій програмі (WFP) ООН заявили, що ситуація в Україні призводить до порушень постачання сільськогосподарської продукції з України та Росії, і це серйозно підриває продовольчу безпеку у світі. 15 березня про ймовірність настання продовольчої кризи говорили у Єврокомісії. Ситуація вже стала подорожчанням хліба в деяких країнах Африки.

13. Уряд Польщі хотів би запровадити додатковий податок для компаній, включаючи міжнародні, які вирішили продовжувати вести бізнес у Росії, повідомило в понеділок агентство Bloomberg з посиланням на представника польської влади Петра Мюллера. За даними агентства, влада запровадить переговори з опозиційними партіями щодо цього податку. Також, зазначає агентство, влада хоче отримати від опозиції підтримку таких заходів, які вимагатимуть внесення змін до конституції країни: йдеться про конфіскацію активів російських громадян та комерційних підприємств, які підтримують дії РФ. 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок спеціальної військової операції в Україні. Західні країни у відповідь на це запровадили масштабні санкції проти РФ. 1 березня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що "угруповання Збройних сил Російської Федерації продовжить проведення спеціальної військової операції до досягнення поставленої мети".

14. Інжинірингова компанія Linde повідомила, що призупинила розвиток нових проектів у Росії. "Linde працює з відповідними урядами та органами влади, щоб забезпечити повне дотримання компанією міжнародних санкцій та безпечне завершення порушених проектів у Росії", - зазначає підрядник. "Linde продовжує уважно стежити за ситуацією в Україні та вжила заходів для забезпечення безпеки своїх співробітників та безперервної доставки необхідного медичного кисню", - також йдеться у заяві. Компанія - провідний світовий гравець у галузі виробництва промислових газів та нафтогазового інжинірингу. У 2021 році її оборот сягнув $31 млрд.

15. Швейцарська банківська група Julius Baer Group AG оголосила, що скорочує діяльність у Росії через ситуацію в Україні. Як йдеться у прес-релізі групи, "Julius Baer виконує всі законодавчі та регулятивні вимоги, включаючи вимоги національних та міжнародних санкцій", і з моменту початку операції РФ в Україні "перестала залучати нових клієнтів у Росії". Чиста вартість активів російського бізнесу Julius Baer, за даними на 31 грудня 2021, становила 400 тис. швейцарських франків ($429,231 тис.). "Група скорочує локальні операції відповідно до контрактних угод, забезпечуючи при цьому захист своїх співробітників", - наголошується в повідомленні. Julius Baer продовжує оцінювати ринкові ризики для деяких відкритих угод із фінансовими інститутами РФ, що стосуються російських цінних паперів, зазначаючи, що закриття ринку, запровадження обмежень на рух капіталу, санкції та інші заходи можуть завадити російським контрагентам виконати свої зобов'язання. "Забезпечена вартість російських активів, у тому числі тих, що торгуються за межами країни, була знижена до нуля в лютому 2022 року. Julius Baer працює з клієнтами, яких торкнулися ці зміни, для коригування їх кредитних позицій, і на даний момент втрат за кредитами не зафіксовано" , - йдеться у прес-релізі. Julius Baer також зазначає, що має кредитні відносини з невеликою кількістю клієнтів, які підпали під санкції, зокрема у формі іпотечних кредитів на житлову нерухомість у країнах Західної Європи. Julius Baer Group спеціалізується на приватному обслуговуванні заможних клієнтів та є одним із лідерів у галузі управління добробутом. Банк Julius Baer заснований у Цюріху понад 120 років тому і працює більш ніж у 20 країнах світу, включаючи представництво у Москві. Акції групи котируються на Six Swiss Exchange та входять до індексу Swiss Market Index (SMI).

16. Німеччина, яка шукає альтернативу російським постачанням нафти та газу, домовилася з Катаром про довгострокові постачання зрідженого природного газу (ЗПГ), заявив міністр економіки ФРН Роберт Хабек. Його цитує Financial Times. Угода була укладена у Досі. Воно дозволить Німеччині скоротити залежність від імпорту російського газу, частка якого у щорічному постачанні зараз перевищує 50%, сказав Хабек. У його міністерстві зазначили, що обсяги закупівель та їх умови обговорюватимуться індивідуально німецькими компаніями. "Нам, ймовірно, все ще буде потрібний російський газ цього року, але не в майбутньому, - сказав міністр. - Це починається таким чином, і той, у кого є вуха, повинен почати чути". Уряд Катару заявив, що вітає рішення Німеччини прискорити будівництво двох ЗПГ-терміналів і додав, що компанії двох країн "займуться обговоренням умов довгострокових контрактів на постачання ЗПГ з Катару до Німеччини". Європейські лідери проведуть чергову зустріч у Брюсселі у четвер, де, як очікується, буде обговорена можливість вжити заходів у відповідь на зростання цін на нафту та газ через російсько-український конфлікт. Уряд Німеччини виключає можливість продовження терміну служби АЕС, які відповідно до прийнятого раніше плану повинні бути закриті до кінця поточного року, і покладає надії на ЗПГ-термінали, розраховуючи обмежити імпорт газу з Росії.

17. Новозеландський виробник молочної продукції Fonterra Cooperative Group Ltd. вирішив вийти із російського бізнесу. Як повідомляється в прес-релізі компанії, це слідує за рішенням кооперативу призупинити постачання продукції до Росії наприкінці лютого. "Після ретельного вивчення впливу на наших співробітників та наші довгострокові плани на російському ринку ми тепер закриваємо наш офіс у Москві, перепризначимо персонал, де це можливо, і вийдемо з нашого спільного підприємства Unifood", - заявив гендиректор Майлз Харрелл, процитований у повідомленні. Fonterra експортує до Росії невелику кількість продукції, насамперед вершкове масло, що становить близько 1% річного експорту, уточнюється у прес-релізі. Нова Зеландія експортує олію до Росії вже понад 40 років. Fonterra увійшла до спільного підприємства Unifood у грудні 2018 року. Як повідомляється на сайті СП, виробництво розташоване у Санкт-Петербурзі. Воно включає два цехи - по нарізці та упаковці сиру та з переробки та фасування вершкового масла.

Виручка ТОВ Unifood у 2020 році склала 2,4 млрд рублів проти 1,5 млрд рублів у 2019 році, чистий прибуток – 83,8 млн рублів проти 137,9 млн рублів відповідно.

18. Weatherford International стала останньою нафтосервісною компанією з "великої четвірки", яка зробила заяву про припинення інвестицій та впровадження технологій у Росії. Раніше аналогічні заяви зробили Halliburton, Schlumberger та Baker Hughes. "З моменту початку кризи ми продовжували оцінювати нашу діяльність і вжили низку заходів у відповідь. Після введення санкцій 24 лютого ми призупинили постачання, а також будь-які нові інвестиції або розгортання нових технологій у Росії", - заявив через прес-службу президент і гендиректор Weatherford Гіріш Саліграм. Він зазначив, що Weatherford не має активних спільних підприємств або партнерств у Росії. "Ми дотримуватимемося змінного ландшафту санкцій і продовжуватимемо виконувати існуючі контрактні зобов'язання в рамках застосовних міжнародних законів і санкцій. Ми глибоко стурбовані кризою і закликаємо до якнайшвидшого дипломатичного та мирного врегулювання", - сказав Саліграм. Нафтосервісна компанія Halliburton першою зробила заяву про негайне припинення діяльності у Росії. "Компанія дотримується санкцій, що забороняють транзакції і роботи, у тому числі для деяких державних російських клієнтів. Halliburton буде приділяти першорядну увагу безпеці та надійності в міру згортання операцій, що залишилися в Росії", - заявилено у прес-релізі. Далі про згортання планів у Росії повідомила міжнародна Schlumberger. "Ми з величезною тривогою спостерігали за ескалацією конфлікту в Україні, - сказав через прес-службу гендиректор компанії Олів'є Ле Пеш. - Насамперед, ми зосереджені на здоров'ї, безпеці та захисті наших співробітників, колег та їхніх сімей в Україні, Росії та в Україні всьому регіоні". Baker Hughes також оголосила про припинення нових інвестицій у свої операції у Росії. Компанія продовжує дотримуватися чинного законодавства та санкцій у міру виконання поточних договірних зобов'язань, йдеться на її сайті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати